Szumó Magyarországon: Testtel, lélekkel

  • Zubor Tamás
  • 2002. március 7.

Sport

A fővárosi szumóélet központja nem véletlenül a Vasas Fáy utcai birkózócsarnoka: szerda este a szumósoknál bíróvizsga zajlik, míg a birkózóknál edzés után Deák Bárdos Mihály legutóbbi vébédöntős vereségéről folyik a szó. "Misi pont egy szumófogással kapott ki - jegyzi meg Bódi Jenő szumófőtitkár, aki egyben Deák Bárdos edzője is. - El is küldöm a nagydarabok edzésére."

A fővárosi szumóélet központja nem véletlenül a Vasas Fáy utcai birkózócsarnoka: szerda este a szumósoknál bíróvizsga zajlik, míg a birkózóknál edzés után Deák Bárdos Mihály legutóbbi vébédöntős vereségéről folyik a szó. "Misi pont egy szumófogással kapott ki - jegyzi meg Bódi Jenő szumófőtitkár, aki egyben Deák Bárdos edzője is. - El is küldöm a nagydarabok edzésére."AMagyar Szumószövetség 1998-ban látta meg a napvilágot, születésénél négy klub bábáskodott, mára pedig lassan felnő: tizenegy klubbal hivatalos sportági szakszövetség lesz. A legtöbb kis sportághoz hasonlóan hiányzik a bizonyos körökben sokszor átkozott Budapest központúság. Szumóznak itt mindenfelé: Vácott, Debrecenben, a Vasasban és Soroksáron, Esztergomban, Nagykállón, Kisújszálláson, Dabason, Szolnokon, Érden és Leányfalun - összesen alig több mint százan.

A magyar bulvármédia hamar felkapta a sportágat - hercigeskedtett Ábel "Julcsi" Anitával az RTL-en, kora reggel, éhgyomorra és hasonlók -, ám a sportág mostoha körülményein mindez nem javított. A szövetség ügyeit megszállottak végzik szabadidejükben, a szerény szponzorok a barátok közül kerülnek ki, akik legfeljebb természetbeni segítséggel tudnak beszállni. Felszerelést néha a japánoktól kapnak. Legutóbb küzdőtér (mobil dodzsó) érkezett, és ígérik, hogy küldenek még anyagot a speciális versenyzőövekhez (mavasi) is. Ez nagy segítség lenne, mert egy profi darab hetvenezer forintból jön ki, bár a hazai menőknek (műkedvelőknek) talán jó lenne a harmincezres.

Persze a sportolás iránti szenvedély náluk is feledtetheti a nehézségeket. Mondhatjuk, hogy a szumó az a kiöregedett küzdősportosoknak (leginkább birkózóknak), ami az utcai futóverseny Monspart Sarolta tájfutó-világbajnoknak. "A szumóhoz kevesebb edzés is elég, egy-egy küzdelem nem tart tovább néhány másodpercnél, így nem kell hozzá akkora állóképesség, mint a többi küzdősporthoz" - avat be a sportág rejtelmeibe Bódi Jenő, aki maga is birkózó Európa-bajnok és olimpiai negyedik helyezett. "Jó sportolási lehetőség a sok magyar elhízott gyereknek, de felnőttként is el lehet kezdeni. Vonzó lehet az is, hogy a bíráskodás korrektebb, mint más küzdősportokban, mivel öt bíró figyel egy meccset" - utal saját elvesztett szöuli elődöntőjére is, amelynek vezetőbíróját a mérkőzés után eltiltották.

A profi és tradicionális szumóban nő nem léphet dodzsóra. A nemzetközi amatőr szövetség azonban nyilván figyelembe veszi a nemek egyenjogúságát, annál is inkább, mivel nem titkolt céljuk az olimpiai felvétel. A 2008-as játékokra ez össze is jöhetett volna - ha Peking helyett Oszaka kapja meg a rendezési jogot. "Hiába a sok purparlé, e sport - gyalázat - nem kell az újkori olimpiának" - szól a témához indulatosan P. Papp Zoltán Szumóbirkózás című versében. (A teljes költeményt lásd www.szumo.hu - a szerk.)

Az amatőr világkupa egyik állomása a fesztivál jellegű leányfalui magyar nagydíj, melyen nem kevés sör fogy, de itt sem tolonganak a szponzorok, pedig legutóbb is közel kétezren szórakoztak a nagydarabok meccsein. A világversenyeket a németek és az amatőr japánok uralják, de a magyarok is elcsípnek egy-egy helyezést. Libor Dezső tavalyelőtt a legnehezebbek, míg Kismóni János tavaly a legkönnyebbek (van még egy súlycsoport a középkövéreknek) között fért fel a dobogóra.

Bognár Péter

Zubor Tamás

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?