A pecorino íze többféle is lehet, nemcsak a típustól és tájegységtől, hanem az érlelési idő hosszától függően is. Két fajta kizárólag Szardínián készülhet: a Pecorino Sardo és a Fiore Sardo - mindkettő eredetvédett. A fiatalabbat néhány hónapig, az öregebbet egy, de akár több évig is érlelik - utóbbi erős, már-már csípős ízű. A római pecorino (pecorino romano) jelentős részét is a szigeten állítják elő.
Íme a négy legegyszerűbb és legjobb felhasználási mód:
1. Egy szelet sajt pikáns lekvárral; lehet pl. paradicsom vagy csili.
2. Grill alatt, vékony szelet pirítóson olvasszuk meg, szórjuk meg pirított fenyőmaggal és locsoljuk meg mézzel.
3. Forgácsoljuk rukolára, csepegtessünk rá balzsamecetet.
4. Reszeljük olívaolajjal locsolt főtt tésztára.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com