Végtelenségig (Viktor Judit modell)

  • - vajdapéter -
  • 2003. november 6.

Szex

Három és fél évig heti rendszerességgel mosolygott ránk az Auchan termékkatalógusából.
Villanynarancs

Tűsarok: Hogyan kerültél a pályára?

Viktor Judit: Amikor hároméves koromban leültem a tévé elé, az első szavam az volt: JEKJÁM! Állatorvosnak készültem, szakbiológiás gimnáziumba jártam, de harmadikban ért egy sorsfordító élmény. Meghalt a szomszédunk, és megkértek, élesszem újra őt. Nem sikerült. Ezután egy hétig nem ettem, nem ittam, és döntöttem a pálya-irány- változtatásról. Operett-

musical szakon végeztem, 18 évesen egyedül laktam albérletekben, színészként, az éhhalál szélén, és mellette tanultam. Egy barátnőm vitt el egy reklámügynökséghez. Színészként dolgoztam, illetve Németországban turnéztam. Ott sokkal több modellmunkám volt, és néhány nullával többet fizettek, így egyre kevesebb időm maradt a színészkedésre. Több évet töltöttem külföldön. Most 25 éves vagyok, már inkább itthon dolgozom szívesebben.

T: Hogyan gondolsz vissza az Auchanra?

VJ: Heti egy-két fotózás állandó és biztos bevételt jelentett. Hosszú időt már csak azért sem kellett a fotózásra fordítani, mert ezek az áruházak nem szeretik a minőségi munkát, az átlagemberhez szólnak, a túl igényes fotót visszaküldik, mondván, nem divatanyagot kérnek, nem azt a réteget célozzák meg. Egyszer újra kellett fotózni valamit, mert túl szépre sikerült.

T: Hogyan lehetett rosszabbra megcsinálni?

VJ: Kicsit árnyékos helyen, minimális sminkkel, összefogott hajjal, mint egy civil. Engem persze ez nem zavart, mindig azt csinálom, amit kérnek.

Egy munkám során egy sminkes azt mondta: "Ne haragudj, nem te vagy kirakva egy Auchan-óriásplakátra?" Nem, az lehetetlen - mondtam -, mert én csak szóróanyaghoz és katalógushoz dolgoztam nekik. Kiderült, hogy kiollózták a fotóm, majd egyszerűen kirakták egy óriásplakátra. Nem volt semmi szerződés közöttünk, bizalmi alapon zajlott a munka. Körülbelül 50 plakátot raktak ki. Németországban ezért akkora pert akasztanának a nyakukba, hogy egy modell megélne belőle évekig. Itthon meg évekig kell pereskedni.

Aztán külföldön vállaltam munkát, így nem tudtam már ezzel foglalkozni. Háromnegyed évem ment el a próbálkozással. Lefotóztam az óriásplakátokat, így nem tagadhatják le most sem.

T: Voltak-e más negatív tapasztalataid?

VJ: Az RTL Klubnak forgattam egy pilotot, amit másfél év múlva ügyvédi felszólításra fizettek ki.

Aztán egyszer egy úriember "bepróbálkozott": egy nagy rendezvényszervező cég vezetője, aki gyakorlatilag az összes befutott szépségkirálynőt és modellt megkörnyékezte. Megtalált, hogy "nem lenne-e kedvem gálát vezetni?". Már a megbeszélésen is elég érdekesen alakultak a dolgok, kérte, hogy menjek még el vele mindenféle partira, hamar kiderült, mit szeretne. Ezenkívül sehol nem volt ilyen élményem, talán, mert elég távolságtartó vagyok, meg elég pici ez a piac, már mindenkit ismerek.

T: Internetes visszaéléssel volt-e már dolgod?

VJ: Most is fent van a képem sajnos egy partiközvetítő szájton: elhívtak a barátnőimmel egy bulira, ami tele volt "egykori modell lányokkal", szépségkirálynőkkel. Velük ültünk egy asztalnál, amikor lefényképeztek. Nagyon haragszom, mivel mi nem vagyunk kiközvetíthető lányok, ők viszont igen. Szívesen kirepülnek Kaliforniába 20 ezer dollárért egy-két napra, nagyon jól élnek, több száz ezer forintos ruháik vannak. Modellként kezdték, kurvák lettek, nagyon keményen drogoznak és piálnak.

Az én életem más, örülök, hogy végre vettem egy kis lakást, a saját munkámból. Egyedül lakom, de hét napból hatot nálam tölt a párom, aki most diplomázik a közgázon.

T: Hol húzod meg a határt?

VJ: Nem megyek el ismeretlenekkel fotózni. Elég sok mindent elvállalok, de sem teljes, sem félakt kép még nem készült rólam.

Szeretnék majd levetkőzni, exhibicionizmusból, de ezt akkorra halasztom, amikor már annyira jó pozícióban vagyok, hogy nem fogják visszautasítani a munkáimat máshol. Imádom ezt a munkát, ezt csinálom nyolc éve, szeretem magam megmutatni. Elég sok műsort is vezetek, szeretek a színpadon lenni, a sminkben ülni, imádok forgatni, nekem ez az életem.

T: Hol jobb dolgozni, itthon vagy külföldön?

VJ: Egyértelműen külföldön. Hihetetlen az, hogy itthon hét évvel ezelőtt ugyanannyi pénzt kaptam egy reklámfilmért, mint most. Ez azért van, mert minden 16 éves kislányt elcipel az anyukája, hogy modell legyen belőle, és ingyen vagy nagyon kevés pénzért elmennek dolgozni, sőt beszéltem olyan ügynökséggel, ahol a szülők fizetni akartak azért, hogy berakják a gyereküket egy reklámba.

T: Mennyit kapsz egy reklámért?

VJ: Ez nagyon változó. Egy főszerepes reklámfilmre 80 ezer forinttól 3 millió forintig, de előfordul, hogy -2 fokban fürdőruhában kell fetrengeni a járdán. 2,5 millió forintot kapott nemrég egy nem különleges arcú ismerősöm egy mosóporreklámért, ehhez szerencse kell. Most egy 300 ezer forintos munka nagyon-nagyon jónak számít, de ennél többet kaptam a hét évvel ezelőtti, első, Pick-Wick-reklámomért.

T: Meddig tudsz a pályán maradni?

VJ: Végtelenségig, mert nem csak fiatalokat keresnek a reklámokhoz. Van egy ügynökségem is, de ezt nem akarom abbahagyni, mert szeretem csinálni, és nem a pénzért. Lehetnék nagyon jó, ha le tudnék fogyni.

- vajdapéter -

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.