Egészséges nasik, amik a téli hónapokban is segítik az emésztésünket

  • Fizetett tartalom
  • 2023. december 4.

Támogatott tartalom

Bármennyire is egészségesen élünk az év többi szakában, a téli hónapokban hajlamosak lehetünk egy kicsit engedékenyebbnek lenni magunkkal. A rövid nappalok és a zord időjárás miatt kevesebbet mozgunk, az ünnepek és az év végi munkahelyi hajtás stressze miatt pedig többet és egészségtelenebbül eszünk.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy olykor nem engedhetünk meg magunknak egy kis nassolást vagy a kedvenc fogásainkat az ünnepi asztalnál. Inkább arra biztatunk mindenkit, hogy ne hanyagolják el ilyenkor sem a testmozgást, illetve hogy olyan egészséges nasikat építsenek be az étrendjükbe, amik segítik a lelassult anyagcserét. Nézzük, hogy pontosan mi mindenre gondolunk!

Fehérjedús shake-ek

Kétségtelen, hogy a szervezetnek egész évben szüksége van fehérjékre, ám a téli hónapokban különösen fontos a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása. Egyrészt az emésztőrendszer hatékony működésének fenntartása, másrészt pedig a gyomorban történő gáz-, illetve savképződés megakadályozása miatt lényeges ez. Az ízlésünktől függően fogyaszthatunk állati, illetve növényi eredetű fehérjéket, mindkettő egyformán működik a szervezetben.

Az egyik legegyszerűbben elérhető fehérjeforrás a proteinshake. A széles választékban bárki megtalálhatja a kedvencét, és azt változatos módokon - például gyümölcsökkel, mogyoróvajjal feldobva – készítheti el. Egy ízletes proteinshake reggelire is ideális, de két étkezés között vagy edzés előtt vagy után is fogyaszthatjuk.

Szezonális gyümölcsök egészségesen 

A hideg hónapokban sem kell lemondanunk az ízletes, szezonális gyümölcsökről. Kifejezetten egészséges, téli nassolnivaló például az alma, amit szintén számtalan módon elkészíthetünk. Az egyik legjobb módszer, ha egy mézes, fahéjas pürét készítünk belőle. Ez azért tökéletes nassolnivaló, mert az alma rostokban gazdag, így segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét. A méz egy természetes édesítőszer, ami antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és nem utolsósorban remekül passzol az almához. A fahéj szintén remekül illik ezekhez az alapanyagokhoz, ráadásul antioxidáns tulajdonságokkal bír, segíti az emésztést, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez és még gyulladáscsökkentő is.

Szintén téli gyümölcs a banán, amit a fogyókúrázóknak gyakran nem ajánlanak, mivel magas a cukortartalma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk, inkább csak arra figyeljünk, hogy a délelőtti órákban fogyasszuk. Ezzel szintén segíthetjük az emésztést, csökkenthetjük az esetleges puffadást, ezen felül a szív és az izmok egészségének is jót tesz. Amennyiben tejjel készítünk belőle turmixot, adjunk hozzá egy kis fahéjat és citromlevet is, hogy még egészségesebbé tegyük!  

Olajos magvak az energiaraktárak feltöltéséért

Az olyan olajos magvak, mint a dió, a mandula vagy a kesu, telis-tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjékkel és rostokkal, így energiával látnak el minket a hideg, téli napokon, miközben az emésztést is segítik. Ezen túl erősítik az immunrendszert, így a megfázások és az influenza időszakában különösen jó szolgálatot tesznek. Ezen felül az omega-3 zsírsav-tartalmuknak köszönhetően jót tesznek a kognitív funkcióknak, a memóriának, de még a hangulatra is jó hatással vannak. 

Szintén nagy előnyük, hogy nagyon könnyű csak előkapni őket, és falatozni belőlük. Így, ha van nálunk egy zacskó dióféle, már nem is kell sokat gondolkodnunk azon, hogy mi legyen a tízórai vagy az uzsonna. E tulajdonságuk miatt a téli túrák tökéletes kiegészítői is!

A sokszínű zab

A teljes kiőrlésű zabféléknek számtalan egészségügyi előnye van, nem véletlenül fogyasztanak rengetegen zabkását reggelire vagy éppen zabszeletet edzés előtt vagy után. Gazdagok esszenciális vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben, sőt a rosttartalomuk is magas – ennek köszönhetően pedig hosszabb ideig biztosítanak telítettség-érzést. Ez a téli hónapokban különösen fontos, hiszen javul az emésztésünk és kevésbé érezzük majd a késztetést, hogy egy zabos nasi után tovább falatozzunk. Ezenkívül a zab támogatja az immunrendszer működését is, ami a téli megbetegedéses időszakban szintén pozitívum. De mégis hogyan fogyasszuk?

Sokan csak zabkásaként ismerik, pedig számtalan más módon ehetjük: tökéletes nasi például a zabkeksz, amit millióféleképpen elkészíthetünk. A zabhoz adhatunk banánt, reszelt almát, olyan fűszereket, mint a gyulladáscsökkentő gyömbér vagy a már említett fahéj. Bármit válasszunk is, csak össze kell gyúrnunk, majd kisütni a kekszeket, és már falatozhatunk is!

Rostban gazdag zöldséghasábok 

Nemcsak a gyümölcsök gazdagok rostokban, hanem a szezonális zöldségek is. Ahelyett, hogy zsíros, sós chipseket falatoznánk az esti bekuckózáshoz, inkább rágcsáljunk zöldséghasábokat! A répa, a zellerszár vagy a cékla is kiváló választás, hiszen telis-tele vannak emésztést segítő rostokkal, sőt a vitaminraktárakat is feltöltik. Ha így unalmasnak találjuk őket, együnk melléjük valamilyen mártogatóst, például hummuszt, ami remek fehérjeforrás! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk