Halász Bencéé az ezüstérem kalapácsvetésben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 4.

Sport

A szombathelyi atléta 79,97 méteres dobással lett második vasárnap este Párizsban.

A kalapácsvető Halász Bence 79,97 méterrel ezüstérmet szerzett vasárnap a párizsi olimpián a kanadai Ethan Katzberg mögött. 

A szombathelyi klasszis a 18 fős magyar atlétikai csapat éremvárományosaként érkezett a francia fővárosba és a selejtezőből 76,90 méterrel magabiztosan, hatodikként biztosította helyét a 12-es döntőben.

A kétszeres világbajnoki bronzérmes versenyző egyike volt annak az öt dobónak a vasárnapi döntőben, akik idén már 80 méter fölé kerültek, a római Európa-bajnokságon 80,49 méterrel szerzett ezüstérmet. Rajta kívül a Rióban bronz, Tokióban aranyérmes, Európa-bajnok lengyel Wojciech Nowicki (80,95), az Eb-3. ukrán Mihajlo Kohan (80,76) és az ötszörös világbajnok Pawel Fajdek (80,02) számított ez alapján éremesélyesnek, míg a toronymagas favorit a budapesti világbajnok Ethan Katzberg volt. A kanadai kalapácsvető ebben az évben már 84,38 métert is dobott, aminél csak nyolcan értek el jobb eredményt a világon.

Katzberg azonnal az első dobással nyomatékosította, hogy az aranyéremért jött: 84,12 méterrel gyakorlatilag már ekkor megnyerte a számot.

A szombathelyi atléta, aki ezen a napon ünnepli 27. születésnapját, 77,58 méterrel kezdett, ezzel az ötödik helyen állt az első sorozat után, majd másodjára javított és 78,84-cel előre lépett negyediknek. Katzbergen kívül Kohan (79,39) és a Tokióban ezüstérmes norvég Elvind Henriksen (79,18) volt előtte. Ők mindketten rontottak harmadikra, Halász viszont telibe találta a 80-as vonalat (79,97 m), amivel ezüstérmes pozícióba lépett előre.

A negyedik sorozattól már csak a legjobb nyolc folytathatta, fordított sorrendben. A magyar versenyző szinte megismételte előző dobását, nagy kiáltással küldte útjára a kalapácsot, amely ismét a 80-as szalagnál landolt (79,94). Előtte riválisai nem tudtak javítani és egyre inkább úgy tűnt, hogy nem lehetnek veszélyesek rá.

A sorrend az ötödik sorozatban sem változott, Halász ekkor 77,66-ot ért el.

Következett a zárókör, melyben Nowickinak be kellett érnie a hetedik, Fajdeknak pedig az ötödik hellyel, majd a negyedik Henriksen érvénytelen dobása után biztossá vált Halász érme, őt követően pedig Kohan sem tudott javítani. Mindez azt jelentette, hogy a Dobó SE sportolója már legalább ezüstérmesként léphetett utolsó kísérleténél a dobókörbe, 79,82-vel búcsúzott, majd örömébe nagyot bokszolt a levegőbe.

Halász Bence a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb Pars Krisztián állhatott dobogóra, aki 2012-ben, Londonban diadalmaskodott. Magyar atléta Halászt megelőzően Rióban állhatott ötkarikás dobogóra legutóbb. Nyolc éve Márton Anita nyert bronzérmet női súlylökésben.

 A címlapképen Halász Bence látható a verseny után. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk