Szolidaritási nyilatkozatot tett a Duda Éva Társulat a Táncművészeti Egyetemen zaklatást elszenvedett növendékek mellett

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 3.

Színház

Akciójuk célja, hogy a tabuként kezelt problémákra vonatkozóan párbeszédet indítsanak és elősegítsék a hosszútávú megoldások létrejöttét.

A közelmúltban megjelent cikkekre reagálva, amelyekben a Magyar Táncművészeti Egyetemen a múltban történt szexuális zaklatásokat, illetve fizikai és pszichikai abúzus jelenségét írja le a növendékekkel szemben, a Duda Éva Társulat elindított egy szolidaritási akciót, támogatva azokat, akik érintettek ebben a témában.

Az ügy előzménye az eredetileg az Azonnali.hu-n megjelent cikk, melyben több korábbi növendék vallott arról, hogy milyen megaláztatásoknak, illetve zaklatásnak voltak kitéve az intézményben. A cikk szerint korábban egyes tanárok rendszeresen verték és verbálisan is megalázták a diákokat, valamint a diákok is egymást, főleg a felsőbb évesek a kisebbeket, illetve arról is beszámolnak benne többen, hogy voltak olyan balettmesterek, akik szexuálisan is abuzálták a gondjaikra bízott gyerekeket.

A Duda Éva Társulat mindazon áldozatok mellett kiáll, akik nevüket felvállalva osztották meg történeteiket a nyilvánossággal. Közleményükkel együttérzésüket és támogatásukat szeretnék kifejezni mindazokkal szemben, akik érintettek.

„Elfogadhatatlannak tartunk bármely táncművészeti, előadóművészeti, és egyéb oktatási intézményben, vagy munkahelyen történő

  • verbális és fizikai abúzust
  • megfélemlítést, megalázást
  • szexuális zaklatást
  • és a hatalommal való visszaélés bármely más formáját.

Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk elsősorban a fiatal nemzedékért, de a növendékek, pályakezdők, hivatásos művészek, és azok mellett, akiket bármilyen formában hasonló jellegű sérelmek értek vagy érnek.” – olvasható nyilatkozatukban.

Akciójuk célja, hogy a tabuként kezelt problémákra vonatkozóan párbeszédet indítsanak és elősegítsék a hosszútávú megoldások létrejöttét. A szolidaritási nyilatkozat elérhető az alábbi linken érhető el és írható alá:

LEGYEN MÁSKÉPP! - szolidaritási nyilatkozat

Szolidaritást vállalunk mindazokkal, akiket tanulmányaik során, vagy a munkahelyükön, a múltban vagy jelenleg hatalommal való visszaélés, zaklatás ért. Támogatásunkkal biztosítani szeretnénk őket, hogy a problémával nincsenek egyedül, mert sok embert érint, de többnyire nem tudnak, vagy nem mernek róla beszélni.

Figyelmébe ajánljuk