Színházi évadnyitó melléklet

Programok

  • 2011. szeptember 15.

Színház

"Ez színház, semmi több / Nézz körül, ócska díszletek / A színpadon ez csak próba / Bennünk van a szörnyeteg." (Omega)

szeptember 16.

péntek

19.30 Tojáséj
Weöres Sándor-egysorost választottak címnek, de szavak nélkül mutatják meg benne a viszonyaikat - Ravel muzsikájára.

A darab előadásán ebben az évadban új tagok is csatlakoznak a Maladype Színház előadásához.

(Thália Színház, Új Stúdió, Bp. VI., Nagymező u. 22-24.)

20.00 Like me, like me

Juhász Kata munkabemutatója két táncosra, Chopin, Liszt, Márkos Albert és Zságer Balázs zenéjére. A valódi bemutató szeptember 24-én lesz Varsóban, egy testvérhely, a Fort Sokolnickiego nevű kulturális központ megnyitóján.

(SÍN Kulturális Központ, Bp. XIII., Gyutacs u. 10-18.)

20.00 Dracula

Vérszipolyos koreográfiai bemutató Egyed Bea, Szitás Balázs és a koreográfus Fehér Ferenc gótikus gondolataival. Másnap is.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

szeptember 17.

szombat

19.00 iluska.wb.

Budapest egyik legfiatalabb független, alternatív, amatőr együttesének, a Fészek Színháznak immár harmadik évada indul egy János vitéz-átértelmezéssel. Nyulassy Attila rendezése egy buli története szünet nélkül. Szeptember 20-án legközelebb.

(JEMOL, Bp. VIII., Orczy út 46-48.)

20.00 Pucér ámor

Faludy György műfordításaiból, Kövesi György rendezésében. Nyilván pikáns komédia.

(Civitas Pinceszínház, Sopron, Templom u. 16.)

szeptember 18.

vasárnap

19.00 Kislány a pokolban

"A láger kapujában akkor zenekar játszott, csupa csíkos ruhás nő. Gyerekfejjel úgy gondoltam, ahol zenével fogadnak, az nem is lehet olyan rossz." A száz túlélő gyerek közül Sárdi Mária, a monodráma szerzője volt az egyik. Budai Tünde előadása a Kazán István Kamaraszínház produkciójában és a Spinoza Fesztiválon látható.

(Spinoza-ház, Bp. VII., Dob u. 15.)

19.00 Éjféli mesék

Német romantika Pesten - nem gyerekeknek persze. Az ukrán Vladislav Troickij öntörvényű vendégrendezése Ernst Theodor Amadeus Hoffmann rémálmai nyomán.

(Bárka Színház, Bp. VIII., Üllői út 82.)

szeptember 21.

szerda

18.00 Rojo Manso

A katalán La Intrusa Danza táncelőadásával indul a szeptember 25-ig tartó, 10 éves az L1 Kortárs Táncfesztivál című rendezvénysorozat, aminek keretében még látható itt ma a svájci Jackie Brutsche The Moustache Princess című darabja is, utána különjárat viszi a nézőket a Bakelitbe, ahol még két előadás (Dominik Grünbühel: I am the Mockingbird, Handa Gote: Mushrooms) lesz.

(Gödör, Bp. V., Erzsébet tér)

20.00 Kulterer - se Kelet, se Nyugat, se Sírás

Három medve, egy szamár, egy idomár és egy cirkuszigazgató éneke. A Hólyagcirkusz Társulat legújabb darabja a Thealter történetében először jelentkező fesztiválpluszprogramban. Mostantól napi két előadás öt napon át.

(Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központ, Szeged, Régi zsinagóga, Hajnóczy u. 12.)

szeptember 22.

csütörtök

19.00 Lengyel Nap

A lengyel EU-elnökség apropóján ma csupa lengyel darab az L1 Kortárs Táncfesztiválon. Agata Maszkiewicz Polska, Malgorzata Haduch Zona Segura, valamint Anna Steller Delia című előadásai láthatók.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

szeptember 23.

péntek

19.00 Homo hungaricus

Puszta, szalmabálák és autentikus erdélyi népzenét játszó zenekar a színpadon. Juronics Tamás gyengéi a történelmi tablók, balettba oltva. A Szegedi Kortárs Balett vendégjátéka.

(Pécsi Nemzeti Színház, Pécs)

20.00 Törékeny

"Az elmúlt húsz évben készített előadásaimra visszagondolva feltűnt, hogy egy motívum többször visszatért. Ez a motívum a törékenység maga: emberi, érzelmi vagy fizikai törékenység jelent meg bennük." A Sepsiszentgyörgyi M Stúdió vendégjátéka Goda Gábor rendezésében. Másnap is.

(Artus Stúdió, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

20.30 A tudós is ember

Bácskai Júlia pszichoszínháza egy a Kutatók éjszakájához kapcsolódó előadással kezdi tizenkettedik évadát. Vándor Éva és Józsa Imre lesznek a főszereplők, akik a nézők ötleteit megvalósítják, Bóna Imre pedig összébb hegedüli az estet.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi M. u. 16.)

szeptember 24.

szombat

14.00 Leonce és Léna

A Pécsi Müszi Büchner-előadásával indul a Színjátékosok Napja, azaz két napja, ahol fesztiválgyőztes amatőr és diákelőadásokat lehet nézni. Ma még lesz: Inferno a lendvai Carpe Diem Színjátszó Csoporttól, Török Rezső Testamentoma a Lovászi Faluszínház előadásában, Yasmina Reza Művészet c. darabja a Körmendi Kastélyszínház Társulattól, 20.30-tól pedig Labirintusok címmel a Trainingspot Társulat - Budapest előadása.

(Eötvös 10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

15.00 Ady maraton

A Kazán István Kamaraszínház bemutatója szerelmes, hazafias és istenes Ady-versekből Kriszt László rendezésében.

(Fészek Klub, Bp. VII., Kertész u. 26.)

17.00 Fekete-fehér-igen-nem

Tematikus és helyspecifikus sétaszínházi csoda. Három hazai kortárs tánctársulat: a Bloom!, a Hodworks és a Tünet Együttes közös produkciója az idén megújult Tánckommandó-eseményre. Az előadás dramaturgja Ardai Petra, a holland Space társulat alapító tagja és rendezője. Másnap és harmadnap 19.00-tól is.

(Városháza tér, Bp. V.)

19.00 Tirpákia tündérkert

Édentől még keletebbre. 'sbemutató Antal Balázs és Onder Csaba művéből. Másnap is, aztán meg az egész évadban.

(Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

19.30 Tisztogatás

Két nő párhuzamos története, amint súlyos titkaik után kutatnak. Sofi Oksanen finn írónő tragédiája az erőszakról, a mindent elnyomó hatalomról, a szerelemről, a vágyról és a félelemről. Valló Péter rendezése.

(Csiky Gergely Színház, Kaposvár, Rákóczi tér)

szeptember 25.

vasárnap

10.30 Kucok

A dzsesszzenészekkel (Ágoston Bélával és Rubik Ernővel) kiegészült Tünet Együttes interaktív lidércűző gyerekszínházi bemutatója Kucokfalva lakóiról. Itt havonta újra látható. 11.15-től és 12.00-tól is.

(Bálint Ház, Bp. VI., Révay u. 16.)

15.00 Mady-baby

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház elmúlt évadának legnépszerűbb előadása három román fiatalról és az önfeláldozásról, virágnyelven. A Thealter U21 plusz fesztivál műsorán 18.00-tól is. Aztán a Kaposvári Egyetem III. évfolyamának Sziszüphosz - nyílt próba egy felvonásban című munkája után véget ér a nyár.

(Alterra - Kortárs Előadóművészeti Központ, Szeged, Régi zsinagóga, Hajnóczy u. 12.)

20.00 Ahogy tetszik

"Nem tudom eldönteni, szívem / Hogy hamburger vagy hot dog / Nem tudom eldönteni, szívem / Hogy itt rosszabb, vagy ott jobb..."

A HOPPart Társulat legújabb őrületei nem csak Sziámi alapján. Másnap is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

szeptember 26.

hétfő

17.00 Az életkor ereje 2. - szimpózium

Egyben az Itt van Japán! 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztivál megnyitója a Kazuo Ohno élete című kiállítással. Az idei, október 1-jéig tartó fesztivál a második világháború után Japánban született, a nyugati táncstílusokkal szembeforduló avantgárd előadó-művészeti stílusként jegyzett butoh fogalmát járja körbe. Bővebb információ: www.butoh.hu.

(Merlin Nemzetközi Színház, Bp. V., Gerlóczy u. 4.) @napi most:szeptember 29.

csütörtök

20.00 Basse Dance

Közösségi udvari tánccá fejlesztett egzaltált szólók és más szellemes megoldások Hód Adrienn legújabb darabjában. Mizsei Zoltán zenél és énekel helyben. Másnap is.

(MU Színház, Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.)

szeptember 30.

péntek

19.00 Átváltozott lány

Kae Ishimoto magyarországi premierje az Itt van Japán! 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztiválon. 20.00-tól Ko Murobushi [quick silver] című előadása.

(Merlin Nemzetközi Színház, Bp. V., Gerlóczy u. 4.)

20.00 Aura - Transzparens illúzió

A Természetes Vészek Kollektíva újabb merénylete táncos és színésztestekre. Szűcs Edit jelmezeit Kovács Martina, Nagy Andrea, Kántor Kata, Pető Kata, Radnay Csilla és Virág Melinda változtatják élő installációkká Árvai György elképzelései alapján. Másnap is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

20.00 Bábel

Az Artus Társulat bemutatója, mint azt a cím is egyértelművé teszi, a nyelvi zavarokról szól, de a test bölcsességéről és az érintések költészetéről is szó lesz. Scott Wells a koreográfus, Goda Gábor a rendező, a zenéért pedig Philip György felel.

(Artus Stúdió, Bp. XI., Sztregova u. 3.)@napi most:október 1.

szombat

19.00 A fösvény

Tragikum, végletesség, gyilkos humor. Moliére jellemkomédiája a pénz körül Rába Roland revíziójában. Blaskó Péter játssza Harpagont.

(Nemzeti Színház, Bp. IX., Bajor Gizi park 1.)

október 8.

szombat

19.00 Pillantás a hídról

"Eddie Carbone dokkmunkás, rakodó. Erős ember. Jó ember. Tiszteli és megtartja életének írott és íratlan törvényeit. Ám beleszeret valakibe, akibe tilos lenne..." Arthur Miller drámáját Mácsai Pál rendezte. A bemutató főbb szerepeiben Csuja Imre, Für Anikó, Polgár Csaba, Debreczeny Csaba, a debütáló Törőcsik Franciska és egy új tag: Epres Attila.

(Örkény István Színház, Bp. VII., Madách tér 6.)

19.00 A filozófus

Bessenyei György prózában írt ötfelvonásos vígjátéka Gothár Péter rendezésében.

(Katona József Színház, Bp. V., Petőfi S. u. 6.)

19.30 Csongor és Tünde

"Mily utálatos zavart szól / Szép s rútakból összeszőve." Klasszikusbemutató a kőszínházban, avagy Vörösmarty remake Puskás Zoltán rendezésében.

(Vígszínház, Bp. XIII., Pannónia u. 1.)

október 13.

csütörtök

20.00 A fajok eredete

A Szkéné évadot kezd: nemcsak az arculat változott, de a tartalom is. Pintér Béla és csapata mellett itt lesz majd a HOPPart Társulat és a Nézőművészeti Kft is. Most az október 16-ig tartó Nézőművészeti Fesztiválon Kapa, Pepe és Katona László lép fel. Részletek a www.szkene.hu oldalon.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

október 14.

péntek

19.00 Két néni, ha megindul

Két nő urnával. Különleges hangulatú temetői road-movie, illetve egzisztencialista cirkusz, Charles Aznavour hangjával. A Pierre Notte-darab Gáspár Ildikó dramaturg első rendezése.

(Örkény István Színház, Bp. VII., Madách tér 6.)

19.00 Egy nyári éj mosolya

Fehér éjszakák, vörösborok és megátalkodott házassági tervek a századforduló Svédországában. Stephen Sondheim örökzöld musicaljének hazai bemutatója Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Patrícia és Gergely Róbert főszereplésével, Hugh Wheeler szövegkönyve alapján, Ingmar Bergman filmje nyomán, Trevor Nunn rendezésében.

(Centrál Színház, Bp. VI., Révay u. 14.)

október 15.

szombat

19.00 Furcsa pár

Oscar, a laza és nem kevésbé trehány, elvált újságíró befogadja a válófélben levő Felixet, aztán megbánja, de már késő. A rendmánia eluralkodik. Neil Simon klasszikus szórakoztató darabjának bemutatóján Gálvölgyi János és Szervét Tibor játsszák a címszerepet.

(Madách Színház, Bp. VII., Erzséber krt. 39.)

október 16.

vasárnap

20.00 Philoktétész

Játék Szophoklész és mások nyomán a Nézőművészeti Fesztivál és egy hosszabb távú közös művészeti együttműködés keretében. A reflektorfényben: Mucsi Zoltán.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

október 19.

szerda

20.00 Konzerv

Jelenetek egy táncosnő életéből, akit Nagy Csilla alakít, s ő egyben a szólóelőadás koreográfusa is. A limitált nézőszámra tekintettel az előzetes helyfoglalás e-mailben vagy telefonon ajánlott; a helyszín piros emeletes busszal megközelíthető a Móriczról. További infók a www.artus.hu oldalon.

(Artus Stúdió, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

október 20.

csütörtök

19.00 Cigányszerelem

Az erdélyi földbirtokos lányának esküvőjére bettoppan a régi szerelem egy szegény cigány fiúból lett első osztályú prímás képében. Lehár Ferenc kibékíthetetlen társadalmi feszültségeket vizsgálgató, mégis jól végződő daljátéka Béres Attila rendezésében. Másnap és harmadnap is.

(Budapesti Operettszínház, Bp. VI., Nagymező u. 17.)

19.00 Jóccakát anya

Van-e segítség? A leány és az őt öngyilkossági tervéről lebeszélni készülő anya esete az Ú.T. Csoport előadásában, Szurdi Miklós rendezésében.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

október 28.

péntek

19.00 Tarelkin halála

Amikor a megrendezett halál nem menekülés, hanem bekerülés az államrendőrség nagy fogaskerekei közé. Alekszandr Szuhovo-Kobilin komédiája Mácsai Pál rendezésében az évad harmadik bemutatója itt. Az 1869-ben írt társadalmi szatíra lidérces látomás - aktualitásban nem lesz hiány.

(Örkény István Színház, Bp. VII., Madách tér 6.)

október 29.

szombat

15.00 Botafogo 25 év - 25 koreográfia

A Botafogo Táncegyüttes ennyi év után is a pályán maradói a tűz köré gyűlnek, táncolnak, és Dalotti Tibor-koreográfiákkal vidítják a közönségüket. 19.00-tól is.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. I., Színház u. 1-3.)

november 16.

szerda

19.00 Equus

Peter Shaffer híres drámájában egy lovakat vakító fiú és a pszichiátere analizálja egymást életre-halálra. A Budapesten 30 éve nem játszott darabot ezúttal Dicső Dániel rendezi, a két főszerepben pedig Alföldi Róbert és Szamosi Donáth domborít.

(Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22-24.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?