Tánc

ArTeRrOr

  • - sisso -
  • 2012. április 2.

Színház

A Közép-Európa Táncszínház (KET) és a Gangaray Dance Company legfrissebb közös előadását a Miskolci Tánchétvége záró estjén láthattuk legutóbb. A hét éve működő tematikus rendezvény minden évben egy-egy társulatról készít pillanatfelvételt.

A KET volt hét éve az első, de reméljük, nem velük szűnik meg a program, és akad jövőre is tánctársulat, amelynek egyáltalán van repertoárja - továbbá a helyi színház is befogadja a megye egyetlen ilyen eseményét a Kocsonyafesztivál oldalvizén.

A Cirque du Soleil volt munkatársa, a már tánctanítói minőségében is hétpróbás Maday Tímea Kinga, valamint a Gangaray alapítója, a néptánc felől érkező Hámor József jegyzi a három rövid koreográfiából szorosan összeszőtt darabot. A balladisztikus mű egészén végigvonuló, a két alkotó által kifejlesztett és oktatott aikidó-partnering technika (a harcművészet és kontakttánc keveréke) és a sötét tónusú techno zene adja meg a rítust, ami a jelmezekkel, a néptáncos és modern tánctechnikai elemek finom kötéseivel szinte történetté, magánmítosszá kerekedik.

Nő és férfi finom egymásra hangolódásáról szól az első harmad, egy lassú harci tánc keretében; majd a férfi megötszöröződik, és a darab rituális férfitánccá alakul, a csűrdöngölős káosztól a rendig és vissza, átváltozásokkal, imákkal. Az utolsó részben a keleti harcművészetektől a cigány botolóig van minden, mi szemnek ingere, háttérben lassan úszó típusfigurák, dinamika és húzós zene. Viszont minden mesei szépsége mellett elefántcsonttorony ez a tánc, a formába való visszavonulás - és ez kortárs tekintettel maga a mozdulatmúzeum.

Miskolci Nemzeti Színház, február 25.


Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?