Sem az MLSZ, sem az NB I-es klubok nem foglalkoznak a nyári locsolás visszafogásával

Sport

A hazai labdarúgó topliga klubjainak egyike sem válaszolt arra, csökkentik-e vízfelhasználásukat hőségriasztás idején és a forró nyári napokon. Az MLSZ cinikus válaszban közölte, miért nem foglalkozhat a témával.

Arra voltunk kíváncsiak, a hazai első osztályú labdarúgó klubokat mennyire érintette meg, hogy csökkennek a globális felmelegedés okozta aszályos időkben rendelkezésre álló vízkészletek. Tesznek-e valamit, hogy kevesebb vizet használjanak fel a hőségben, tekintettel arra, hogy a labdarúgó pályák rendszeres öntözéséhez jelentős mennyiségű vízre van szükség. Az OTP Bank Liga (vagyis az NB I.) összes klubjának feltettük a kérdést, egyikük sem reagált egyetlen szóval sem. Tettünk egy próbát a másodosztályban is, ott több sikerrel jártunk. Az MTK FC-től azonnal érkezett reagálás: nem tudnak válaszolni, mivel csak bérlik a létesítményt. Azt is hiába tudakoltuk, havonta hány köbméter vizet fogyasztanak el a pályák öntözéséhez.

Megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) is, hogy megtudjuk, bármiféle módon felhívták-e a klubok figyelmét a takarékos vízfogyasztásra nyáron. Az MLSZ azzal hárította el a választ, nem tartja magát illetékesnek eljárni a kérdésben. „Az MLSZ a labdarúgó verseny szervezéséért felelős, és a klubokat a versenykiírásokról, versenyszabályzatokról tájékoztatja, azok betartását írja elő, azoknak való megfelelést segíti.”

Ezzel azonban nem érte be a szövetség. Cinikus hangvételre váltva bővebben is kifejtette, miért nem lehet felhívni a figyelmet a pályák öntözéséhez felhasznált víz csökkentésére. A konklúzió kifejtésével odáig jutottak, hogy a mezek tisztításának költségeivel kapcsolatban sem szólnak bele a klubok működtetésébe. „A klubok önálló egyesületek vagy gazdasági társaságok, amelyek működésébe a szövetségnek nincs felhatalmazása beleszólni. Ebből a közismert tényből következik a feltett kérdésre a válasz: az MLSZ nem szól bele az egyesületek pénzügyi gazdálkodásába, a térítésmentes és térítésmentes javak felhasználásába, így a vízfelhasználásba vagy a benzinfogyasztásba vagy a tömegközlekedés esetleges igénybevétele tárgyában sem; mint ahogy megítélésünk szerint pl. a sportfelszerelések tisztításának gyakoriságát is a klubok és szülők kompetensek eldönteni.” Megjegyezzük, nem azt kérdeztük, utasítják-e a klubokat, hanem azt, felhívják-e a figyelmüket arra, kevesebb vizet használjanak a hőségriasztások idején.

Júliusban írtuk meg, hogy a szilvásváradi lovascentrum homokos pályáját a helyi víziközmű szolgáltató vízkorlátozási felhívása ellenére locsolták az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriasztás napjaiban is.

(Címlapképünkön: a debreceni Nagyerdei Stadion. Forrás: Wikipédia)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk