Vidnyánszky Attila csak Orbántól fogad el kitüntetést, a Színikritikusok Díjából nem kér

szerző
- czenkli -
publikálva
2018. júl. 26., 13:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert azok olyan cúnák, nyaff, nyaff.

Többek között a Nemzeti Színház Bánk bán előadását jelölte a Színházi Kritikusok Céhe a 2017/2018-as évad legjobb előadásának, az előadást Vidnyánszky Attila rendezte.

false

Július közepén 24 színikritikus szavazata alapján, szokás szerint több kategóriában meghirdették a Színikritikusok Díjának jelöltjeit. Idén 39. alkalommal a szeptember 20-i díjátadó gálán kerül majd sor a nyertesek kihirdetésére – az már biztos, hogy Lázár Katit életműdíjjal tüntetik ki.

Nem valószínű, hogy előfordult már, de a díjra jelöltek közül idén Vidnyánszky Attila írásban jelezte a kritikusok felé, hogy a maga részéről a jelölést semmisnek tekinti. A híresen kritikaellenes rendező szerint a színikritikusok ideológiai és egyéb elfogultság okán nem esztétikai alapon alkotnak véleményt, sőt, mi több, egyenesen a büntetés eszközével élnek az ízlésüktől eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, véli Vidnyánszky. Úgy tűnik, a Nemzeti Színház igazgatója éppen ezért jobban szeretné, ha a magyar színikritika tudomást sem venne munkájáról.

„Tisztelt Színházi Kritikusok Céhe!

Az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata íratja velem ezeket a sorokat.

Annyi »furcsaság«, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök »ízlésétől« eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

Ha van rá mód és lehetőség, kérem, állítsanak más jelöltet az általam rendezett előadás helyére.

Az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban.

Tisztelettel:

Vidnyánszky Attila rendező”

Csakhogy ez esetben a jelölés nem a legjobb rendező kategóriában történt, hanem a legjobb előadás címen, amely nemcsak a rendező, hanem a produkció valamennyi munkatársának elismerése. Így a kritikusok Vidnyánszky kérését közlésük szerint ignorálják, így még az is lehet, hogy szeptemberben Vidnyánszky nemzetis Bánk bánja díjat nyer, amit ezek szerint aligha fog (személyesen) átvenni.

„Tisztelt Vidnyánszky úr!

Rendezése, a Bánk bán a legjobb előadás kritikusdíjának egyik várományosa. Ez az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

Mindazonáltal tudomásul vesszük, hogy Ön semmisnek tekinti, és hogy erről mások is tudjanak, készséggel nyilvánosságra hozzuk levelét, amennyiben nincs ellene kifogása.

Üdvözlettel:

Színházi Kritikusok Céhe”

Vagyis The Show Must Go On.

szerző
- czenkli -
publikálva
2018. júl. 26., 13:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  harcolj
  2018. július 27., péntek 09:51
  Vidnyánszki is tökéletesen belesimul Orbán főgé vezérvonalába, mind élősúly mind genyóskodás tekintetében. Egyre csak azt figyelem, ahogy a suttyóság kötelező elvárás a kormányközelben. Na persze jó párnak közülük nem is kell erőltetnie. Tényleg hajlok nagyon arra, hogy az Orbán klán képtelen elviselni, nemcsak itthon, de külföldön is, ha valaki emberi oldaláról, kulturáltan nyilatkozik meg, és ez nemcsak a diplomáciában, politikában, de még kedvenc focijánál is így van. Ugyanaz a suttyóság hajtja, mint amikor az egyetemen a tanulás helyetti focinál egymást anyázták, hogy ki volt szabálytalan.
 2. 7
  Nonemart
  2018. július 27., péntek 07:37
  Az árkot újraássák, nem lehet betömni !
 3. 6
  szegedi789
  2018. július 26., csütörtök 22:20
  Így július végére nagyon hisztis lett ez a borzasztó slepp.

  Most a kolozsvári kocsmáros-fűzfapoéta nyafizik a milliárd-"akadémia" dacára, hogy el van nyomva. Plusz a kölköket szidja, pontosabban latin nyelv és Arisztotelész kapcsán fröcsögött egy nagyot. Az a lenéző undor az ifjúság irányában különben elég érdekes/ félelmetes volt útsó írásában.

  Korábban 24.hún interjúztatták szőcs mikulást, aki szintén képes lett volna még azt is felidézni, hogy az ÉS szerkesztőségében ballibek megették a mogyorós csokiját 1995. május 2-án, ha tényleg megették volna.

  Hisztériaitisz ütötte fel fejét a jó dolgokukba belehülyült fidesznyikek körében. Ld. vid.atit is.
 4. 5
  szegedi789
  2018. július 26., csütörtök 22:11
  Azt majd vid.atika dönti el, hogy elfogadja-e a Tahó-rend megtisztelő kitüntetését.
  Nem figyeltél, rworse ?????? :)
  Különben is, bibibí-bibibá !
 5. 4
  rworse
  2018. július 26., csütörtök 18:35
  Tahó.
 6. 3
  csulla
  2018. július 26., csütörtök 17:39
  Az előttem szólóval kénytelen vagyok egyet érteni!A szerencsétlen azt hitte,hogy a spanyol viasz nélküle már semmit ér!Hát ilyen amikor valaki tévedések végjátékát rendez a durciból!
 7. 2
  2018. július 26., csütörtök 17:16
  Vajon észbe kapott-e?
 8. 1
  szegedi789
  2018. július 26., csütörtök 16:38
  Atika a homokozóban a körteforma mellett a kislapátra és a dömperre is igényt tart.

  Különben: Óóóóvóóóóóóóóónéééééniiiiiiii!!!!!!!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...