Színház

Dilitől biliig

Feydeau-Hamvai: Esküvőtől válásig

Színház

Blődli - alighanem célszerű, ha a Thália Színház nyári bemutatójának nézője már jó előre tudatosítja magában, milyen műfajt is képvisel az előadás, amely a bohózatmester Georges Feydeau hat egyfelvonásosát tapasztja egymáshoz, Hamvai Kornél fordítói-társszerzői-összeírói közreműködését hirdetve.

Így ugyanis kínálkozik némi esélye arra, hogy szórakozását lelje a Schell Judit és Csányi Sándor főszereplői párosával büszkélkedő produkció egy-egy pillanatában vagy szerencsés esetben akár pár percnyire is kiterjedő szakaszában. De könnyebben viselheti így talán még azt is, ahogy a jobb sorsra érdemes férfi főszereplő előbb majommá hipnotizáltan, azután pedig bilivel a fején közlekedik a színpadon, netán ahogy az apósként, majd vidéki polgármesterként felléptetett Szombathy Gyula egyszer csak matrózblúzos kisfiúként duzzogja be magát az erősen túlméretezett díszletek közé.

Ám dicsérjük először azt, ami dicsérhető! Mindenekelőtt azokat a szellemességeket és mesterkéltségükben is hatásos ötleteket, amelyek a bohózat Offenbachjának még e kisebb jelentőségű és száz év múltán a logikátlanságig lazán összefércelt műveiből is lépten-nyomon kitetszenek. Az urát hipnotizáló inas trükkje, a felesége asszonyi érzékenységét és leányi gyászát kedélyes nemtörődömséggel szemlélő lump férj szavai, vagy épp a téves halálhírrel beállító inas önnön teljesítményébe belefeledkező, fecsegő elégedettsége - egy sor kellemes bohózati nüansz, amely lám, átvészelte az új adaptáció drasztikus beavatkozásait. (Mely adaptáció színlapja amúgy csupán Hamvai Kornél nevét tünteti fel, a jelek szerint nem tudván arról, hogy Feydeau e hat egyfelvonásosát 2010 óta Strasbourgban és Párizsban már szintén egyetlen színdarabként játsszák, s mily meglepő, éppen Du mariage au divorce cím alatt.)

S persze méltatást érdemel Schell Judit színpadi profizmusa és szexepilje éppúgy, akárcsak Csányi Sándor beletalálása a derűs bohózati trotli figurájába. Olykor egészen kellemesen megélnek ők ketten egymás mellett, s jó ütemben váltják a riposztokat is, ám az előadás összességében mégsem kedvez áldozatos színészi fáradozásuknak. Részint mert az összeírás zavaróan felületes, s így nem kínál végigvihető figurákat, s részint mivel Béres Attila rendezése abszurd tragikomédiává mélyítené a jelen formájában bohózati házasságtörténetként is esendő darabot. Csányi elkeseredett arckifejezése az előadás utolsó harmadában ilyesformán inkább tűnik a színészi diszkomfort jelének, semmint játéknak; s hiába lóg le roppant érzékletes szimbólum gyanánt mind több kalitka a zsinórpadlásról: a nézőnek nem a férj rabságát, hanem inkább az alkotói koncepció szűk rácsait juttatja az eszébe e madárbörtönök látványa.

Horesnyi Balázs bútorokkal és jelzésekkel túlzsúfolt, ám egyebekben üres díszletei között sokat botladozik a játék, s olykor bizony maguk a játszó személyek is. Akik közül az egyebek mellett inasként és kitömött hasú politikusként felléptetett Szegezdi Róbert dicséretes szorgalommal és korántsem eredménytelenül dolgozik a Holló Színház és a Monty Python mintakönyvéből. Hasonló regisztert közelít Kovács Vanda bábafigurája is, aki egyébiránt szintén tőkésíteni próbálja a debillé maszkírozás műfogását. Egri Katinak nagyjából az anyósi kotnyelesség felmutatása jut feladatul, míg Szombathy Gyula mint demizsont lóbáló polgármester legalább előadhatja a helyenként stílustalanul modernizált magyar fordítás legemlékezetesebb bemondását: "A kampány, az kampány! A champagne, az champagne!"

A szünet után a darab lendülete látványosan lefullad, s ezt a tényt sajnálatos módon még a legolcsóbb eszközök alkalmazása sem tudja palástolni. A néző bizony idővel kezdi kényelmetlenül érezni magát, de persze azért mégsem úgy, mintha a fogát húznák. Azt ugyanis Szombathy Gyula szenvedi el a színpadon. Érzéstelenítés nélkül, sok vérrel, a mulatságunk kedvéért.

Thália Színház, június 21.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.