A kormány emberei lesznek többségben a színházak felügyelőbizottságában

  • narancs.hu
  • 2020. április 1.

Színház

A színházakat sem kímélte Semjén salátatörvénye.

Mint arról beszámoltunk, kedd éjjel Semjén Zsolt benyújtott egy salátatörvényt a parlamentnek, amely szerint a korábban a végtelenségig meghosszabbított veszélyhelyzet alatt semmiben nem dönthetnének önállóan a polgármesterek, a kormány megtiltaná a transzneműeknek, hogy új nemükön anyakönyveztessék magukat, illetve a Városligetbe is zavartalanul lehet épületeket felhúzni, de a színházak felügyeleti rendszerét is módosítja.

Mint az Index kiszúrta, a javaslat szerint az állami finanszírozással is bíró színházak esetében

"a színház felügyelő bizottságának létszáma 5 fő lehet, akik közül 3 főt a miniszter jogosult megbízni és a megbízásból visszahívni".

Magyarul a legalább részben állami fenntartású színházak felügyelőbizottságában többségbe kerülnek a kormány által delegált emberek.

Az országnak szinte az összes színháza olyan intézmény, amelyik állami fenntartással is bír, ezek alól csak a főváros által korábban átvett Katona József Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Trafó és Szabad Tér Színház a kivételek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.