Még nem járhatnak egyedül színházba a 18 év alattiak

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Színház

Hivatalosan csak olyan kísérővel mehetnek, akinek van védettségi igazolványa.

hhoz, hogy a 18 éven aluliak színházba vagy más kulturális intézménybe mehessenek a küszöbön álló nyitás után, egy védettségi igazolvánnyal rendelkező személynek kell kísérnie őket – ezt Fekete Péter kulturális államtitkár  tájékoztatóján erősítették meg a hvg.hu információi szerint.

Fekete azonban elmondta azt is, hogy ettől függetlenül kinyithatnak az ifjúsági színházak is, miután legalább 4 millióan megkapták az oltást, a 18 évek felügyeleti joga pedig átruházható egy nagymamára vagy családtagra, aki már megkapta az oltást, vagy csoportot kísérő pedagógusra is.

Az információ szerint tehát 18 év alatt csak az mehet majd egyedül színházba, aki megkapta az oltást. Mivel azonban csak a 16 és 18 év közöttiek oltására van lehetőség, ez azt is jelenti, hogy amíg a szabályok érvényben vannak, addig 16 év alatt nem járhat senki egyedül színházba - teszik hozzá. A nézők védettségi igazolványát a színház munkatársainak kell majd ellenőrizni.

A hvg.hu-nak nyilatkozó források szerint viszont az előzetes várakozásokkal ellentétben a színészek és a kulturális intézmények más fellépői számára nem lesz kötelező a védettségi igazolvány. Azoknak a dolgozóknak, akiknek ezzel nem rendelkeznek, kötelező lesz a maszkviselés, de a fellépők mentesülhetnek ez alól a szabály alól. Így a felelősség csak a színházigazgatókra hárul, hogy engedik-e színpadra lépni azokat, akik nem oltatták be magukat. 

Emlékeztetnek arra is, hogy Fekete Péter korábban azt hangoztatta: ha a kulturális nyitás következtében berobban a negyedik hullám, azért az intézményvezetőket terheli majd a felelősség.

 

Figyelmébe ajánljuk