Wimbledonban sem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók

  • narancs.hu
  • 2022. április 20.

Sport

Az Ukrajna elleni invázió miatt döntöttek így a nagy múltú teniszbajnokság szervezői.

A füves pályás Grand Slam-torna szervezői szerdai közleményükben jelentették be, hogy Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt döntöttek így – számol be róla az MTI. „Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon” – olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A szervezők indoklása szerint alaposan megvizsgálták a lehetséges intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne tenni. Tekintettel azonban a viadal kiemeltségére és annak fontosságára, hogy a sportot ne használhassák az orosz rezsim népszerűsítésére, úgy érezték, nem volt más lehetőség.

A torna mezőnyéből így olyan teniszezők hiányoznak majd, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél tizenötödik Anasztaszija Pavljucsenkova.

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek bizonyos tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják. Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között rendezik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk