Nem Putyint éltették, hanem Putyint szidták a román szurkolók

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Sport

Ukrajna Eb-meccse után azonnal megindult egy erős álhír, természetesen a kormánymédia kritika nélkül vette át.

Ahogy az várható volt, a foci Eb Románia-Ukrajna meccse környékén beindultak a politikailag motivált történetmesélések. Ez nemcsak azt jelentette, hogy a magyar állami média például nem beszélt róla a közvetítés alatt, hogy Ukrajna a meccs közben is háborúban áll a területei egy részét megszállás alatt tartó Oroszországgal, hanem azt is, hogy az Elon Musk cenzúramentesítésének jegyében az álhírek otthonává tett X-en már el is terjedt egy videó, amin a román szurkolók szervezetten skandálják Vlagyimir Putyin nevét. Ahogy ez lenni szokott, a forráskritika műfajával nem igazán élő kormánymédia ki is tette a hírt, ezzel is alátámasztva, hogy valójában a román kisemberek valójában nem is támogatják annyira az ukránokat, sőt.

A valóság persze most is más: a videót a tömegzaj segítségével manipulálták, de ami még ennél is jobb, hogy minden jel szerint mégcsak nem is a müncheni arénában készült, hanem a bukaresti Nemzeti Stadionban.

 
A bukaresti Nemzeti Stadion, mint a müncheni Allianz Arena
 

Ha ez még nem lenne elég, akkor az is kiderül, hogy a valószínűleg négy évvel ezelőtti meccsen nem teljesen Putyint éltették:

az eredeti skandálás „Putyin hujlo!”, azaz „Putyin egy faszfej!” volt.

Románia egyébként sima 3-0-ra hozta a hétfő délutáni meccset. Az, hogy az oroszok hogyan teljesítettek volna, nem tudhatjuk meg, ugyanis a háború miatt az egész európai fociról le vannak tiltva.

(Címlapképünkön: Román játékosok ünnepelnek a szurkolókkal a Románia-Ukrajna mérkőzés végén a müncheni Allianz Arénában. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.