A látszatra sem – 10 milliót nyert saját pályázatain a testületi elnök színháza

  • Hamvay Péter
  • 2015. június 15.

Színház

Hat színházi altémából ötben nyert a Pesti Magyar Színház az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának pályázatán. A grémium elnöke Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Színház- és Táncművészeti Kollégiuma legújabb pályázatán hat színházi altémából ötben szerepelt sikeresen a Pesti Magyar Színház, összesen 9,9 milliót sikerült összegereblyéznie. A kollégium vezetője a miniszteri hatáskörben – a Magyar Színházi Társaság tiltakozása mellett – kinevezett Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

Zalán János szélesre tárja a kapukat

Zalán János szélesre tárja a kapukat

Fotó: Pesti Magyar Színház


Az új produkciók altémában a színház A konyha című előadását 3 millió forinttal támogatta a testület. A 3 milliós támogatás messze kiemelkedik az általában fél-egymilliós összegek közül. A második legnagyobb summa is kevesebb mint a fele a kollégiumot vezető direktor színházának jutott összegnél.
A Pesti Magyar Színház a forgalmazási altémában is elhozta a legmagasabb, ezúttal 2 millió forintos összeget.

false

Ebben a projektben nemcsak az elnök, hanem az egyik kollégiumi tag is érdekelt volt. Ő pedig nem más, mint Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A második legsikeresebb pályázó is félmillió forinttal marad el a nyerő páros, Zalán–Zsuráfszky projektjétől.
A koprodukcióban létrehozandó új előadások témájában is hasított a korábban a színházi világgal elsősorban szinkronstúdióján keresztül kapcsolatot tartó elnök színháza. Igaz, itt a soproni Petőfi Színházzal közösen bemutatandó Chioggiai csetepaté a maga 3,5 millió forintos támogatásával csak a második legtöbb pénzt tudta felmarkolni.
A kihívásokkal élők színházi programjaira beadott pályázatuk 400 ezer forintot fialt. Ebben a kategóriában kisebbek a kiosztandó összegek, úgyhogy ez is elég volt a Kolibri Színházzal megosztott első helyhez. Az utolsó színházi altémában, a színházi nevelésben is indult a Kisváros egykori Gróf András hadnagyát oly emlékezetesen alakító Zalán János teátruma – el nem hinnék, sikerrel. Azt talán már ki is találták, hogy ezúttal sem a sor végén kellett kullogniuk, hanem  a legmagasabb, 1 millió forintot kiérdemlő négy színház között találjuk őket. Ráadásul a színház-pedagógia olyan elismert műhelyei mellé zárkóztak fel, legalábbis támogatásilag, mint a Kerekasztal Társulás és a Káva Kulturális Műhely.
Ha azt gondolná valaki, hogy a kollégium által lefedett egyéb területeken (tánc- és cirkuszművészet) nem rúghat labdába egy drámai színház, nagyot tévedne. A Honvéd Táncegyüttes 1,4 millió forintot kapott, hogy a Pesti Magyar Színház tágas színpadán mutathassa be ifjúsági és folklórelőadásait. Így legalább nem lesz üres a színház, ugyanis a korábbi repertoár a jövő évadra jócskán eltűnik.
A külföldi társulatok, művészek fogadása kategóriában nem indult a testületi elnök színháza, így ebben a Pesti Magyar Színház nem is szerepel a nyertesek között.
A mérleg tehát, ha a legutolsó tételt nagyvonalúan nem is számítjuk (noha terembérlet vagy a bevételmegosztás révén vélhetően részesedik a pénzből a Pesti Magyar Színház), 9,9 millió forintnyi NKA-támogatás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy idén áprilisban „szakmai működése és épületeinek felújítása érdekében” 200 milliós gyorssegélyt is kapott a teátrum a rendkívüli kormányzati intézkedések terhére, úgy bátran kijelenthetjük: Zalán János színháza jól teljesít.
A színészként végzett Zalán János nem a színpadon, hanem az üzleti életben vált sikeressé. Bor Zoltánnal – akit Balázs Péter a szolnoki Szigligeti Színház gazdasági igazgatójának nevezett ki 2007-ben – közösen szinkronstúdiót alapított, így lett 1994–2004 között a Masterfilm Ltd., majd  1998-tól a Masterfilm Digital Kft., 2000-től pedig a Digital Media Services Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. 2005-től a Eurosport, 2007-től a Eurosport2 magyarországi ügyvezető igazgatója is. 2013. december 16-tól pedig az akkor még L. Simon László vezette NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett vezetője lett. 2014 szeptemberében 2015. január 1-jei hatállyal a Pesti Magyar Színház igazgatójává nevezték ki. Azóta számos színész és más munkavállaló elhagyta a színházat, viszont az igazgató hallgat Eperjes Károly tanácsaira, aki támogatói nyilatkozatot is adott a pályázatához. Próbáltuk megkérdezni a  direktort, hogy bár jogilag nem összeférhetetlen, hogy induljon a saját kollégiuma által kiírt pályázatokon, nem tartja-e egy kicsit soknak a jóból, hogy egy kivétellel az összes színházi altémában nyert, ráadásul nem egy esetben a legtöbbet – ám sajnos nem sikerült elérnünk. A NKA szabályai szerint, ha fennáll az összeférhetetlenség, akkor az illető kurátor nem vehet részt a pályázatról történő szavazáson.

Figyelmébe ajánljuk