tűrés a présben

Fotelkísértetek

  • rés a présen
  • 2020. május 23.

Színház

Bő egy hónapja nézzük a színházi közvetítéseket kényszerűen a fotelból, és élvezzük, hogy kimehetünk közben kávézni a teraszra, anélkül, hogy zavarnánk a többi nézőt, ha unjuk, esetleg áttekerhetünk bizonyos részeket. Viszont a színház mégiscsak a jelenlét művészete, ami hiányozhat karantén idején. Ezért most olyan ajánlatokkal kezdünk, amelyek kapcsán az aktualitás illúziója is felmerül.

Karanténszínházi előadást indított a Független Színház társulata egy hatrészes videosorozat formájában, amelynek újabb részei péntekenként este 21.00-tól láthatók a Független Színház Magyarország YouTube-oldalán. A Kosovo mon Amour című széria egy koszovói roma család története, akiket a szerbek és az albánok két oldalról szorítanak ki az országból és az élők sorából. A Ruždija Sejdović és Jovan Nikolić alkotása nyomán Balogh Rodrigó rendezésében készült háborús trash következő, 5. része április 24-én kerül fel az oldalra, de az előző részek addig is nézhetők. Szereplők: Szegedi Tamás András, Budai József, Farkas Rozália, Lovas Emília, Varga Norbert, Lakatos Dániel, Kazári András, Csiki Gellért és Pászik Cristopher. Kovács A. Máté és Babindák István zenéire szobabiciklizni is lehet.

Az Itt és Most Társulat is túl van a próbaüzemen, és improvizációs színházi tréningeket, valamint nyílt előadásokat tart online. Ráadásul minden a néző szeme láttára születik meg ott és akkor, mint a hagyományos impró előadásokban. Az oldalukon (ittesmosttarsulat.hu) tájékoztatják a nézőket az időpontokról és a lehetőségekről.

A Trafó legénysége a nézőtér illúzióját igyekszik kelteni a Take a Seat! – online Trafó-estek közvetítéssel, amelynek következő állomása április 25-én 20.00-tól Szenteczki Zita, Juhász András és a DoN’T Eat Group: A halál kilovagolt Perzsiából című, eléggé eltalált összművészeti őrülete Hajnóczy Péter kisregényéből. Úgy sejtjük, hiába megy felvételről, mégis különleges élmény lesz azoknak is, akik látták már élőben az előadást. Helyet foglalni a Trafó virtuális nagytermében a takeaseat.hu oldalon lehet. Premier minden szombaton! A helyfoglalás díjtalan, a nehéz helyzetbe került független társulatok viszont szívesen fogadnak adományt.

Április 29. a tánc világnapja, a táncművészet legnagyobb ünnepe. A karanténhelyzet okán természetesen nem lehet a szokásos módon kapcsolódni, de a TRIP hajó csapata a saját Facebook-oldalán 30 másodperces, előzetesen beküldött táncvideókkal próbálja meg izgalmassá tenni az eseményt. A „kortárstánc-felvételek helyett nézzünk inkább táncfilmet” mozgalom talán ösztönzi majd a társulatokat arra, hogy virtuálisan élvezhető módon is megörökítsék a munkáikat, mint az világszerte már jó hagyomány.

Szabó Réka koreográfus és immár sikeres tánc-dokumentumfilmes is úgy ünnepel, hogy az Indafilmen elérhetővé tette Gyászfilm című, 7 perces alkotását, amelyet a Katona József Színház és a Tünet Együttes koprodukciójában 2010-ben bemutatott Gyász című, 100 perces előadás alapján készített. Az önnön művészetük gyászszertartására érkező művész-kísértetekről szóló film most különös aktualitást kapott. A kísérleti táncfilm operatőre Pohárnok Gergely.

A MU Színház a saját online előadás közvetítés csoportjában folyamatosan teszi közzé a náluk készült előadások felvételeit. Cserepes Gyula koreográfus Selfyjének és New Age Gypsies című előadásának felvételei is felkerültek már. Viszont a leleményes koreográfus a készülőben levő, Fragile munkacímű szólójához online próbákkal kísérletezik, amelyek elérhetők a crowdcast.io/e/fragile-live/register linken. A bemutatót őszre tervezi, előrelátóan nem hagyományos színházi környezetben.

A MU egyébiránt közzétesz régebbi táncfilmeket is. A TranzDanz alapító koreográfusa, Kovács Gerzson Péter, aki sok előadásából készített már igényes táncfilmet, kérdésünkre elmondta: „A MU Tv a NOIR című előadásunk vetítésével kezdte a működését, előbányásztak egy ősanyagot is a Triptichon című estről, amit szintén leadtak és lement még a Bankett film is. Majd még túrok ezt-azt, aztán közreadom előbb-utóbb, hadd nézze a nép – a múltat, mert, ahogy ez most kinéz, nem a vírus nyír ki bennünket…”

A vidékről kapott kedvenc heti ajánlatunk pedig ez: „nálunk”, a szigetvári Vigadó Kulturális Központban (a Facebook-csatornán) is vannak rendszeres online közvetítések, jellemzően zenés dolgok, mesefelolvasások, online tánc­oktatás.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.