7 ötlet, hogy szinte bármit kibírjon otthonunk kültéri festése

  • Fizetett tartalom
  • 2023. december 5.

Támogatott tartalom

Házunk külseje sokat elárul rólunk, hiszen ez nyújtja az első benyomást minden hozzánk érkező látogatónak és a járókelőknek is. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen állapotban van a kerítés, a kert, a tető és természetesen a külső falak, amelyek leginkább meghatározzák a házunk megjelenését.

Tudjuk jól: egy teljes átfestés jelentős vállalás, éppen ezért sok háztulajdonos sokáig halogatja a munkát – így azonban a falak állapota folyamatosan romlik. Ha mi is szeretnénk elkerülni, hogy gyakran kelljen foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, vegyük sorra az alábbi hét tippet, amelyekkel pénz, energiát és időt takaríthatunk meg.  

Javítsuk a sérült felületeket

Mielőtt nekivágnánk a festésnek, elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgáljuk otthonunk külsejének állapotát. Keressük meg és javítsuk az esetleges sérüléseket, repedéseket, hámló festéket vagy az általános kopást. Ha a festés előtt nem fordítunk kellő figyelmet ezekre a problémákra, az a festék idő előtti lepergéséhez vezethet, mivel az új réteg nem fog megfelelően tapadni a sérült felületeken. Kezdjük a repedések kijavítását megfelelő töltőanyaggal, majd csiszoljuk le a területet, sima felszínt létrehozva a festék felviteléhez. 

Alakítsunk ki tiszta felszínt

A festék tehát az egyenletes, jól előkészített felületeken tapad a legjobban, de az is rendkívül fontos, hogy tiszta is legyen a fal, ahova felvisszük. A folyamat megkezdése előtt alaposan mossuk le otthonunk külsejét, eltávolítva a szennyeződéseket, port, penészt, valamint a meglazult vagy leváló festékrétegeket. Egy magasnyomású mosó kiváló eszköz ehhez a feladathoz, de lényeges, hogy akkora erősségi fokozatra azért ne állítsuk, hogy tovább károsítsuk az alatta lévő felületeket.  

Számoljunk előre az időjárással!

Az időjárási körülmények döntő szerepet játszanak a külső festés időtállóságában. Ideális esetben olyan napokat válasszunk a festéshez, amikor kellemesen meleg, száraz az idő és minimális a szél. A szélsőséges hőmérsékletek, a magas páratartalom vagy a festés után nem sokkal lezúduló eső veszélyeztetheti a tapadást és kikeményedést. 

A külső festéshez optimális hőmérséklet általában öt és húsz Celsius fok között mozog. Emellett érdemes úgy kitalálnunk az ütemtervet, hogy elkerüljük a közvetlen napfényt, mivel az túl gyors száradást okozhat. A kedvező időjárási körülmények gondos megválasztásával jelentősen hozzájárulhatunk a festék hosszabb élettartamához.

Alapozzunk!

Csiszoljuk le a felületeket, hogy sima és egyenletes textúrát hozzunk létre, ami elősegíti az új festék jobb tapadását. Ezután szükség lehet egy alapozó használatára is. Ha otthonunkat korábban zománcfestékkel festették, akkor a jobb tapadás érdekében mindenképp ajánlott egy ragasztóval ellátott alapozó használata. Ez ugyanis segíti a felület tömítését, megakadályozza a foltok kialakulását és biztosítja a festék egyenletes tapadását.

Válasszunk jó minőségű festéket! 

Egy jó minőségű festékbe való befektetés kulcsfontosságú. A minőségi festékek gyakran jobb kötőanyagokat, pigmenteket és adalékanyagokat tartalmaznak, amelyekkel könnyebben elérhető a tartósság. Válasszunk kifejezetten kültéri használatra szánt festéket, mivel ezeket úgy tervezték, hogy ellenálljanak a zord időjárási körülményeknek. 

Ezenkívül megfontolhatjuk olyan festékek választását, amelyek extra tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a penészgombásodással szembeni ellenállóképesség vagy az UV-védelem. A festék felhordásakor ne spóroljunk a mennyiséggel! Vastag, egyenletes rétegeket vigyük fel a megfelelő fedés és tartósság érdekében.  

A rendszeres karbantartás is fontos

Ha szeretnénk eltolni a következő festés időpontját, akkor célszerű karbantartási rutint kialakítani. Rendszeresen ellenőrizzük a festett felületeket, és azonnal foglalkozzunk minden problémával, legyen szó akár egy kisebb javításról, akár egy kiterjedtebb terület újrafestéséről. A rendszeres tisztítás segíthet megelőzni a szennyeződések, penész és káros anyagok felhalmozódását is, megőrizve a festék és házunk kifogástalan megjelenését. 

Fontoljuk meg a professzionális segítséget!

Bár sok háztulajdonos büszke arra, hogy saját maga oldja meg a felújítási projektjeit, bizonyos feladatokat jobb, ha szakemberekre bízunk. Ha nincs elég szerszámunk egy alapos külső festéshez, vagy nem ismerjük a zománcfestékek és kerámiafestékek világát, fontoljuk meg egy profi festő felbérlését. Ezek a szakemberek évtizedes szakértelemmel rendelkeznek az olyan speciális kihívások megoldásához, mint például a magas vagy nehezen hozzáférhető területeken végzett igényes munka, a megfelelő felület-előkészítés vagy a festék precíz felhordása. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk