Cserhalmi: Vidnyánszky órája rossz irányba ketyeg

  • narancs.hu
  • 2024. május 11.

Színház

Reagált a színész arra, hogy a Nemzeti Színház igazgatója nem hívta fel Kulka Jánost. 

„Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a Nemzet Színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg” – reagált a Színház Online-nak elküldött véleményében Cserhalmi György. 

Vidnyánszky Attila fia ballagására sietett, ezért nem volt ideje felhívni Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották Tordy Géza helyére. Így tudja Molnár Piroska is, azonban a Kossuth-díjas színésznő szerint nem csak szokásjog, de a grémium szabályzatában is az szerepel, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának feladata értesíteni az új Nemzet Színészét.

A Nemzet Színésze címet 2000-ben alapították, még az első Orbán-kormány idején. A címet egyszerre 12 színművész viselheti, ha közülük valaki meghal, a többieknek közösen kell dönteniük az új tag személyéről. Így választották meg a testület legújabb tagját, Kulka Jánost is, aki úgy nyilatkozott, hogy először a szintén Nemzet Színésze címet viselő Molnár Piroska értesítette a hírről telefonon.

Pedig mindez a hagyomány szerint a Nemzeti Színház mindenkori vezérigazgatója, azaz Vidnyánszky Attila feladata lett volna. Többen értetlenül állnak az előtt, miért nem hívta fel Vidnyánszky Kulkát. Jordán Tamás az RTL-nek azt nyilatkozta, ő úgy tudja, Vidnyánszky nem akarta értesíteni Kulkát, így ezt a feladatot lepasszolta Molnár Piroskának

A történtekről szeretett volna kérdéseket feltenni az RTL stábja a Nemzeti Színház bejáratához igyekvő igazgatónak, aki kissé kiakadt azon, hogy merik őt kérdezni, mondván, „az RTL-nek nincs joga kérdezni”. Mert Vidnyánszky szerint „olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét”, hogy „maguknak arra sem válaszolnék, nappal vagy este van”.

Cserhalmi Györggyel 2022 szeptemberében készített interjút a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.