Veszélybe sodorhatja az idei tokiói olimpiát a koronavírus-járvány

  • narancs.hu
  • 2020. február 26.

Sport

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az Egészségügyi Világszervezettel egyeztet, mielőtt meghozza a végső döntést.

Veszélybe sodorhatja az idén nyári tokiói olimpiát a koronavírus-járvány, írja a 444 arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Dick Pound kedden azt mondta az AP hírügynökségnek adott interjújában, hogy a következő három hónapban dőlhet el, hogy megtartják-e a játékokat.

A jelenlegi állás szerint megtartják, de a végső döntést csak akkor hozzák meg, ha egyeztettek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO).

"Jelenleg minden arra utal, hogy a dolgok a normál rendben történnek majd. Szóval most a sportra fókuszálunk, de abban biztosak lehetnek, hogy a NOB senkit sem fog egy pandémiás helyzetbe küldeni" - mondta Pound, aki szerint az olimpia elhalasztása "nagyon nagyon komoly döntés, amit nem hozhatunk meg addig, amíg nincsenek megbízható tények, amire alapozhatnánk a döntést".

Felmerült a kérdés, vajon elképzelhető-e, hogy a játékokat áttegyék egy másik városba. Pound ezt szinte lehetetlennek tartja, valószínűbb, hogy egyszerűen törlik az olimpiát. "Egy ilyen méretű eseményt, mint az olimpia, nem lehet csak úgy elhalasztani, nem lehet mondjuk októberben megrendezni" - mondta Pound és hozzátette, a világon alig néhány város van, amely ilyen rövid határidővel átvenné a rendezői feladatokat.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke is megszólalt az ügyben, azt mondta, bízik abban, hogy a tervek szerint lehet megrendezni az olimpiát és paralimpiát, de a koronavírus gyors terjedése és a járvány miatt "egyelőre kincstári az optimizmusa".

"A NOB-hoz hasonlóan egyelőre várakozó, de bizakodó állásponton vagyok, ami viszont kincstári optimizmus. Tudományosan ugyanis nincs megalapozva, hogy a világ nyárig túl lesz a járványon, és teljesen veszélytelenül lehet megrendezni az olimpiát Tokióban július-augusztusban. Egyelőre csak reménykedünk abban, amit az orvostudomány mond, hogy a hőmérséklet növekedése árt ennek a vírusnak, és idővel meglesz talán az ellenszer is" – idézi a hvg.hu.

Figyelmébe ajánljuk