Djokovic-nak nem tetszik, hogy kizárták az oroszokat Wimbledonból

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 21.

Sport

Őrült döntésnek nevezte a világelső, hogy a szervezők nem engedik elindulni az orosz és belarusz versenyzőket. 

A férfiak világranglistáját vezető szerb Novak Djokovic őrült döntésnek nevezte, hogy a wimbledoni teniszbajnokság szervezői Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem engedik indulni az orosz és belarusz játékosokat.

A házigazdák szerdán jelentették be a lépést, amely mások mellett olyan teniszezőket érint, mint az ATP rangsorában második orosz Danyiil Medvegyev vagy a nőknél negyedik belaruszArina Szabalenka.

A június 27. és július 10. közötti füves pályás Grand Slam-torna szervezői az elsők a sportágban, akik kitiltották a két ország egyéni játékosait. A háború kitörése után ugyan az orosz és belarusz válogatottakat kizárták a nemzetközi versenysorozatokból, de a játékosok eddig egyénileg részt vehettek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatták.

A wimbledoni torna szervezői döntésüket azzal inokolták, hogy meg akarják akadályozni, hogy a sportot az orosz rezsim népszerűsítésére használják.

Djokovicazt mondta: a sportolók nem tehetnek a katonai konfliktusról.

"Mindig el fogom ítélni a háborút, soha nem fogom támogatni, magam is a háború gyermeke vagyok" - fogalmazott a hazai tornáján, Belgrádban versenyző világelső. "Tudom, hogy ez milyen érzelmi megrázkódtatással jár, milyen traumákat szül. Szerbiában mindannyian tudjuk, mi történt 1999-ben. A Balkánon több háborúnk is volt a közelmúltban. Ezzel együtt nem támogatom a wimbledoni döntést, szerintem őrült. Nem eredményez semmi jót, ha a politika beavatkozik a sportba."

Az All England Lawn Tennis Club (AELTC) szerdai bejelentését a női, illetve férfi versenyeket szervező WTA és ATP is bírálta.

Az AELTC közölte: ha júniusig változnak a körülmények, átgondolja és szükség esetén módosítja a határozatot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk