Sztrájkolnak az Operában

  • narancs.hu
  • 2024. március 19.

Színház

Kedd este 6 órakor kezdődik. Sok a kérdés, lesz-e ma előadás, vagy például a büfét vajon érinti-e.

Sztrájkolnak ma az Operaházban. A Népszava cikke szerint

kedd este 6 órától a Don Giovanni előadásának kezdetététől lépnek sztrájkba az Operaház dolgozói.

Mindez tervezett volt. Korábban lapunk is beszámolt a sztrájk kilátásáról, elvileg addig tart majd, amíg az Opera vezetése meg nem állapodik a dolgozókkal az idei béremelésről és a kollektív szerződésről.

Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni. Lehet, hogy elmarad a ma esti előadás, lehet, hogy csak később kezdik el, akár másfél órás csúszással. De azt sem tudni, vajon a sztrájk érinti-e az operaházi büfét. És folytatódik-e akár holnap is.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a zenekart, az énekkart és a műszakot is beleértve száz-kétszáz ember lehet érintett a sztrájkban. Bárány Balázs Péter azt mondta, az operaházi dolgozókra komoly pszichés teher nehezedik. Féltik az állásukat, ráadásul az operaházi vezetés nem kommunikál az este várható fejleményekről.

A lap kérdésére az Operaház azt válaszolta, hogy az esti előadás nem marad el.

A szakszervezeti vezető szerint az Operában a művészi juttatásokon kívül 2009 óta nem volt számottevő bérfejlesztés, a kollektív szerződést pedig a 11 éve regnáló Ókovács Szilveszter főigazgató eltörölte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.