Nők a szexualitásukról 2.: "Párnát raktak a lábam közé"

  • Varró Szilvia
  • 2003. február 13.

Szex

A magyar nők szexuális életéről szóló riportsorozatunk első részében (Hogy ki hazudik, az hatalmi kérdés, Tűsarok, 2003. január 9.) interjúalanyainkat - huszonkilenc, többségében fővárosi értelmiségi és heteroszexuális nőt - arról faggattuk, vajon találnak-e örömet a szeretkezésben, és ha nem, sikerül-e ezt partnerük tudomására hozni. Most - többek között - arról beszélnek: hogyan okoznak örömet - saját maguknak.
A magyar nők szexuális életéről szóló riportsorozatunk első részében (Hogy ki hazudik, az hatalmi kérdés, Tűsarok, 2003. január 9.) interjúalanyainkat - huszonkilenc, többségében fővárosi értelmiségi és heteroszexuális nőt - arról faggattuk, vajon találnak-e örömet a szeretkezésben, és ha nem, sikerül-e ezt partnerük tudomására hozni. Most - többek között - arról beszélnek: hogyan okoznak örömet - saját maguknak.

A megkérdezett nők többsége szégyenlősen és zavartan beszélt az önkielégítésről; néhányan túl intim dolognak tartják, ezért egyáltalán nem akartak beszámolni élményeikről. Maszturbáláskor a csiklót izgatják, legfeljebb néha csúsztatják be ujjukat a vaginájukba; sokan érzékenysége miatt nem ujjukkal, hanem tárgyak segítségével, tenyérrel vagy a csiklót körülvevő bőrön át ingerlik a klitoriszt. Önkielégítés után többen magányosnak, bűnösnek vagy lúzernek érzik magukat, olyannak, akinek nem jut férfi.

A többség mégis rendszeresen csinálja - interjúalanyaink közül csak ketten állították: még soha nem maszturbáltak, míg néhányan csak a férfiak kedvéért hajlandók rá. B. emlékei a legkorábbiak. "Nagynénémnél két és fél évesen a vasárnapi ebéd után párnát raktak a lábam közé." A 43 éves nő szerint az élmény a korral egyre átütőbb és teljesebb. Most csak így tud elaludni, néha sír közben. "Van, hogy tíz percig pulzál. Lehetne gyorsabb, ha akarnám, de az a hangtalan, gyors orgazmus már nem érdekel."

"Tizenöt évesen egy progresszív atyánál gyóntam, ő mondta először, hogy a maszturbálás nem bűn. Teljesen felszabadított" - mondta I., a középiskolai tanár, aki többnyire puha tárgyakkal maszturbál. Szerinte az önkielégítésben az a jó, hogy nem kell megjátszania magát, nem függ a férfitól, nem érzi, hogy bánthatnák, és nem megalázó a férfi jelentkezésére várni utána. Több beszélgetőtársunkhoz hasonlóan I.-nek is az a tapasztalata, hogy míg férfival hosszú időbe telik elélveznie, egyedül néhány perc csupán, ráadásul egymás után többször is képes rá.

Felszabadítók hősi nevét

"Katolikus, nagypolgári, jobboldali neveltetésem miatt kezdetben rendkívül erkölcstelennek tartottam egy férfi farkát a számba venni vagy kinyalatni magam. Ez mind a magáé? - kérdeztem egy idősebb úrtól, akinek hatalmas farka volt. Mézzel kente be, úgy győzette le a gátlásaimat. Napokon át beszéltetett, megtanította, hogy egy nőnek jogai vannak az ágyban" - mondja az 53. éves A., sikeres ügyvéd. Következő átütő szexuális élménye férjével volt, bár nem mindig tartotta kellemesnek, hogy a férfi minden hajnalban felkeltette. Házastársi kötelességének tekintette a mindennapos szeretkezést, de többnyire elélvezett. Habár nem vetette meg a szexuális kalandokat, mostani kapcsolata minden előzőn túltesz. "Konzervatív létemre kikaptam egy nőt. Sose éreztem, hogy megsimogatok valakit, és már attól elsülök: mintha össze lennénk kötve. Nem tudtam, hogy ennyire nedvesedhet egy nő. Nem lehet becsapni a másikat." A. nem érzi magát leszbikusnak, mert más nőt nem kíván. Lányának úgy mesélte el történetét: ha az ember szerelmes, előfordul, hogy a nem nem stimmel.

A nők nem kizárólag szexuális örömszerzés céljából önkielégítenek: stressz, izgalom, düh vagy szeretethiány miatt is magukhoz nyúlnak. Általában gyorsan csinálják, de néhányan szeretik megadni a módját. "Zenét hallgatok, szép ruhába bújok, lassan vetkőzöm le, hosszan simogatom magam. Kiürítem a fejem, csak a csiklómra koncentrálok." A 74 éves H.-nak férfival sosem sikerül elélveznie. "Első évtizedeim arról szóltak, hogy megfeleljek a férfiaknak. Ma már elfogadom, hogy előbb volt Ádám, aztán Éva, mosolyogva mondom, hogy nem mentem el, de nem a te hibád. Ez így is van, a felelősségen osztozunk."

A nők többségének volt már egyéjszakás kalandja, de csak kevesen tudnak elélvezni ismeretlen férfiakkal. A legtöbben az érzelmi közelséghez, a harmóniához és a bizalomhoz kötik a jó szexet. "Teljes átlényegülésben", "beszakad a ház típusú orgazmusban", "ágyfölgyulladásban" csak akkor volt részük, ha a szerelmükkel voltak együtt.

J., egy multicég tolmácsa, fiatal korában balatoni "kúróversenyek" csillaga úgy véli: a testét bármikor megkaphatták, de "semmi többet". Sokan azt mondták, hogy kalandjuk "kicsit" erőszakos volt, de "végül is" akarták. "Sok férfi azt hiszi, egy lepénybe dugja be a farkát, rád fekszik, nyom, ezért van, hogy megalázó. De ez oda-vissza érvényes: az ágyban szerelmes vagyok, aztán ha felkel és ránézek a seggére, tudom, hogy látni se akarom többet" - mondja H.

"Van, aki szorongatja a melledet, megjelöl, mint egy marhát. Az egyik legmegalázóbb élményem a férjemmel volt, aki a harmadik szülésem után azt mondta: ne haragudj, nem vagy valami vágykeltő. Soha többet nem feküdtem le vele" - mondja a szociális szférában dolgozó V., aki mostani szerelmével korábban nem ismert dolgokat él át. "A tövétől elindítva hullámoztatni tudja a farkát, amitől a vége ütemesen súrolja a G-pontomat. Tudatvesztett állapot, nem érzékelem a fényt, az időt, egyre hosszabb és intenzívebb az orgazmusom. Totális hatalma van fölöttem, néha úgy érzem, nem tudok visszajönni, kiszolgáltatottnak érzem magam."

A tolmács J. néha nem tudja eldönteni, hogy a férfiaknak valóban kevés erogén zónájuk van, vagy tartanak attól, hogy testrészeik szexuálisan fölszabaduljanak. A kétszáz partnert próbált nő szerint csak kevés férfi találja szépnek és izgalmasnak saját testét. J.-hez hasonlóan a korábban éveken át luxusprostituáltként dolgozó B. is úgy véli, hogy a férfiak elnyomják szexualitásukat. "Szégyellik például, ha kicsit anyaként vonzódnak a nőhöz, ahelyett, hogy elfogadnák." A 43 éves nő a hozzá járó férfiak többségével el tudott élvezni. "Volt, hogy egy éjszaka alatt háromszor, miközben a férfi egyszer sem. Olyan volt, mintha én választanám őket, mintha csak egy kaland lenne." De B. beszámolt arról is, hogy "a megalázó rész később jön. Mélyebb szinten vágott haza, mint gondoltam. Nem maszturbáltam többet, és alvászavaraim voltak. A kiszállás után évekig nem volt senkim."

A képzelet szárnyán

A többség maszturbáláskor jelenlegi vagy valamelyik korábbi partnerére gondol, nem ritkák a csoportos szexfantáziák sem. "Arctalan pasikra gondolok, akik mind rám verik a farkukat. Előfordul, hogy a barátom jut eszembe. Sokszor erőszakos jeleneteket képzelek el: nem akarok lefeküdni valakivel, de hatalommal bíró férfiak kényszerítenek rá. A valóságban valószínűleg agresszív lennék vagy lebénulnék" - mondja K., a 31 éves egyetemi tanár. S. csak fizikailag élvezi az önkielégítést, egyébként kínzó élmény számára: egy idősebb nőalakra gondol, aki megbünteti. Gyermekkorában dédnagyanyja molesztálta.

A 37 éves R. gyakori szexfantáziáiban mindig ő irányítja a helyzetet, míg - állítja R. - a valóságban az agresszió ellenőrizhetetlen. Maszturbálásnál nőkre gondol, de őt néző férfiak is vannak a játékban. Életében először van barátnője; korábban nehezére esett megmondani, mire vágyik, ezért magát okolja, hogy a férfiak többségével nem volt orgazmusa. "Egy férfinak is van keze, nyelve, farka, miért ne tudná ugyanazt csinálni, mint a barátnőm? Nem voltam tudatos, és nem ismertem eléggé a testemet, hogy rávezethettem volna őket a titkaimra." Néha hiányzik neki a behatolás, ám az azzal együtt járó dolgokat nem sírja visz-sza. "Ha egy pasi farka olyan okos lenne, mint a te ujjad, szoktam mondani a barátnőmnek." B., a luxusprostituált néhányszor volt már nővel. Szerinte naivság azt gondolni, hogy egy csaj feltétlenül tudja, mit és hogy kell csinálni. "Volt egy macsó lány, aki olyan fájdalmat okozott a kezével, hogy hetekig orvoshoz jártam. Egy barátom avval tömte a fejemet, hogy ha sokat gondolok nőkre, leszbikus vagyok. Később jöttem rá, hogy minden nő gondol más nőkre, de ettől még nem leszbikus."

Szeretkezés során a többség partnerére koncentrál, néhányan korábbi élményeiket vagy jól bevált maszturbációs fantáziáikat idézik fel. A 22 éves H. nemi szervükre összpontosít. "Egy barátnőm azt javasolta, hogy gondoljak a puncimra vagy az ő farkára. Az a legtutibb, ha mindkettőre."

A nők fantáziálásaiban előfordul, hogy két vagy több férfival vannak együtt, pedig a valóságban nem lelkesednek ezért az élményért, mert "lehetetlen egyszerre kettővel foglalkozni", pláne úgy, ha a két férfi nem ér egymáshoz. Többen próbálták már hármasban, jobbára azért, hogy a férfi kedvére tegyenek, ám alig valaki állította, hogy jó lett volna. "Elfeledkeztünk a férfiról, csak egymásra figyeltünk, gyönyörű volt. A barátom lankadt farokkal állt kicsit szerencsétlenül, utólag nagyon sajnáltam. Soha többet nem kért ilyet" - meséli G. Kevés nő számolt be extrákról. K. önkielégítéskor apjára gondol, B. szeretné, ha kikötöznék, vagy puha korbáccsal vernék a mellét. H. néha vietnami kenőccsel keni be vagy csalánnal veri csiklóját. Egyszer hosszas rábeszélés után kipréselt magából néhány csepp pisit, ám a következő alkalommal a férfi azt kérte, kakiljon is. H. gyakran játszotta a kedves nővért. "Egy tetőtől talpig malteres fiú odajött hozzám, kérem, segítsen, rég nem voltam nővel. Letérdeltem elé a kapualjban, olyan volt, mintha hajléktalannak adtam volna pénzt. Utána rosszul voltam, de úgy éreztem, kötelességem megtenni."

Varró Szilvia

(A befejező részben, amely a Tűsarok következő, márciusi számában jelenik meg, a szex és az erőszak kapcsolatáról írunk.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.