chili & vanilia - A szárd pecorino

  • .
  • 2009. május 7.

Trafik

Szardínia, San Teodoro. Hazafelé megállunk Efisiónál, a sajtosnál.
Hatalmasan, szakállasan, pirospozsgásan, régi ismerősként üdvözöl, házi készítésű helyi specialitással, mirtuszlikőrrel kínál (veszünk is, mert bár elsőre nem túl megnyerő, másodikra és harmadikra egészen megkedveljük), és megkóstoltatja az idei pecorinóját. Veszünk abból is, nyomban egy egész koronggal. A szárdoknál a sajt a tányér lelke. A nap juhsajttal zárul, és másnap azzal indul. Szardínián a mai napig több mint százezer juhpásztor él; pecorino sajt nélkül elképzelhetetlen az élet. Az étkezés végén a sajt visszaterel a kulináris élvezetektől a beszélgetéshez és a vörösborhoz. Az asszonyok régen mindig egy darab sajtot tartottak a kötényük zsebében, hogy legyen mivel szolgálni a hirtelen felbukkanó éhes gyerekeknek.

A pecorino íze többféle is lehet, nemcsak a típustól és tájegységtől, hanem az érlelési idő hosszától függően is. Két fajta kizárólag Szardínián készülhet: a Pecorino Sardo és a Fiore Sardo - mindkettő eredetvédett. A fiatalabbat néhány hónapig, az öregebbet egy, de akár több évig is érlelik - utóbbi erős, már-már csípős ízű. A római pecorino (pecorino romano) jelentős részét is a szigeten állítják elő.

Íme a négy legegyszerűbb és legjobb felhasználási mód:

1. Egy szelet sajt pikáns lekvárral; lehet pl. paradicsom vagy csili.

2. Grill alatt, vékony szelet pirítóson olvasszuk meg, szórjuk meg pirított fenyőmaggal és locsoljuk meg mézzel.

3. Forgácsoljuk rukolára, csepegtessünk rá balzsamecetet.

4. Reszeljük olívaolajjal locsolt főtt tésztára.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.