150 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Nemzeti Színház, a nagyszínpadi előadások közönségének csak a fele volt fizető néző

  • narancs.hu
  • 2019. július 7.

Színház

Ehhez képest Vidnyánszky színháza több mint 2 milliárd forint állami támogatásból gazdálkodott.

Több mint 2 milliárd forint állami támogatást kapott 2018-ban a Nemzeti Színház: 1,8 milliárdot működésre, valamint különböző jogcímeken az Emmitől és a Nemzeti Kulturális Alaptól még ráadásként – többek között ez derült ki az intézmény éves jelentéséből.

Csakhogy 150 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a színház – írja a hvg.hu. Vidnyászkyék száz millió forintot szedtek össze tavaly jegybevételből, ami még 2017-es összegnél is kevesebb 15 millióval.

Nem véletlenül küzdött a Nemzeti Színház igazgatója olyan elszántan a tao-támogatás megszüntetéséért...

Ehhez képest a tao-támogatás pótlásaként a Nemzeti Színház idén 400 millió forintot kapott az erre a célra létrehozott alapból.

A teátrum beszámolójából az is kiderül, hogy eszerint kongana az ürességtől a Nemzeti Színház, ha csak a jegyvásárlókra számítanának: mivel a nagyszínpadon csupán a jegyek felét sikerült az előző évben értékesíteni, a többit főleg ingyenjegyes diákokkal töltötték fel papíron.

Az intézmény kisszínpadain valamivel jobb volt a helyzet, de „vattázás nélkül” ott is üres maradt  volna minden ötödik szék.

A színház valamennyi játszóhelyének évi 396 előadására csupán 64 ezren váltottak jegyet tavaly, a látogatottságot viszont a "vattázás" segítségével, 107 ezerre sikerült feltornászni, elvileg. (Az különösen nehezen lenne ellenőrizhető, hogy "vattázás" címen, vajon tényleg elment-e az a rengeteg ingyenjegyes néző az előadásokra.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.