Megszűnik a POSZT

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Színház

Legalábbis az eddigi formájában nem rendezik meg többé a színházi találkozót.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó nevet vált, és végleg eltűnhet a kínálatból – adja hírül a hvg360 cikke. Az írás emlékeztet Vidnyánszky Attilának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének tíz évvel ezelőtti nyilatkozatára, miszerint meg kellene változtatni a rendezvényt, mert behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatják a programját, emiatt sokan kirekesztve érzik magukat belőle.  

A Magyar Teátrumi Társaság 2012-ben bevásárolta magát a Magyar Színházi Társaság és a város által az ezredfordulón létrehozott fesztiválszervező cégbe, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-be, azzal a szándékkal, hogy így majd „kiegyensúlyozottabb”  rendezvényt szerveznek. 

Az együttműködés konfliktusokkal járt, a Magyar Színházi Társaság idővel kiszállt a nonprofit kft-ből, amelynek taggyűlésén nemrég szóba került, szűnjön meg a fesztiválszervező cég. Az MTT szerint a POSZT „elfáradt”, lehetne belőle vándorfesztivál, de konkrét terv nincs arról, hogyan folytatódjon. 

Az ellenzéki vezetésű pécsi önkormányzat azonban nem szeretné elengedni a rendezvényt, vételi ajánlatot tett az MTT tulajdonrészére.

Az önkormányzat szerdán közölte az MTI-vel, „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak, és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések, és az MTT tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái".  Ahvg360 írásában említett taggyűléssel kapcsolatban az önkormányzat azt írja, „az MTT a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak". 

 

A pécsi városvezetés szeretné újraéleszteni a fesztivált, amelyet legutóbb a pandémia miatt nem tudtak megrendezni. Az sem kedvez a szervezőknek, hogy a koronavírus miatt előadások nélkül telt az évad a színházakban. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?