Az Átrium kezelői tovább üzemeltetnék az épületet

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 23.

Színház

Az Örkény Színház felajánlja színpadát a Kultúrbrigádnak.

Miután az évek óta támogatáshiánnyal küzdő Átrium színházat üzemeltető Kultúrbrigád bejelentette, egy utolsó évad után nem tudják tovább folytatni, az épület kezelői közölték: mindent megtesznek, hogy fennmaradjon a kulturális tér, akár az Átrium régebbi előadásait is játszva.–

Az Átrium nem szűnik meg, és mindent megteszünk, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon. Reményeink szerint egy év elég lesz arra, hogy kitaláljuk, hogyan lehet az Átrium egy új felállásban egyszerre sikeres, működőképes és színvonalas, ahogy az utolsó 12 évben is volt

– közölték a Facebookon a jó ideje az Átrium nevű színháznak otthont adó épület üzemeltetői, azaz az Átrium Vagyonkezelő Kft tulajdonosai, Csiby Éva, Gauder Milán és Lakatos Peter.

Mint a hvg.hu írja, az egykori Átrium mozi épületét 2001-ben zárták be, majd 2012-ban nyílt meg benne a színház (akkor még Átrium Film-Színház néven); ezt a színházat vezette 2017 óta a Kultúrbrigád, azaz a Thea Art non-profit kft. csapata. Az Átrium ugyanakkor régóta szúrta a kormány szemét, ez a színház lett a kulturális tao-támogatás megszüntetésének legnagyobb áldozata, minimális, később pedig már semennyi támogatást nem kapott.

Egy éve a pénzhiány miatt a színház vezetői már bejelentették, hogy muszáj lehúzniuk a rolót, de

akkor a közönség összefogása és néhány ellenzéki önkormányzat segítsége végül még összehozott a színháznak 100 millió forintot,

azaz a kiszámítható egy éves működéshez szükséges összeg felét. Az idei évadkezdés előtt viszont közölte a színház vezetése: ezúttal már tényleg abbahagyják, mert be kellett látniuk, hogy ez a fajta működés nem fenntartható. A megszűnés okairól a hvg.hu itt írt részletesen:

A színháznak otthont adó, Margit körúti ingatlan tulajdonosai posztjukban közölték: „Természetesen minket is rémségesen elkeserít, hogy az épületet az elmúlt 6 évben használó, a színházat előadásokkal, fénnyel, jó kedvvel és közönséggel megtöltő csapat elfáradt a küzdelemben és búcsúévadot volt kénytelen meghirdetni. Elképesztően sikeres, ám küzdelmes 6 év áll mögöttük.”

Bár a jövőről egyelőre még nem tudtak konkrétumokat megfogalmazni, azt írták: „Reméljük, hogy az eddigi kizárólagos üzemeltető legsikeresebb és új produkciói továbbra is láthatóak lesznek, más társulatok is alkalmanként, illetve rendszeresen otthonra lelnek itt (mint például a most is jelenlévő  Dumaszinház).

 

Azt gondoljuk, hogy ameddig a közönség a progresszív, szókimondó, független színházra jegyet vált, addig az Átrium működni fog.

Ne feledkezzünk meg a könyvbemutatókról, a közösségi rendezvényekről, az ad6kap6 Mikulás-ünnepségeiről és számtalan egyéb sikeres programról sem: ez mind az Átrium” – írják.

Hozzáteszik: „Nincs egy magánszínháznak könnyű dolga az elmúlt években, hisz először megszűnt a tao támogatási rendszer, majd jött a covid, aztán a rezsi emelkedése, és az infláció. Nem meglepő, hogy érdemi fővárosi vagy állami támogatás nélkül, ellenszélben belefáradt a Thea Art csapata a szélmalomharcba. Sok szerencsét kívánunk nekik a jövőben, egy szép búcsút az idei évadra és mi, mint az Átrium, mint a márkanév, fizikai keretek és a lehetőség felelősei készülünk, hogy a közönségünkhöz méltó, színvonalas, progresszív, bátor társultokat és előadásokat találjunk, amik méltó utódai lesznek az elmúlt 11 év örökségének.”

Az Örkény Színhát kedden nyilatkozatot adott ki, ebben azt írják, "az Átrium Színházat az elmúlt években működtető Kultúrbrigád munkájának ellehetetlenülése a magyar színházművészet leépülésének újabb állomása.

Minél nagyobb a kultúra támogatásának politikai áthatottsága, annál reménytelenebb az élénk, sokszínű, társadalmilag hasznos kulturális élet.

A jelen színházi politika gyakorlata különösen romboló, mert az ideológiai megfelelés igényén túl ismét teret nyert az a vissza-visszatérő súlyos tévedés, hogy a magyar előadóművészet finanszírozása elmozdítható lenne a piacosítás felé. Mindkét gondolat önmagában is káros, együttesen pedig a magyar színházkultúra visszafordíthatatlan elsivatagosodásához vezet."

A nyilatkozat szerint, hogy "ha a Kultúrbrigád előadásai az Átriumban nem kerülhetnek színre, az Örkény Színház felajánlja (ahogy független társulatok esetében is tette), hogy valamely előadásukat színpadán életben tartja".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk