Egy régi trükköt bevetve járt túl Vidnyánszky eszén a Színház

  • narancs.hu
  • 2020.01.13 17:35

Színház

A Nemzeti Színház vezetője politikai okokra hivatkozva, decemberben tiltotta meg előadásfotóinak használatát a folyóiratnak.

Megjelent a januári Színház folyóirat. Mivel Vidnyánszky Attila nemrég kijelentette, hogy nem ad többé fotót az újságnak, ezért Forgách András rajzaival illusztrálták a Nemzetiről szóló cikket.

"A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Tompa Andrea főszerkesztőnk – az övétől eltérő – politikai véleménye miatt nem járul hozzá, hogy a színház fotóit felhasználhassuk cikkeinkben. Ezért most a Macskajátékról írt kritikánkat Forgách András író az előadás fotói alapján készült rajzaival illusztráljuk, akinek ezúton is nagyon köszönjük, hogy lehetővé tette, hogy a produkcióban játszó színészeket legalább ebben a formában láthatják az olvasók" – olvasható a cikk alatti közleményben.

Vidnyánszky decemberben a szerkesztőséghez eljuttatott indoklásában azt írta, hogy a lap működését politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységük folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról.

A Nemzeti Színház nem akarja, hogy a Színház folyóirat fotókat közöljön az előadásaikról

Vidnyánszky Attila indoklása megmagyarázza, miért. "A Nemzeti Színház többé nem járul hozzá, hogy fotókat közöljünk előadásairól lapunkban. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy működésünket politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységünk folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról" - írja a Színház folyóirat a Facebook-oldalán.

Az ügy azért is pikáns, mert a Nemzeti Színház állami fenntartású, azaz közpénzből működő intézmény, így a színház saját előadásfotói is közpénzből készülnek.

A szerkesztőség korábbi ígéretének eleget téve továbbra is ír a Nemzeti Színház darabjairól.

„A továbbiakban természetesen ugyanúgy fogunk írni a Nemzeti Színházról, mint eddig, és ezután is azt fogjuk közölni, amit kritikusaink írnak. „

Neked ajánljuk