ZSINÓRPADLÁS - rés a présen

„Menekülök velük én is”

Koch Andrea, az Átrium Film-Színház ügyvezetője

  • rés a présen
  • 2015. október 17.

Színház

rés a présen: Hogyan indítja az évadot az Átrium?

Koch Andrea: A függönyök közé vágtunk, és 13 előadást tűztünk műsorra szeptemberre. A legsikeresebb, a Kultúrbrigáddal közös előadásokkal nyitunk: Sirály, Igenis, miniszterelnök úr!, Az Őrült Nők Ketrece.

rap: Milyen bemutatókra számíthatunk?

KA: Szeptember 24-én a Kultúrbrigáddal Eugène Ionesco Makbett című darabját mutatjuk be Alföldi Róbert rendezésében. Október 3-án pedig a Trojka Színházi Társulás Dr. című darabjával folytatjuk. Ez egy hármas együttműködés eredménye, hisz a Prágai Quadriennálé Space Lab programjában volt az előbemutató, most pedig a CAFe Budapesttel közösen az Átriumban lesz a magyarországi bemutató. Azok a nézők, akik leírják egy papírra az álmukat, Soós Attila rendezésében láthatják viszont azt a színpadon. Az Átrium kiemelten fontosnak tartja, hogy fiatal társulatoknak lehetőséget biztosítson. Erre jó példa ez az előadás is. Október végétől műsorra tűzzük a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékát, a legendás Mesterkurzust. Cserhalmi György rendezésében mesteri színészek játszanak: Gáspár Sándor, Kuna Károly, Derzsi János, László Zsolt.

rap: Hogyan készültök a Színházak éjszakájára?

KA: A bemelegítés közben 100 százalékosra felpörögve ismét egy különleges Színházak éjszakáját szervezünk. Tavaly kutyaszínházat csináltunk. A gazda a kutyájával együtt érkezhetett az előadásra, ahol a Proton Színház Bulgakov Kutyaszív című darabját olvasta fel. Eszméletlenül jó látvány volt, a kutyák is jól érezték magukat. Idén szeptember 19-én újra egy emlékezetes színházi pillanatot szeretnénk biztosítani. „Menekülök velük én is” – Elfogadás vagy kirekesztés? címmel a menekültkérdésről szervezünk egy estét beszélgetéssel, történetekkel. Számos író, művész, szakértő jön el ezen az estén, hogy együtt beszélgethessünk, és mindenki megérthesse a mostani helyzetet. A Színházak éjszakájának bevételéből az Átriumra eső összeget a Migration Aid szervezőinek adjuk, hogy ezzel is támogassuk a munkájukat.

rap: Lesznek nem színházi jellegű események?

KA: Szeptemberben második alkalommal fogadjuk be az Animascope fesztivált. A magyar animációs filmek világhírűek; jó érzés, hogy nálunk mutatkoznak be a legfiatalabb szakemberek először. Ezenkívül könyv-, filmbemutatók váltják egymást szinte minden hónapban.

rap: Milyen az ideális színház számodra, és ezt mennyire képviseli az Átrium?

KA: Egy színház akkor jó, ha olyan jelzők jutnak eszedbe róla egyből, mint nyitottság, tiszta játék, őszinte gondolatok, bátorság. Szerintem azért tudta ilyen rövid idő alatt beírni magát a színházak közé az Átrium, mert ez jellemző rá. Két és fél éves színházról beszélünk, aminek van egy komoly baráti köre. Ha színházba akarnak menni, elsők között kattintanak a honlapunkra.

rap: Mi a színházi rémálmod?

KA: Egyedül ülök a nézőtéren.

rap: Mi a kedvenc helyed az Átriumon belül?

KA: A bejárati ajtó. Szeretek bejárni az Átriumba.

Figyelmébe ajánljuk

Vekerdy Tamás: „Ordító dilettantizmus tombol”

  • Orosz Ildikó

Vekerdy Tamás nyolcvan éves volt 2015-ben, amikor interjút készítettünk vele. A legnépszerűbb pszichológust, gyereknevelőt az oktatási helyzetről is kérdeztük, ami azóta sem változott sokat. Hacsak nem romlott.