Merkely Béla elmagyarázta, miért nem ugrottak a vízimentők az ájult versenyzőért

  • narancs.hu
  • 2022. június 23.

Sport

A FINA szabályai szerint ezt csak bírói engedéllyel tehetik. A szervezet viszgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.

A budapesti vizes világbajnokságon edzője mentette ki a medencéből Anita Alvarezt, aki az egyéni szabadprogramja végén elvesztette az eszméletét.

Az eset után az edző úgy nyilatkozott, nem érti, miért nem reagáltak a vízimentők. A hvg.hu kérdéseire a FINA szervezői egy közleményben a vb egészségügyi szolgálatát vezető Merkely Béla tájékoztatóját foglalták össze. Ebben az állt, hogy szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe.

"A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe" - idézték a magyarázatot.

A közleményben hozzátették, hogy miután az edző saját felelősségére beugrott a medencébe, a helyi vízimentők – érzékelve a veszélyhelyzetet – már nem vártak a bírói jelzésre, hanem maguk is az azonnali közbeavatkozás mellett döntöttek, így végül az amerikai versenyző az ő segítségükkel jutott ki a partra.

A közlemény szerint a helyi orvosi szolgálat azonnal megkezdte a sportoló szakszerű ellátását; szerencsére az amerikai műúszó egy percnél is kevesebb időt volt a víz alatt, így egészségi károsodás nem érte.

"Miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek” - írták.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.