rés a présen

Minden innen indult el…

Gálvölgyi Dorka igazgató

  • rés a présen
  • 2021. augusztus 4.

Színház

Terézvárosi Fesztivál

rés a présen: Az Eötvös10 vezetője lettél tavaly. Mit érdemes tudni az intézményről?

Gálvölgyi Dorka: Az Eötvös10 hosszú évek óta működik a város szívében. Sajnos az ismertsége mégsem volt olyan, mint amilyenre lehetősége lett volna. Azért dolgozom, hogy a közművelődés szempontjából meghatározó helye legyen ez Terézvárosnak, illetve a főváros egészének. Minden korcsoport számára értékes programokat szervezünk, a pandémia alatt rengeteg szerethető online tartalmat készítettünk, amelyek az Eötvös10 YouTube-csatornáján ma is bármikor visszanézhetők. Egy olyan hely az álmom, ahol a kisgyerekek és a felnőttek is olyan elfoglaltságot találhatnak, amellyel feltöltődnek és hasznosan tölthetik el a szabadidejüket.

rap: Van valamilyen kötődésed a kerülethez?

GD: A Terézváros közelében nőttem fel, szeretem ezt a helyet. Minden innen indult el, az opera, a pesti kabaré, az irodalom, a kávéházak. Gyerekként ezeket az utcákat jártam és ma is örömmel tölt el, ha itt lehetek. Egy rövid ideig iskolába is a Terézvárosban jártam.

rap: Mik a folytatásra váró dolgok, és mit szeretnél újítani?

GD: Amióta az Eötvös10-be megérkeztem, megnéztük, hogy melyek azok a programok, amelyeket szeretnek és látogatnak az emberek, ezek maradnak természetesen. Sajnos az első hónapok eseményei a pandémia miatt csak az online térben voltak elérhetők, de most már valódi élő programokat csinálhatunk. Nagyon sikeres szabadtéri kiállításunk volt Fazakas Juli képeiből, minden hétvégén remek programokkal várunk mindenkit a Hunyadi téren, megnyílt a számítógépeket és a számítástechnikai játékokat bemutató kiállításunk a házban, augusztus végén pedig jön a Terézvárosi Fesztivál, a Te! Nagyon sok tervem, tervünk van!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.