Megszólalt Bán Teodóra a pályázata körüli csatározásokról

  • narancs.hu
  • 2020. február 28.

Színház

Szeretné, hogy a már előkészített idei évadot még ő tudja levezényelni.

A hvg.hu-nak nyilatkozott Bán Teodóra volt balettművész, a Szabad Tér Színház ügyvezetője, akinek kinevezését egy szakmai bizottság ugyan támogatta, de a Fővárosi Közgyűlés tavaly visszadobta, helyette Benkő Nórát neveznék ki a Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot ütemeltető intézmény élére. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban közölte, ha ez így lesz, akkor a kormány nem halandó megállapodni a fővárossal a színházak fenntartásáról.

Bán Teodóra a hvg.hu-nak most azt mondta, a főváros mást gondolt, mint ami az előadóművészeti törvényben rögzítve van, és menet közben váltott irányt, holott korábban mindenki azt gondolta, hogy a szakmai bizottság fog dönteni a posztról.

"Azt gondolom, hogy ez nem feltétlenül elfogadható, és szerintem jogszerűtlen is, hiszen menet közben irányt váltani egyrészt nem etikus, másrészt a következményei ezt vonják maguk után, hogy a kormányinfón a Gulyás miniszter úrnak ki kell állnia és azt mondani, hogy itt valami történt" - fejtegette Bán.

Azt is mondta, úgy tudja, a hét tagú szakmai bizottság mind a hét tagja megszavazta a pályázatát, bal- és jobboldaliak egyaránt, míg a másik két pályázó (Somogyi Szilárd és Hegedűs D. Géza közösen, valamint Benkő Nóra) egy-egy szavazatot kapott csak.

"Nem a személyem körül alakult ki a politikai csatározás, és nem az én személyemhez kötődik, hanem az elvhez. Van egy elvi megállapodás, amitől egyik félnek sem illik elmozdulnia. Elég élesen elvált most a szakma és a politika" - mondta Bán, aki szerint ő a szakmát, a főváros pedig a politikát képviseli.

Karácsony Gergely azon ötletére, hogy válasszák szét a Városmajori és a Margitszigeti Szabdtéri Színpadot Bán azt mondta, bár érti, hogy Karácsony kompromisszumos megoldásra törekedett, de szerinte ez a javaslat nincs átgondolva, ezért ő ragaszkodna az eredeti pályázati kiíráshoz.

Hozzátette, zajlanak az egyeztetések, szerinte az első verzió, hogy az eredeti pályázatot vegyék alapul, a másik verzió az, hogy a két céget teljesen válasszák külön azért, hogy ez ne legyen a főváros és a kormány között egy szakítópróba, de az idei évadot már előkészítették, ezért ő azt javasolta, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az ügyvezetői idejét, amíg még ezt az évadot levezényli, utána pedig dönthetnek a továbbiakról.

Bán Teodóra 2002 óta vezette Városmajori és Margitszigeti Szabadtéri Színpadot működtető Szabad Tér Színházat.

Figyelmébe ajánljuk