chili & vanilia - A szárd pecorino

  • .
  • 2009. május 7.

Trafik

Szardínia, San Teodoro. Hazafelé megállunk Efisiónál, a sajtosnál.
Hatalmasan, szakállasan, pirospozsgásan, régi ismerősként üdvözöl, házi készítésű helyi specialitással, mirtuszlikőrrel kínál (veszünk is, mert bár elsőre nem túl megnyerő, másodikra és harmadikra egészen megkedveljük), és megkóstoltatja az idei pecorinóját. Veszünk abból is, nyomban egy egész koronggal. A szárdoknál a sajt a tányér lelke. A nap juhsajttal zárul, és másnap azzal indul. Szardínián a mai napig több mint százezer juhpásztor él; pecorino sajt nélkül elképzelhetetlen az élet. Az étkezés végén a sajt visszaterel a kulináris élvezetektől a beszélgetéshez és a vörösborhoz. Az asszonyok régen mindig egy darab sajtot tartottak a kötényük zsebében, hogy legyen mivel szolgálni a hirtelen felbukkanó éhes gyerekeknek.

A pecorino íze többféle is lehet, nemcsak a típustól és tájegységtől, hanem az érlelési idő hosszától függően is. Két fajta kizárólag Szardínián készülhet: a Pecorino Sardo és a Fiore Sardo - mindkettő eredetvédett. A fiatalabbat néhány hónapig, az öregebbet egy, de akár több évig is érlelik - utóbbi erős, már-már csípős ízű. A római pecorino (pecorino romano) jelentős részét is a szigeten állítják elő.

Íme a négy legegyszerűbb és legjobb felhasználási mód:

1. Egy szelet sajt pikáns lekvárral; lehet pl. paradicsom vagy csili.

2. Grill alatt, vékony szelet pirítóson olvasszuk meg, szórjuk meg pirított fenyőmaggal és locsoljuk meg mézzel.

3. Forgácsoljuk rukolára, csepegtessünk rá balzsamecetet.

4. Reszeljük olívaolajjal locsolt főtt tésztára.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.