Labdarúgó-világbajnokság: Harmincketten voltak

  • Fecser Péter
  • 2006. július 13.

Sport

Harmincketten voltak

Németország A nationalelf is eredményes volt, senki sem várta a Klinsmannschafttól, hogy ezen a vb-n is elő kell bányászni a híres Lineker-futballdefiníciót, melynek lényege, hogy mindig a németek nyernek. Igaz, "majdnem mindig"-re pontosítva. Van egy másik emlékezetes Gary-szösszenet is, mely ide passzol. "Egy döntőn nincs középút. Vagy jól játszol, vagy rosszul. Mi most a kettő között teljesítettünk." Így van a magyar szurkoló is a germán focival. Nincs kompromisszum, vagy imádja, vagy utálja. Mi most pont a két érzés között vagyunk.

Lengyelország Klasszikus keleti blokkos balfék csapat. Okos edzőjük - akinek bukására a vb előtt kisebb vagyont is feltettünk volna - éppen világklasszis kapusukat és a selejtezők leggólerősebb játékosát hagyta otthon. Legalább Ecuadornak legyen egy jó napja.

Costa Rica 'k játszhatták a nyitómeccset, ennél könnyebben országukat a világ nem ismerhette volna meg. A portugál Eb-n az első meccs párosítása megegyezett a döntőével. Itt ez a veszély azért nem fenyegetett, de tény, hogy négy éve Costa Rica rúgta a legtöbb gólt a világbajnoknak, idén a rendes játékidőben a bronzérmeseknek.

Ecuador A magaslati légkör királyai eleinte váratlanul jól bírták a Ruhr-vidéki tengerszinthez közeli környezetet. A németek és az angolok ellen azonban már túl sűrű volt a levegő. Maros András gloszszájával legalább az irodalomtörténetbe bekerültek.

Anglia A tizenegyesekkel el vannak átkozva, mint Bagaméri, a fagylaltárus úgy általában. Biztosan meneteltek előre, de a sok sérülés és a szokásos vitatott kiállítás megint a negyeddöntőben véreztette el az Eriksson-csapatot. A portugálok ellen hősiesen tartották magukat, de nem tudták kihasználni azt a lélektani előnyt, hogy Beckham most nem rúgott büntetőt. Nagyot kaszált viszont a szigetországban a "Crouch a mi brazilunk" feliratú trikó gyártója kiváló eladási mutatóival.

Svédország Szurkolóik a csoportmeccsek alatt és után úgy ünnepeltek, mintha világbajnokok lettek volna. A csapat - az élen Ibrahimoviccsal - a németek ellen rájött, hogy ezt az érzést fokozni úgysem lehet, akkor meg minek törjék össze magukat.

Paraguay Sikeresen vették a selejtezőket, ezzel elérték, hogy személyesen is meg tudtunk nézni pár meccset Németországban. Még egyszer köszönet. A kinti meccsek már nem sikerültek. Santa Cruz ezért egy teljes oldalas cikkben kért bocsánatot a szurkolóktól. Mi innen üzenjük: "Roque nem kellett volna, de ha ennyire fontos, a bocsánatkérést elfogadjuk, minden rendben."

Trinidad és Tobago Még a vb előtt közvetlenül is voltak, akik ragaszkodtak ahhoz az állításukhoz, hogy ilyen nevű ország a valóságban nincs is, csak profi bokszmenedzserek találták ki. A svédek elleni meccs után közönségkedvencek lettek, sznob világutazók még azon is el tudtak töprengeni, hogy Trinidad vagy Tobago a trendibb hely.

ArgentÍna Csodacsapatként kezdtek, Diegóval, minden idők legjobb vezérszurkolójával a lelátón. Crespo a világon először olyan gólt tudott rúgni, amikor hozzá sem ért a labdához. Aztán az edző elfelejti becserélni Messit, de nem lecserélni Riquelmét és Crespót. Nem Pekerman Argentínában a hónap embere.

Elefántcsontpart Érdekes taktika, hogy ők addig, amíg nem vezet 2-0-ra az ellenfél, nem hajlandók focizni. Utána beindulnak, ez azonban nem mindig elég, nem is élték túl a halálcsoportot. A varázslójuk felkészítésére hiába fordítottak nagy figyelmet, úgy tűnik, a mágus formaidőzítése nem volt a legjobb.

Szerbia-Montenegró Tóth Bence, a kiváló rádiós műsorvezető Ljubojától várta, hogy a vb hőse lesz. ' ilyesmiben nem szokott tévedni, de ilyen pipogya, kilátástalan játékra egy szerb csapattól senki sem számíthatott. Nem véletlen, hogy már Montenegró is külön csapattal akar legközelebb indulni.

Hollandia "1974. We are back" pólóval ijesztgették a németeket, a nagy visszavágás azonban elmaradt. A kiesés mellett még az új germán slágerlista-vezető "Ohne Holland" melódiával is meg kellett barátkozniuk. Talán többre mentek volna, ha Van Basten a középcsatárokkal való összeveszés helyett maga száll be.

Portugália Egyik kedvencünk, bár a színészválogatott büszke címre joggal tarthatnak igényt. A vb legkatartikusabb meccsét játszották a hollandokkal, az egyik legszebb góllal, Zizou tizenegyeseivel viszont nincsen szerencséjük. Mi Nuno Gomes mellőzésével nem értettünk egyet, ez egy olyan játék, hogy valakinek gólt is kellett volna rúgni. Christiano Ronaldót sem irigyeljük. Először Boulahrouz végezte ki, most meg Rooney hasítja ketté. A feje meg az angol szurkolók dartstáblája. Ennyit még a macska sem kapott a Tom és Jerryben.

Mexikó Irán ellen még fordítottak, ez a mérkőzés hősét, Bravót annyira meghatotta, hogy a góljait a hazája, édesanyja és édesapja mellett elsősorban a szüleinek ajánlotta. Később már csak részsiker. Buffalo Bill külsejű, láncdohányos edzőjük két meccsen kibírta cigi nélkül, a csapat az argentinok ellen a hosszabbítást kapott gól nélkül nem.

Irán A sokak által tőlük várt nagy robbanás elmaradt. A második győztes vb-meccsre az iráni híveknek továbbra is várniuk kell, hiába feszítettek BEST TEAM IRAN pólóban.

Angola Az egyik sötét ló. A Sport TV szakértői szerint a selejtezők legnagyobb meglepetése az volt, hogy öt afrikai csapat is kijutott a vb-re. A kiírást ismerve mi ezen pont nem lepődtünk meg, de Angola részvételén igen. A volt gyarmattartónak nem tudtak visszavágni, de így is jól szerepeltek.

Olaszország 1938-ban Franciaországban még Magyarországot verték a döntőben, most Magyarországról láttuk, hogy Franciaországot verik. A különbség sajnos minden látszat ellenére nagy. A győzelmet megérdemelték, de mázlijuk is volt azzal, hogy Buffon az első helyre fogadott a vb előtt, és hogy a REAC mestere nem érezte bennük a gólt a németek ellen, akik pizzaevőknek nevezték őket. A taljánok ezt sértésnek vették, holott a tésztazabálás volt már csodafegyver is, 1986-ban Irapuatóban. Több játékosukat magyarként is el lehetne sütni (Kannaváró, Gátúszó, Komoran Nézi, Tót I. Feri, Tóni stb.), nekünk ennyi dicsőség jutott a vb-ből.

Csehország Rosicky egy meccsig villogott, aztán nagy pechjükre a csatáraik sajnos elfogytak. Egyedül Lokvenc volt bevethető, akinek sikerült elcsípnie a vb leggyengébb játékosa címet. Háromszor lőtt kapura két meccs alatt, majd eltiltották. Talán azzal vesztette el erejét, hogy klasszikus bundesligaséróját nagyon megritkították.

Ghána (Verebes mester szerint Gína) a legjobb afrikai csapat. A magyar edzők és tévériporterek persze gúnyosan heherésztek rajtuk állítólagos középkori lestaktikájuk miatt. A vb nyolcaddöntőjében Brazília ellen.

Egy állatnevű magyar edző szerint a ghánai szakemberek fényévekre vannak még a magyaroktól. Szerintünk is, csak nem még, hanem már.

USA Minden vb előtt hálás vitatéma, az amerikaiak fognak-e valaha is úgy játszani, mint a klasszikus futballnemzetek. Most azoknak a pozíciója erősödött, akik szerint nem elég a tökéletes fizikum, egy kis fineszre meg a kiöregedő Reyna mellé/helyett egy Nyilasira vagy Törőcsikre szükség lenne.

Brazília Nem mindig a legjobbak lesznek a világbajnokok. Erre 1954-ben már volt példa. A brazilok most azonban nemcsak hogy nem nyertek, a legjobbak sem voltak. Ez lepett meg minket leginkább. Félórákat nagyon szépen játszottak, de érezni lehetett, hogy az igazi átütő erő nincs meg bennük. Ami még fájhat nekik, hogy a franciák ellen nem Ronaldinho, hanem Zidane volt a brazil. Az öreg bekket, Cafut találták meg bűnbaknak, ez is mutatja, hogy a fejekben sem volt minden rendben.

Japán Szurkolóikra jellemző, hogy a brazilok ellen sokan a dél-amerikaiak mezében feszítettek. Az is szép volt, amikor más országok kórusaihoz csapódva, a szöveget nem ismerve állandó ütemkésésben tátogták pl. a svéd harci dalokat. Ez a mosolygós, gyerekes hozzáállás, ahol a fejcsóválás már az újkori harakiri, a csapatra is átragadt: meglepően simán húztak haza.

Horvátország Nem véletlen, hogy velük akarunk Eb-t rendezni, ellenszenves csapat. Japán ellen elkényeztetett sztárjaiknak (Krancjar, Klasnic és a többiek) választani kellett: vagy megizzadva küzdenek, vagy marad a régi laza, nemiszerv-vakargatással színezett kelet-európai foci. Úgy látszik, még mindig az utóbbi a divat a dalmát tengerparton. Az viszont emlékezetesen ízlésromboló volt, ahogy a góljaiknál a duci szövetségi kapitányuk a kétszer akkora segédedző ölében landolt.

Ausztrália Szurkolóik a csapat menetelésével párhuzamosan egyre jobban akklimatizálódtak. Nem volt olyan német szórakozóhely, ahol a napi utolsó három vendég között ne lett volna egy ausztrál. A nyolcaddöntőre, kissé túlértékelve az előzményeket, már "Itália a következő lépés a berlini döntőig" trikóban érkeztek. A finálé nem jött össze, viszont 5000 műanyag kenguru világot látott, a világ meg 5000 műanyag kengurut.

Franciaország Már a hazaútra készültek, de Zidane-t annyira felpiszkálták a spanyolok, hogy rajtuk kívül még a brazilokat és portugálokat is hazaküldte. Aztán Materazzi is felpiszkálta, így hiába bólintott kétszer, mint nyolc éve, a befejezés nem sikerült. Először Buffon hárított, a másodiknál pedig utólag sajnálhatja, ha legalább arcra megy, az olasznak is fáj, s az eredmény ugyanaz.

Edzőjük ritka nagyképű, de sikeres. Azaz majdnem olyan, mint egy magyar tréner, csak a mieink sikertelenek.

Svájc Elérték azt, hogy az emberiség történetében először négy busónak öltözött svájci drukker a Hofgarten egyik asztalán ugrálva - szolidan benyomva - azt énekelte: "Gruppe sieg, gruppe sieg." Kapott gól nélkül estek ki, ez dühítő érzés is lehetne, ha nem tudnánk, gólt komoly csapatnak még öt tizenegyesből sem tudtak lőni.

Korea Négy év után végre a helyükre kerültek. Amikor folytatódott a 2002-es széria, s szokás szerint 9 vagy 10 ember ellen játszhattak, és ellenük 2-3 szabályos gólt kellett rúgni, hogy egyet megadjanak, még nem volt gond. Az egyenlő létszámra és a korrekt játékvezetésre azonban nem volt ellenszerük.

Togo Az egyik meseország a 32 csapat közül, kissé anyagias játékosokkal. Edzőjük a vb egyetlen szotyolázó mestere volt, aki a túlzott alkoholfogyasztására vonatkozó vádakat sajátosan tagadta. Nem szokott inni, de mi mást lehet tenni abban a nagy melegben, és különben is, kinek mi köze hozzá. Az országnév a rímkedvelő újságírók kedvence lett. A "Pogo in Togo" klasszikust a popzenében a United Balls már elsütötte, így maradt a három vereség után a "Togo to go".

Tunézia Amikor a spanyolok elleni meccs elején Urbán Flóri bejelentette, hogy a vb-n először nem érez meglepetésszagot, mindenki tudta, hogy pár percen belül Tunézia gólt rúg. Pechjükre később a magyar szakértők már adtak nekik esélyt, így az ukránok elleni bravúr és a továbbjutás elmaradt.

Ukrajna A vb meglepetéscsapata. Annak ellenére, hogy a nagy csapatok rendre agyonverték őket, s Blohin mester idegbeteg tekintetével és az ellenfél edzőire vonatkozó hiányos lexikális tudással Lobanovszkij méltó utódjának bizonyult, a negyeddöntőig jutottak. Azért csodálkoznánk, ha fodrászuk sok ajánlatot kapna a nagy európai kluboktól.

Szaúd-Arábia Miniszterelnökünk megsértette őket, így fél Magyarország nekik is drukkolt. Játékuk láttán azonban a kétség megmaradt, mivel foglalkoznak a fiúk a dolgos hétköznapokon. Nem kemény edzésekkel, az biztos.

Spanyolország 'k mindig hozzák a formájukat. Nagy esélyesként idő előtti búcsú. Európai klubszinten csapataik idén is minden kupát begyűjtöttek, persze jó sok külföldivel. Az már sejtette a rossz véget, hogy egy átlagos szintű brazilt (Senna) kellett honosítani, hogy kiteljen a létszám. Rejtély, hogy Reyes miért nem tűnt fel Aragonesnek a kispadon.

Figyelmébe ajánljuk