Visszatér Eszenyi Enikő: a kecskeméti Katona József Színházban fog rendezni

  • narancs.hu
  • 2021. június 19.

Színház

Cseke Péter hisz a bűnbánatban, ezért hívta a Vígszínház korábbi igazgatóját dolgozni.

„Hiszem azt, hogy harmonikus próbafolyamat lesz a falaink között, ami egyensúlyt teremt a színházi szakmában. Keresztény emberként bízom a megbocsátás erejében, ugyanúgy, ahogy a bűnbánatban is” – nyilatkozta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója a Blikknek. A lap arról kérdezte, hogy alig több mint egy évvel Eszenyi Enikő vígszínházi botránya után Cseke meghívta rendezni Kecskemétre.

Cseke nem tartotta kockázatosnak felkérni az agresszíóval, verbális és fizikai abúzussal vádolt színész-rendezőt, akinek alkotói kvalitásai szerinte megkérdőjelezhetetlenek.

 

„nemcsak a magyar színházi életnek lenne nagy vesztesége az ő művészi elnémítása, hanem közéletünk erkölcsi kudarca is lenne, ha nem hinnénk abban, hogy az ember változni és változtatni képes. (...) Talán csökkenthetjük az előítéletek gerjesztette, sokszor felesleges feszültséget”

– mondta Cseke Péter. Az igazgató szerint az Eszenyi ellen felmerült vádak valóságtartalmát nem tisztje ellenőrizni, ezért ezekkel nem is foglalkozott. Elmondása szerint a társulat tagjaival nem egyeztetett a rendező személyéről, hisz' sosem kéri ki a véleményüket ilyen kérdésekben, ez a kecsekeméti Katonában „nem szokás”.

Cseke Péter úgy látja, Eszenyi Enikő lelkileg és emberileg is készen áll a munkára, egyedi és érdekes bemutatóra számít. Azt azért elmondta, hogy a színháznak van etikai kódexe és etikai bizottsága is, de a csapat „morális ereje” miatt ennek még sosem kellett üléseznie. „Mi a kecskeméti színházban a fizikális, verbális és hatalmi abúzus minden formáját mélységesen elítéljük, azt a falaink között nem tűrjük” – tette hozzá.

(Blikk)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk