Harmadik helyen futott be a vitorlázó Vadnai Jonatán, negyedik lett

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 7.

Sport

Vadnai Jonatán a negyedik helyen végzett ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlás versenyein.

 

Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar hajós a nyolc selejtezős futam után a hatodik helyen várta az eredetileg keddre kiírt éremversenyt. A többszöri halasztás után szerdán elrajtolt futamban Vadnai nagyszerűen kezdett, az első szakasz során az élen vitorlázott, de aztán a második bójához érkezve egy borulás után visszaesett. A szél viszont közben annyira leállt, hogy a szervezők érvénytelenítették a futamot.

Egy óra várakozás után jött az újabb rajt, Vadnai újra az élre állt és tisztán, elsőként vette az első bóját. A második szakaszban másodikként fordult, de aztán ismét vezetett, miközben több vetélytársát is figyelmeztették. A harmadik bójavételnél már nagy volt a tülekedés, Vadnai harmadikként fordult, aztán visszacsúszott az ötödik pozícióba. A befutó előtt gyakran változott a sorrend az ismét gyengülő szélben, de a magyar vitorlázó harmadikként fordult, és ezen a helyen is futott be szorosan a győztes és címvédő ausztrál Matt Wearn, valamint a ciprusi Pavlosz Kontidesz mögött. Vadnai közel járt a bronzéremhez, a perui Stefano Peschierának azonban az éremfutamban a kilencedik hely is elég volt ahhoz, hogy megőrizzen előnyéből négy pontot.

A Balatonfüredi Yacht Club 26 éves versenyzője teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós volt, aki tenger nélküli országból érkezett. Szereplését edzőként bátyja, a Rióban és Tokióban is olimpikon Vadnai Benjamin is segítette.

 
 
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

 

Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol az ezúttal szövetségi kapitányként tevékenykedő Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert. A sportág első magyar érmét az 1980-as, moszkvai játékokon a Detre testvérek (Repülőhollandi) szerezték, ezután 41 évet kellett várni a következőre. Berecz Zsombor, aki a dél-afrikai Ian Ainslie-vel együtt látja el a kapitányi teendőket, az MTI megkeresésére, így értékelt: „Parádé!” Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára kiemelte, „egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók.”

„Ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a Laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” - nyilatkozta az MVSZ tájékoztatása szerint.

Kilencedik hely tekvondóban

Nem folytathatja a vigaszágon, kilencedikként zárt a tekvondós Salim Omar Gergely a párizsi olimpiai 58 kilogrammos súlycsoportjában. A 21 éves magyar versenyző, aki 2021-ben Tokióban ötödik volt, a negyeddöntőben kikapott a címvédő olasz Vito Dell'Aquilától, így legyőzője döntőbe jutására lett volna szüksége ahhoz, hogy harcban maradjon a bronzéremért.

 
Salim Gergely (k), Salim Omar Gergely veresenyző (b) edzője, édesapja az olasz olasz Vito Dell'Aquila elleni mérkőzés után a férfi tekvondósok 58 kilogrammos versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 7-én. A magyar tekvondós kikapott, és amennyiben legyőzője bejut a fináléba, akkor a bronzéremért folytathatja a vigaszágon.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

 

Nem sokan gondoltak rá, de a favorit, 2022-ben világbajnok olasz sportolónak szinte esélye sem volt az elődöntőben Gasim Magomedov ellen, ugyanis a 21 éves azeri – akinek karrierje eddigi legjobbja egy vb-5. helyezés volt – nagy fölénnyel, két sima menetben (9-4, 11-1) verte Tokió bajnokát.

A tekvondósok küzdelmeiben csütörtökön a 68 kilogrammosok között Józsa Levente lesz érdekelt, neki már a selejtezőben harcolnia kell, első ellenfele a kínai Liang Jü-suaj lesz 10.10 órakor.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk