Ókovács Szilveszter keményen törleszt a Billy Elliot miatt: keresztény tematikájú évadot tervez 2019–2020-ra az Operaház

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 12.

Színház

De legalább az Erkel Színházat is felújítaná újra.

Az Újszínház sajátos Keresztény Színházi Fesztiválja után a Billy Elliot musicallel jókora fekete pontot szerző Ókovács Szilveszter is felzárkózna kicsit a NER fősodrához, ezért a főigazgató a 2019–2020-as évad kiemelt témájának a kereszténységet választotta. Vagyis „olyan darabokat fognak bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel”. Ráadásul az intézmény a tematikához passzolva külön fesztivállal is készül.

Szegény jó Domingo halaszthat még egy évet

Egy éve kezdődött az Operaház felújítása és korszerűsítése. A tervek szerint az Andrássy úti épület hivatalosan 2019 őszén nyílhat meg, de ha minden jól alakul, már májusban ott rendeznék meg a 2018–2019-es évadot záró Puccini-operafesztivált. És bár az Erkel Színházat nem is olyan rég újították fel, Ókovács szerint időszerű lenne az Erkel Színház széles körű felújítása is. Mert az épület egy 2012-es kormánydöntés értelmében csupán öt évre lett felújítva összesen 1,7 milliárd forintból – ekkor csak a legszükségesebb renoválási, fejlesztési és szépészeti munkálatokat látták el –, az az ötéves ciklus pedig idén novemberben lejár...

„Szeretném, ha nem is 2018-ban, de 2020 végén leállhatna az Erkel Színház, majd két év múlva, 2022 decemberében, a színház 111. évfordulóján újra kinyithatna.” A főigazgató közlése szerint az Erkel Színház Magyarország legnagyobb színházépülete, felújítására pedig indokolt lenne mintegy 30 milliárd forintot költeni, hisz' a kisebb vidéki színházakat is 10-15 milliárd forint körüli összegekért korszerűsítik, az Erkel pedig 50 éve esett át nagyobb fejlesztésen.

S ott van még az Operaházhoz tartozó gigaprojektként a Eiffel-csarnok, vagyis az Eiffel Műhelyház is, amely „integrált műhely-, raktár- és próbacentrum” létrehozását szintén maga Ókovács sürgette még 2013-ban. A MÁV kőbányai, 22 ezer négyzetméteres alapterületű Északi Járműjavítójára aztán 2014 őszén esett a választás, és bár kezdetben 2017-es átadásról volt szó, egy ideje 2019-es átadási határidőt emleget a főigazgató. Mostani közlése szerint jövő év januárjától szakaszosan adnák át a négyszáz férőhelyes csarnokot.

(MTI)

Neked ajánljuk