Kulka János a Nemzet Színésze lett

  • narancs.hu
  • 2024. május 3.

Színház

A márciusban elhunyt Tordy Géza helyében.

Május 3-i döntése értelmében Kulka Jánost választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2024. március 30-án meghalt Tordy Géza helyére. 

A hagyomány szerint a Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet, és amennyiben valaki meghal közülük, maguk választják meg az új tagot. 62 éven felüli, legalább négy évtizedes karriert – vagy 20 évadot a Nemzeti Színházban – maga mögött tudó színművész kaphatja meg az elismerést.

Az utóbbi évben több új Nemzet Színészét is „avattak”: Máthé Erzsi, Balázsovits Lajos és Csomós Mari a tavalyi évben hunytak el, helyükre Udvaros Dorottya, Pogány Judit és Benedek Miklós került. Utóbbi alig néhány hónapig volt csak köztük, januári halála után Csikos Sándorral lett teljes ismét a kör.

Kulka János Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1958. november 11-én született Budapesten. Bár Budapesten született, gyermekkorát Szegeden töltötte, mivel édesapját a munka ide kötötte. Első színpadi szerepei között volt a III. Richárd, az Édes fiam és a János király a Szegedi Nemzeti Színházban Komor István rendezésében. Érettségi után egy osztálytársa, Polák Tücsi javaslatára felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Eredetileg bölcsész szeretett volna lenni, de abban az évben nem indult angol-francia szak, amire jelentkezhetett volna. A diploma megszerzése után Pécsre szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba. Első itteni fellépése a Haramiák című darabhoz köthető 1981-ben. Négy évet töltött el Pécsett, majd 1985-ben csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához, amely akkor élte a fénykorát. 1993-ban került Budapestre a Radnóti Miklós Színházba, 2003-ban az akkor Jordán Tamás igazgatósága alatt álló Nemzeti Színházba került, ahol 2013-ig játszott. 2016. áprilisában agyvérzést kapott, ami után életveszélyes állapotban került korházba. Az orvosok nagyon hosszú felépülési időt jósoltak neki, de csodával határos módon rohamléptekben javult az állapota, oly annyira, hogy még ugyanebben az évben szeptemberben a Katona József Színházban ismét színpadra állt - ismerteti életrajzát a Nemzeti Színház.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.