Maguknak osztanak pénzt az NKA színházi kollégiumában

  • Hamvay Péter
  • 2015.12.07 07:25

Színház

Csaknem 175 millió forintot nyom ki év végén az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiuma a hétfői és keddi beadású meghívásos pályázatain. Az összeg nyolcvan százalékára saját tagjai és az ő barátaik pályázhatnak.

Az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának év végén leköszönő tagjai utolsó gesztusukkal úgy döntöttek, a maradék pénzt, mintegy 175 millió forintot elsősorban maguk, pontosabban saját intézményeik között osztják szét; biztos, ami biztos, meghívásos pályázatokon. A december elsején megjelent pályázatokra hétfőig, illetve keddig lehet jelentkezni.

40 millióra pályázhat a Magyar Teátrumi Társaság a színház népszerűsítésére fiatalok körében, amit „rendhagyó marketingkampányok, innovatív marketingstratégia megvalósításával” ér majd el. Ebből a pénzből szervezhetnek konferenciákat és workshopokat, sőt a színházak népszerűsítését célzó kisfilmeket is forgathatnak. A Magyar Színházi Társaságot természetesen nem hívták pályázni. A pályázat kiírásáról döntő Színház- és Táncművészeti Kollégium tagja Nagy Viktor, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, és Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára.

8 milliót nyerhet a Pesti Magyar Színház. Egy izgalmasnak ígérkező konferenciát és workshopot tarthatnak ennyiből „Akadálymentesítés az előadó-művészet területein” címmel. A Színház- és Táncművészet Kollégium elnöke a Pesti Magyar Színház igazgatója, Zalán János. Ők egyébként akkor is gyakran sikeresen futnak be az NKA-s pályázatokon, ha nem egyedüli indulóként kell megméretniük magukat. Nyáron például a Színház- és Táncművészeti Kollégium hat színházi altémában meghirdetett pályázatán ötben nyert a Pesti Magyar Színház is, összesen 10 milliót gyűjtve így a teátrum részére. Zalán János akkor a siker kulcsát is elárulta.

40 milliót kaphat Vidnyánszky Attila egykori műhelye, a Csokonai Színház „új színházi, élő zenekarral megvalósított opera-előadások koprodukcióban történő bemutatására és forgalmazására”. Új produkció létrehozásra még ketten nyújthatnak be pályázatot, az egyik a Szőcs Géza társelnököt, Hoppál Péter államtitkárt és Juhász Juditot, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivőjét is tagjai között tudó Magyar Madagaszkári Emléktársaság, mely 12,6 milliót kap „A Benyovszky munkacímű új musical bemutatásának előkészítésére”. Ezenkívül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kap lehetőséget egy 3,5 milliós pályázat benyújtásra „az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére tervezett új produkciója létrehozása”. Ugyanennyiért pedig erdélyi turnéjukat szándékozza megtámogatni a kollégium, melynek Zsuráfszky Zoltán, az együttes művészeti vezetője is tagja. 5 milliót kapott még Hoppál Péter választókörzete, Pécs is, pontosabban a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft „Kőszínházak és színházi társulatok előadásainak bemutatása a pécsi Zsolnay Színházban” című projektre.

Az erre kapható emberek tehát a rendelkezésre álló összeg több mint 80 százalékát osztották el egymás között. A maradék kevesebb, mint egyötöd részből a Theatron Műhely Alapítvány kaphat 5 milliót a magyar színháztörténet kutatására, 10 milliót a Nemzeti Táncszínház a Budapest Táncfesztivál megvalósítására, illetve 20 milliót a Ciróka Bábszínház az 1992 óta, kétévente  általuk szervezett Magyarországi Bábszínházak Találkozójára.

A kollégium tagjainak nem kell aggódniuk: akár változatlan formában tovább működhetnek, hiszen megfelelnek az új törvényi szabályozásnak, annak, hogy a tagok egyharmadát az MMA-nak kell adnia. A Színház- és Táncművészeti Kollégium 10 tagjából hárman a testület rendes tagjai. Érdemes megjegyezni tehát  a nevüket:  Zalán János  a Pesti Magyar Színház igazgatója, Császár Angéla színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Nagy Viktor rendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Szűcs Gábor színész, Vincze Balázs balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója, Bozsik Yvette balettművész, koreográfus, Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője, Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője.

Jegyezzük itt még meg (újfent), hogy az NKA bizottsága mindeközben a folyóirat-kollégium számára nem engedélyezte, hogy 41 művészeti, irodalmi és tudományos folyóirat számára kiírja az új támogatási pályázatokat, ezzel pedig súlyos válságba taszította őket.

Neked ajánljuk