Színház - Haladóknak, éjszakára - Vinnai András: Roló

  • Csáki Judit
  • 2010. június 10.

Színház

Szoktam néha kapni egy sms-t: holnap este (késő este) előadás lesz itt és itt, újabban a Trafóban, ezt és ezt játsszuk, de ne gyere el, mert rossz lesz, vagy mert úgysem férsz be, vagy mert halálra fogod unni magad. Így értesít (több százunkat, fölteszem) a TÁP Színház arról, hogy megint csinált valamit.

A TÁP még mindig a színházi vadhajtások színháza, a megveszekedett színházi ambícióé, miszerint a jóból sosem elég, mert olyan sok a rossz. A rossz, mármint a színházi rossz persze valóságos kincsesbánya Vajdai Vilmosnak és csapatának - ha egyszer nem lesz színházi rossz, akkor a TÁP vagy megszűnik, vagy "rendes" színházzá válik, amit sem neki, sem magunknak nem kívánnék.

A TÁP "kultszínház"; a kultuszon kívül van neki törzsközönsége és törzsgárdája, ez utóbbiban sok-sok kiváló színész, jeléül annak, hogy a "normális" színházi előadásokban való szereplés után nemcsak energiából marad elég az éjszakai vendégeskedéshez, hanem invencióból, kedvből, színészetből is. A különféle "műsoros estek" - amilyen például a Minden Rossz Varieté, a színészverseny, a Techno-varieté vagy a Kurátorok - jól megférnek a színház repertoárjában a majdnem igazi darabokból készült előadásokkal, amelyek persze ugyanarra a rugóra járnak, mint a többi: olyan rossz, hogy már remek.

Az a formanyelv, amellyel a TÁP dolgozik, erőteljesen "összművészeti": a szöveggel minimum egyenértékű a zene, a - kényszerből és szándékoltan egyszerű, mégis szellemes - látvány (melynek szerves tartozéka a vetítés), a színészi eszköztárból pedig a mozgás, a mimika, a gesztusok. Fontos elem a csönd, vagyis a hallgatás, olykor a kínosig, a feszengtetőig - emlékszünk, Vajdai Vilmos egyik legelső TÁP-os produkciója egy lassú rágyújtás volt -, aztán az ismétlés, a reflektáltság, a játék a civil ki- és beszólásokkal.

Néha van beépített néző. A nézők amúgy is aktívabb szereplői ezeknek az előadásoknak; amikor annak idején még a Süss Fel Napban álldogáltunk éjszakánként, sokszor kifejezetten interaktív műsort láttunk: nemcsak civilek, hanem színészek is bele-beleszóltak a játékba, aztán fölmentek a színpadra is - és ha most valaki azt mondaná, ebben bizony semmi spontán nem volt, azt is elhinném.

Ezt a színházat kifogyhatatlanul táplálja a konvenció. Nemcsak a hagyományosnak mondható szoros darabértelmezés, az illusztratív színjátszás és a direkt hatások előidézése, hanem az a kortársi hazai közeg, amelyben létezik: a sablonok, a populáris fogalmazásmód és a melodráma. Egész hálózata létezik már azoknak a színházi formációknak, amelyek ezeket a tipikus vacakságokat építik be és át a saját produkcióikba, a közhelyes és trendi témáktól kezdve a bulvár tobzódásáig. A TÁP minapi előadásának közeli rokona például a Szputnyik nemrégiben bemutatott A Kockavetője, de nincs tőle messze a HOPPart A kis vakondja sem.

A Roló című előadás alapja Vinnai András korábban született hangjátéka, amely egy memóriazavaros (pontosabban -hiányos) férfiról szól, meg arról az orvosról, aki eltökélten próbál segíteni azon a problémán, amely a páciensnek egyáltalán nem probléma. Van aztán még egy északi történet, belekomponálva a memóriazavarba - alig is tartozik össze a kettő, de nem is igyekszik összehajlítani senki. Ez utóbbiban van egy pap, egy lány és egy rég eltűnt vőlegény, örök szerelem; régi slágerek csendülnek föl újra, és szépen tátognak rá a színészek, kivált Stork Natasa, miközben meg kell a szívnek szakadni - meg hát a röhögéstől is meg kell.

A memóriazavar kezelése leginkább egy stand-up comedyhez hasonlít (nota bene: ez is otthonos formája a TÁP-produkcióknak); Terhes Sándor játssza az orvost, dr. Pumánszky Miklóst (van is néhány poén a névre, lásd a drámák rémes beszélő neveit), de van neki egy alakmása, akit Tamási Zoltán játszik - és hát az egész nagyjából mindegy a Lajosnak, aki úgysem emlékszik semmire. Pumánszky doktor - maga is klinikai eset - valósággal rácuppan a különleges esetre, és nagy lendülettel lát a kutakodásnak: megtudni az emlékezet nélküli embertől, hogyan is veszítette el az emlékezetét. És ha ebbe a summába belegondolunk, rögtön világos lesz, miért tartozik össze Vinnai és a TÁP.

A frappánsan ritmizált jelenetsor csúcspontja, amikor Lajost meghívják a tévében egy lottósorsolásra; neki kellene kihúznia, elolvasnia és bemondania a nyertes számot, de az utolsó fázisnál rendre elakad, hiszen mire a kamera felé fordítja a számot, már elfelejtette. Gosztonyi Csaba játssza a jóindulatú, béketűrő szerencsétlen flótást, aki meglehetős együgyűségében nemigen fogja föl a kavarodást maga körül.

A széttartó jelenetsorokat - melyek széttartását senki nem igyekszik olcsó trükkökkel takargatni, sőt: a váltásokra föl van híva a figyelmünk - táncbetétek tagolják tovább. Pontosan olyanok, mint az előadás egésze: parodisztikusak, viccesek és flottak.

A TÁP-féle színház megtévesztő. A Marsról lepottyant néző vagy kritikus nem ért belőle semmit, illetve ért mindent, csak azt nem, hogy miért és mitől jó ez. A TÁP - haladóknak való.

Trafó, TÁP Színház, május 28.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.