Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom
  • 2024. június 21.

Támogatott tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!

A stílus mellett vegyük szemügyre a funkciókat is!

Habár a székünk látványa önmagában meghatározza irodánk hangulatát, viszont a komfortos ülés érdekében célszerű a kényelmi funkciókat is megvizsgálni a vásárlás során. Mindig ellenőrizzük, hogy a szék magassága állítható-e, illetve rendelkezik-e karfával! Ha pedig kifejezetten érzékeny a derekunk, akkor csakis deréktámasszal ellátott darabot tanácsos venni. Nézzük meg közelebbről is, hogy miért fontosak az imént említett funkciók.

Az állítható magasság elősegíti a helyes testtartást

A szék magasságát célszerű úgy beállítani, hogy a monitorunk közepe szemmagasságban legyen. Így a gerincünk mindig egyenes maradhat, és megelőzhetjük az ülőmunka okozta mozgásszervi panaszok kialakulását. Szerencsére akár irodai vagy gamer székek között nézelődünk, az állítható magasság már szinte mindegyik darab esetében elérhető funkció.

Bizonyos székeknél még az ülés dőlésszögét is kedvünkre állíthatjuk, így akár egy minimálisan előrébb is dőlhetünk, ha úgy kényelmesebb. Azonban a legfontosabb, hogy ülés közben maradjon egyenes a hátunk, hiszen ellenkező esetben erős hátfájdalom is megkeserítheti a mindennapjainkat.

A karfa leveszi a terhelést a karjainkról

Ha az alkarunk munka közben végig a levegőben marad, akkor hatalmas mértékben terheljük az ízületeinket és még a vállizmainkat is. Pontosan emiatt ajánlott karfás széket választani, hiszen így mindkét könyökünket pihentethetjük rajta. A karfa magasságát próbáljuk úgy beállítani, hogy az alkarunk derékszögben legyen, miközben a billentyűzeten pötyögünk és az egeret használjuk. Ezzel máris nagy szolgálatot teszünk az ízületeinknek, és munka után jóval kevesebb eséllyel fog fájni az alkarunk vagy a vállunk.

A deréktámasz kényelmesen pihenteti gerincünk alsó szakaszát

Egy puha, de kellően rugalmas deréktámasz szintén komfortosabb munkakörülményeket teremt. Az irodában is gyakran használatos gamer székek többsége már deréktámasszal érkezik, de akár különállóan is megvehetjük ezt a rendkívül fontos kiegészítőt. A deréktámasz szintén támogatja gerincünk természetes görbületének megtartását, illetve mindig jó érzés akár teljesen hátradőlni, és kicsit megpihenni a pörgős munkanapok során.

Ha lazítani is szeretnénk, döntsünk lábtartós szék mellett!

A lábtartó olyan extra kényelmi funkció, amelyet csak akkor értékelünk igazán, ha egyszer már kipróbáltunk. Akár munka közben tartanánk néhány percnyi szünetet, vagy a munkaidő leteltével szeretnénk relaxálni egy kicsit, a lábtartóra bátran számíthatunk. Csak dőljünk hátra kedvünkre, és pihentessük mindkét lábunkat, hogy oldjuk az izmaink merevségét.

Mire figyeljünk a stílust tekintve?

Válasszunk olyan széket, amelynek színei passzolnak az irodánkhoz. Akár egy- vagy többszínű darab mellett döntünk, a legfontosabb alapelv, hogy az árnyalatok jól mutassanak a környezetünkben. Azonban ha valami igazán merészre vágyunk, akkor kifejezetten feltűnő színt is választhatunk. Csak gondoljuk végig, hogy milyen megjelenésű szék dobná fel az irodánkat, és hallgassunk bátran a megérzéseinkre.

Amennyiben ügyfeleket is fogadunk, akkor a klasszikus főnöki székek lehetnek ideális megoldások. Robosztus kialakításuknak köszönhetően pillanatok alatt felhívják magukra a figyelmet, és jelzik, hogy ezen a téren is adunk a minőségre. Home office esetén pedig egy gamer szék is tökéletes lehet, amelyben a filmnézés és természetesen a játék is mindig élvezetes lesz.

A fenti tippjeink segítségévél könnyedén kiválaszthatjuk az ülőmunkához ideális széket. Fordítsunk kiemelt figyelmet a kényelmi funkciók ellenőrzésére, és a stílus legyen inkább másodlagos szempont. Tegyünk meg mindent a komfortérzetünk érdekében, hogy remekül menjen a munka, illetve megelőzzük az irodai dolgozók körében gyakran tapasztalt mozgásszervi panaszokat is!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk