Itt járt a legyőzhetetlen - Semmy Schilt Budapesten

  • Linder Bálint
  • 2008. július 17.

Sport

A K1 háromszoros világbajnoka edzést tartott Csillebércen. A "Torony" még sokáig a csúcson akar maradni, a vészkijárat talán Hollywood.

Tévéképernyőn keresztül is úgy festett, hogy gondolkodás nélkül rábíznánk az orosz államadósság rendezését. Bemelegítés alatt dobbant egyet a csillebérci edzőteremben és a szomszédos KFKI-ban kezdhetik elölről az anyagtudományi kísérleteket. A "Torony" becenévre hallgató holland 212 cm magas, versenysúlya 137 kg, az egyik legkeményebb küzdősport, a több stílusból összegyúrt K1 királya. A világ egyik legjobb harcosa. 2005 óta világbajnok, a leghosszabb idő óta veretlen. Japánban, a K1 hazájában félisten. Világszerte milliók imádják, és persze rengetegen utálják: egy ekkora ember mindig elrontja a játékot.

Egy különösen nyomasztó novemberi napon, 2005-ben, a K1 Grand Prix elődöntőjében padlóra küldte Remy Bonjaskyt, a repülő hollandit, a női nézők kedvencét, aztán a döntőben a kőkemény és technikás brazil Feitosát is legyőzte, s azóta ő az uralkodó a világon. Kíméletlen regnálását a nagy elődök arcképcsarnokának feldúlásával kezdte: a GP után pár héttel lesöpörte Ernesto Hoostot, Mr. Tökéletest, a technikai zsenit. Az új bajnok nem csak a legképzettebb elitet hódoltatta. A darabos mozgású KO-király Sefo leütéséből felállt, majd földbe verte a maori harcost - akit egy korábbi elszámolási vitában üzletfelei házbontásra használt lengő kőgolyóval sem tudtak leteríteni -, majd Mighty Mót, a hawaii kolosszust, végül leszámolt a K1 két emblematikus figurájával. A dinamitöklű akcióhőst, Le Bannert egyszerűen ledarálta, a hidegfejű művész, Peter Aertz pedig feladta ellene.

Semmy trónját nehéz lesz ledönteni: az arányos óriás néhány szörnyszülött konkurensével szemben (mint például Hong Man Choi, Dél-Korea: 218 cm, 165 kg) nem csak bambán kalimpál a ringben. A ketrecharcban és kick-boxban is eredményes világsztár az ashihara karatéból indult, Pestre a Magyar Kyokushin Szövetség meghívására érkezett.

A K1 a budo (harcművészet) és a show-biznisz gyermeke. A karate, taekwondo, de főleg a kick-box, thai boksz és az ökölvívás leghatékonyabb elemeit felhasználó versenyrendszerben évről évre kiderül, ki a legjobb fighter a világon. Az alapító, a jó szemű Kazuyoshi Ishii mester először tizenöt éve rendezett gálát Tokióban, a K1 ma a bevételeket tekintve a legsikeresebb sport a szigetországban.

A meccsek akciófilmszerűen izgalmasak, a díszletekre nem sajnálják a pénzt. Pörgős, high-tech ütközet folyik bokszkesztyűben két kézzel, lábbal és térddel; a fejelés, a könyök használata tilos. A ringben a bírók az agresszivitást is pontozzák, a mérkőzések csak 3-5 menetesek, így a profi boksztól eltérően alig látni fogást, maszatolást, csak a szakértők számára érdekes hosszú belharcot, erejükkel spóroló versenyzőket. Ez azonban nem ketrecharc, ahol a földön fekvőre megpróbálnak páros lábbal ráugrani, és nem is az idióta amerikai pankráció. Józan harcművészeket látunk, akikkel az edzők mellett történetesen marketingszakemberek is foglalkoznak; a legnagyobb sztárokat a Sony Play Station konzolján is ugráltathatjuk. A siker egyik záloga Ishii mester publicitás iránti remek érzéke. Pár éve például nemcsak leszerződtette a K1-hez a kiöregedett Mike Tysont, aki valószínűleg sosem fog ringbe lépni, de egy alteregót körbehordozva hónapokra ellátta a sajtót a gyerekkorukban elszakított Tyson ikrek szívszorító legendájával. (Azért mindenre ő sem képes: évekre elhúzta, de elkerülni nem tudta, hogy adócsalás miatt börtönbe vonuljon; a jogokat állítólag a Sony veszi meg tőle). Ha az aktuális lufi kipukkad, mindig van egy szörny, aki a közönséget fellelkesíti, a puristákat viszont őrületbe kergeti. A legemlékezetesebb Bob Sapp, avagy a Barom, a levitézlett amerikai rögbijátékos, a maga 170 kilójával és borzasztó ábrázatával. Röhej, amit művel, de ha elindul, csak a gong állítja meg - olykor világklasszisok ellen is. Sapp egy időben jobb "reklámarc" volt, mint Beckham. "A legnagyobb őrület Japánban Godzilla óta" - fogalmazott pár éve egy tokiói napilap. A helyi közönség számára az óriás termetű versenyzők már önmagukban is félistenek, de a K1 egyre népszerűbb Brazíliában és az USA-ban, a Eurosport hetente jelentkező "Fight Club" magazinja révén hódít a kontinensen is. Európai főhadiszállása Hollandia, de már nálunk is masszív rajongótábora van. A legjobb magyar versenyző Karacs Attila, legutóbb a dunaújvárosi sportcsarnokban rendeztek nemzetközi gálát.

A budapesti edzésen épp a páros gyakorlatoknál tartanak. Schilt a védjegyének számító térdrúgást egy kombinációban tanítja. Ellenfelei jó részét úgy intézi el, hogy pár centit megemeli a lábát, majd a ringsegédekhez csatlakozva segít életet verni az áldozatba. A Torony kedves fiú, mosolyogva biztatja a fáradókat, de amikor edzőpartnere felé üt vagy rúg, mindenki elfordítja a fejét. "UZI-val se lehetne megállítani" - állapítja meg egy "szakíró". Schilt szigorú edző, addig gyakoroltatja az egyenes rúgást, amíg nem "robban". A tréning után gyerekedzést tart, a kiskorúak pont úgy csodálják, mint szüleik. "A csúcson maradni, most ez a kihívás" - mondja a szünetben lapunknak, de a trónkövetelőkkel nem hajlandó foglalkozni, erősködni meg nem merünk. Örömmel újságolja, hogy nemsokára a Szállító 3-ban láthatjuk Jason Statham oldalán. Szerintünk is ott a helye. Hollywoodban.

Figyelmébe ajánljuk