Interjú

„Hímes tojásnak számítanak”

Déry Attila hajótervező

  • Berecz Diána
  • 2018. július 14.

Sport

A Flaar hajóépítő műhely a balatoni versenyvitorlázást meghatározó, high-tech anyagokból készülő hajóiról vált ismertté. A műhely egyik alapítójával, a hajók tervezőjével beszélgettünk.

Magyar Narancs: Garázscégként indultatok, majdhogynem szó szerint.

Déry Attila: Tizenegy éve Budakeszin kezdtünk el dolgozni a szüleim garázsában. Még jóval a cégalapítás előtt építettem saját kezűleg egy hajót, ez amolyan ösztönös tanulási folyamat volt. Ma két műhelyünk van, az etyeki és a paloznaki. Fele-fele arányban építünk hajót és végzünk egyéb ipari munkát, gyártunk például orvosiműszer-burkolatokat, karbon robotkarokat, szerszámokat. Itt, Paloznakon folyik a hajóépítés, Etyeken pedig minden egyéb. A hajógyártás a szerelem, de sokszor úgy látjuk, hogy könnyebb a megélhetés az egyéb ipari munkák végzésével. Már a vállalkozás elindításakor felfedeztük, hogy nem a sokadik túrahajógyártónak kell lennünk, mi céltudatosan a versenyvitorlásokra akartunk ráállni, és az úgymond high-tech irányt vinni. A hajók tervezésében az alapkoncepció tőlem jön, Mezey Zoltán, az alapítótársam pedig a polimer kompozit anyagok szakértője, ő a méretezéssel foglalkozik.

MN: Mit fed ez a high-tech irány?

DA: Jellemzően a szénszálból (karbonból), epoxigyantából valamilyen vákuumtechnológiával épülő, szendvicsszerkezetű hajókat nevezik így. Ezek általában minimális komforttal rendelkeznek, a funkció, a sebesség és a minimális súly a meghatározó a tervezésnél.

MN: Miben más a Balatonra versenyvitorlást csinálni, mint más tavakra?

DA: Más tavakhoz képest a Balatonnál két fontos tényező van; az egyik, hogy kimondottan gyenge szeles tó, olyan hajót kell tehát építeni, ami gyenge szélben kimagaslóan jól tud menni. A másik pedig a hullámzás; a Balaton sekély vize elég különleges hullámokat eredményez. Például a Garda-tóról a maga 300 méteres vízmélységével sokan azt hiszik, hogy sokkal vadabb víz. Sokkal magasabbak ugyan a hullámai, de ott inkább tengeri jellegű hullámzás alakul ki, hosszú lapos hullámokkal. A Balatonon ehhez képest hegyes, sűrű hullámzás jellemző, ami befolyásolja az ide készülő hajótest formáját.

MN: Mostanában melyik hajótípus van divatban?

DA: Mostanában a szárnyashajók terjednek, és sokan azt gondolják, hogy ha a túrahajót is felszerelik szárnyakkal, akkor majd az is működni fog. Ilyenkor el kell magyaráznunk, hogy ez miért fizikai képtelenség. A kliens rendszerint elszomorodik, de annak azért örül, hogy nem dobta ki a pénzét az ablakon. Mert sajnos van, ahol ezt nem mondják meg neki.

MN: A kompozit anyagokat nem lehet reciklálni. Folyik erről a szakmán belül diskurzus?

DA: Azokat az anyagokat, amelyekből mi építünk hajókat, valóban nem lehet újrahasznosítani, de a tömeggyártott poliészteres, üvegszálas műanyag hajókat sem lehet. Mi nagyon könnyű hajókat csinálunk, ami lényegesen kevesebb alapanyag felhasználását teszi szükségessé. Hajóink tömege eltörpül a nagy gyártók termékeihez képest, azok tömegesen készítik a 3–12 tonnás hajókat ebben a mérettartományban. Nálunk a 8 méteres versenyhajó kompletten 800 kiló, a kicsi pedig 200 kiló.

MN: Ma miből van a legtöbb balatoni hajó?

DA: Az új hajók 95 százalékban műanyag hajók. A fahajót ma már a hajóstársadalmon belül is leginkább csak a legfelső réteg engedheti meg magának, szuperluxus dolog lett. Aki most fából vitorlást építtet magának, az két-háromszor annyit fog fizetni, mint egy műanyag hajóért, és a vásárlást követően is, minden évben sokkal több időt, energiát és pénzt kell a hajójába fektetni. A Balatonon egész komoly fahajópark volt, ám ezek jórészt tönkrementek vagy tönkrementek volna, ha nem kerül sor a nagy felújításokra. Van a tavon három 75-ös cirkáló, ezek a legnagyobb klasszikus favitorlások a Balatonon. A felújításuk során szinte semmi sem maradt meg az eredetiből.

MN: Milyen élettartamra készülnek a műanyag hajók?

DA: Ezek a műanyag hajók 50–60 évig használhatók maradnak. Azt azonban nehéz megmondani, hogy amik most beözönlenek az országba, azok is üzemben lesznek-e 50–60 évig. A ’80-as években vízre került műanyag hajók még nagyrészt megvannak. A versenyhajókat könnyebb tönkretenni, azok határterületeken mozognak, a túrahajók úgy vannak megépítve, hogyha neki is mész a mólónak, vagy fennakadsz vele, akkor sem lesz sok baja. A mi versenyhajóink ehhez képest hímes tojásnak számítanak. Rendeltetésszerű használat esetén nagyon erősek és merevek, de ha valaki dodzsemezésbe kezd velük, akkor azért folyamatos törődést igényelnek. Ez Forma–1-es kategória, ezek a hajók versenyzésre lettek kialakítva, ha valaki egy kicsit is nem vigyáz rájuk, akkor törnek.

MN: Mennyi vitorlás kerülhet a Balatonra?

DA: Pontos számot nem tudok, de a nyugat-európai tavakhoz képest a balatoni vízfelülethez mérve viszonylag kevés hajó van még, és az nagyon jó, hogy nem engedték eddig a motorcsónakázást. Kedvtelési célra, belső égésű motoros hajót nem szabad használni a Balatonon. Elektromotorost használhatsz, illetve az egyesületek használhatnak belsőégésűt is. Terjednek azok az elektromotoros hajók, amelyekkel akár 70–80 km/h-val lehet száguldozni, ez szerintem idővel szabályozásra szorul. Nincs arra szüksége a Balatonnak, hogy bárki is ennyivel közlekedjen. Ha valaki száguldozni szeretne, inkább szörffel menjen, ha tud. Azt, hogy még mennyi hajó lesz itt, a kikötőhelyek fogják meghatározni. Most azt lehet látni, hogy nagyon is megéri kikötőt építeni, mert pillanatok alatt feltöltenek bármennyi helyet, annak ellenére, hogy az árak is kezdenek elszabadulni. Azokban a kikötőkben, amelyeket én ismerek, mind várólisták vannak a kikötőhelyekre.

MN: Változott valami a balatoni hajóséletben az elmúlt években?

DA: Sokan vesznek nyaraló helyett vagy csupán presztízsből nagyobb méretű túra-vitorláshajót, és azon laknak. Ez most egy trend. És elég sok külföldön gyártott, használt túrahajó jön be az országba, mert sokkal olcsóbbak. Azért is vannak még életben ezek a ’80-as években gyártott hajók, mert van az a réteg, amelyik nagyon szeretne vízre menni, de kevés pénze van, viszont ezek a még épphogy működőképes hajók viszonylag olcsón megvehetők. Erre nincs alternatíva a magyar piacon.

MN: Garázsban kezdted a hajóépítést. Ma fel lehet építeni egy korszerű hajót a sufniban?

DA: Egy high-tech karbon versenyhajó építéséhez sokkal inkább szaktudás és rengeteg – igen precíz – munka szükséges, mintsem különleges technikai adottságok. Természetesen minél jobbak a körülmények, annál biztosabb és hatékonyabb a munka. A gépek, berendezések sokkal könnyebbé teszik az egész folyamatot. Például ma már el sem tudom képzelni, hogyan tudtunk dolgozni nagy méretű CNC-marógép nélkül – ez az eszköz ma már elengedhetetlen a formakészítéshez. Vannak olyan tervezők, akik viszonylag egyszerűen építhető hajók terveit árusítják, azok megépítése nem igényel mérnöki szaktudást, hobbiépítőknek készülnek. Meg lehet venni a tervet és akár néhány legyártott elemet is. Vannak jó példák Magyarországon is, hogy házilag vagy kalákában építenek hajót, de az nem high-tech versenyhajó. Aki ebben a kompozitos szakmában azt gondolja, hogy majd megoldja sokkal olcsóbban, „okosban”, az valószínűleg nem gondol a sok apró részletre, pedig ott rengeteg buktató van.

MN: Tengeri hajót csináltatok már?

DA: Úgy nem, hogy itt megépült volna egy hajó egészben, de társtervezője vagyok Fa Nándor Spirit of Hungary nevű tengeri hajójának, illetve tavaly jelöltek minket az év Európai Jachtja díjra a Flaar M 37-tel. Ennek a prototípusát nem mi építettük meg, de én terveztem, és az már egy tengeri használatra is tökéletesen alkalmas hajó. A kisebb hajóink is használhatók tengeren is, a Flaar 18-as például remekül alkalmas partközeli vitorlázásra.

MN: Mi lett a legelső hajóddal?

DA: Az első működő hajómat eladtam, a Velencei-tavon van, azóta is tök jó.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?