Magára vállalta az Iszlám Állam a bécsi merényletet

  • narancs.hu
  • 2020. november 4.

Terror

A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre.

Az Iszlám Állam jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden a dzsiahdista szervezet szócsövének számító Aamák nevű úgymond "hírügynöksége" közleményében, amelyet a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tettek közzé.

A terrorszervezet szerint a támadást "a kalifátus egyik katonája" hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert – köztük egy német nőt – ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Az osztrák belügyminisztérium szerint kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Die Welt című német napilapnak kedden adott, Bécsben nyilvánosságra hozott interjújában az iszlamista hátterű merénylet nyomán az Európai Unió erőteljesebb fellépését követelte a politikai iszlámmal szemben. "Elvárom, hogy a rosszul értelmezett tolerancia véget érjen" – jelentette ki Kurz. Mint mondta, az uniónak a jövőben jóval  nagyobb figyelmet kell fordítania a problémára. A politikai iszlám ideológiája veszélyezteti a szabadságot és az európai életmódot.

Kurz ezzel összefüggésben kiemelte, hogy Ausztria szigorú törvényekkel rendelkezik. "Ugyanakkor ez a merénylet fővárosunk szívében azt mutatja, hogy ébernek és eltökéltnek kell lennünk" – tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat.

A kijárási korlátozások miatt előrehozott, szervezett terrortámadás történhetett Bécsben

Feltételezhetően más-más motivációja volt a francia és az osztrák terrortámadásoknak. Tálas Péter szakértő szerint nincs szó terrorhullámról. Valószínűleg az osztrák kijárási korlátozások miatt előre hozott terrortámadás történt hétfő este Bécsben, épp azon az utolsó estén, mikor még normális keretek között nyitva voltak az éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek - mondta a hétfő esti bécsi terrortámadással kapcsolatban a Narancs.hu megkeresésére Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk