A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata nem fogadja el a fenntartó alapítvány kuratóriumát

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 3.

Színház

Mert az intézmény egyetlen tagja sem kapott helyet Vidnyánszkyék között.

Közleményben reagált vasárnap a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata a Facebookon arra, hogy az egyetem kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát nevezték ki.

Azt írták, hogy a sajtóból értesültek az egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak a személyeiről.

A HÖK szerint a hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike, hogy "Az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki."

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el."

Mint ismert, pénteken úgy mellesleg számolt be az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról, hogy a Színművészeti is működési modellt váltott és egy "közelmúltban megszületett döntés értelmében" Vidnyánszy lett a kuratóriumi elnök.

A tárca közleménye szerint a kuratórium tagja lesz Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A bejelentés óta Zsámbéki Gábor rendező, a Katona József Színház alapítója, aki 41 éve tanított az egyetemen közölte, hogy szeptembertől szerződést bont az intézménnyel, így tett Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője is.

Figyelmébe ajánljuk