Vidnyánszky Attila csak Orbántól fogad el kitüntetést, a Színikritikusok Díjából nem kér

  • - czenkli -
  • 2018. július 26.

Színház

Mert azok olyan cúnák, nyaff, nyaff.

Többek között a Nemzeti Színház Bánk bán előadását jelölte a Színházi Kritikusok Céhe a 2017/2018-as évad legjobb előadásának, az előadást Vidnyánszky Attila rendezte.

false

Július közepén 24 színikritikus szavazata alapján, szokás szerint több kategóriában meghirdették a Színikritikusok Díjának jelöltjeit. Idén 39. alkalommal a szeptember 20-i díjátadó gálán kerül majd sor a nyertesek kihirdetésére – az már biztos, hogy Lázár Katit életműdíjjal tüntetik ki.

Nem valószínű, hogy előfordult már, de a díjra jelöltek közül idén Vidnyánszky Attila írásban jelezte a kritikusok felé, hogy a maga részéről a jelölést semmisnek tekinti. A híresen kritikaellenes rendező szerint a színikritikusok ideológiai és egyéb elfogultság okán nem esztétikai alapon alkotnak véleményt, sőt, mi több, egyenesen a büntetés eszközével élnek az ízlésüktől eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, véli Vidnyánszky. Úgy tűnik, a Nemzeti Színház igazgatója éppen ezért jobban szeretné, ha a magyar színikritika tudomást sem venne munkájáról.

„Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata íratja velem ezeket a sorokat.

Annyi »furcsaság«, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök »ízlésétől« eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére.

Az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban.

Tisztelettel:

Vidnyánszky Attila rendező”

Csakhogy ez esetben a jelölés nem a legjobb rendező kategóriában történt, hanem a legjobb előadás címen, amely nemcsak a rendező, hanem a produkció valamennyi munkatársának elismerése. Így a kritikusok Vidnyánszky kérését közlésük szerint ignorálják, így még az is lehet, hogy szeptemberben Vidnyánszky nemzetis Bánk bánja díjat nyer, amit ezek szerint aligha fog (személyesen) átvenni.

„Tisztelt Vidnyánszky úr!

Rendezése, a Bánk bán a legjobb előadás kritikusdíjának egyik várományosa. Ez az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

Mindazonáltal tudomásul vesszük, hogy Ön semmisnek tekinti, és hogy erről mások is tudjanak, készséggel nyilvánosságra hozzuk levelét, amennyiben nincs ellene kifogása.

Üdvözlettel:

Színházi Kritikusok Céhe”

Vagyis The Show Must Go On.

Neked ajánljuk