Tartalom

Narancs XXI. évf. 19. szám (2009-05-07)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Valami megbomlott

Miért kell büntetni a holokauszttagadást?

Április végén a kormány kezdeményezte a holokauszttagadás betiltását, észrevételezvén, hogy - aktív faji gyűlöletkeltéssel párosulva - lassacskán a magyar hétköznapok rendszeres programjává válik. A reakciókat figyelve pillanatnyilag úgy tűnik, szinte elvárás, hogy a magára valamit is adó liberális gondolkodó és/vagy az emberi jogok elszánt védelmezője a holokauszttagadás betiltásáról mint a szólásszabadság elfogadhatatlan korlátozásáról nyilatkozzék.

Sárosi Péter

Publicisztika

A múlt kontrollja

Miért nem szabad bünteni a holokauszttagadást?

"Aki a múltat ellenőrzi, az ellenőrzi a jelent; aki a jelent ellenőrzi, az ellenőrzi a jövőt is" - írja George Orwell az 1984-ben. A történelem hamisítása és tagadása hatalmas károkat okoz a jelen és a jövő generációk számára - különösen akkor, ha egy olyan, az egész civilizációnkat meghatározó eseményről van szó, mint a holokauszt.

Publicisztika

Radarszerelem

Pécs a hét végén választ polgármestert, a helyzet fokozódik, olyannyira, hogy Szili Katalin jelölt (MSZP) a város radarmentességéért hajlandó akár együtt kempingezni is Páva Zsolt jelölttel (Fidesz). Utóbbi ironikusan kampányízűnek nevezi Szili aggodalmát, aki viszont arra hivatkozik, hogy a lehetőségeihez képest radarügyben mindig szembe ment pártjával és kormányával.

Publicisztika

Magyarország a magyaroké! Másnak úgyse kell

Az európai parlamenti választási kampány első kortesbeszédeit május elsején a Városligetben Göncz Kinga, az MSZP listavezetője, majd egy nappal később Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Schmitt Pál, a párt listavezetője adták elő. E beszédek a maguk módján megfeleltek a pillanat diktálta itthoni politikai követelményeknek, vagy legalábbis annak, amit a szereplők képzelnek erről. Mindegyik beszédmondó találhatna okot rá, hogy egy őszinte pillanatában elszégyellje magát saját sekélyessége, cinizmusa és gyávasága miatt.

Egotrip

K. történetei

Egotrip

Györgyike drága gyermek

- Ezt a történetet sokan nem fogják kedvelni - morfondírozott K. - Kell ez neked éppen most? - folytatta egyes szám második személyben, tovább bonyolítva a személyragok zűrzavarát. - Éppen most, amikor könyvben is kiadták K. történeteit? Az olvasók meg a kritikusok is elfordulnak tőled, azt fogják mondani, nem píszí, amit írsz. Egy férfisoviniszta disznó! Persze K. tudta, hiába vitázik önmagával, az effajta ellenvetések még inkább arra ösztökélik, hogy leírja, amit nem célirányos leírnia.

Csak semmi politika!

Egotrip

Pénzt vagy parizert?

Az Országgyűlés előtt fekszik egy, még Szűcs Erika által márciusban beterjesztett törvénymódosítás; jele: T/9318. Ezzel a - szocialista képviselők közt népszerűnek mondott - javaslattal a szociális tárca a gyermekvédelmi törvényt módosítaná. Az egyik javasolt változtatás (a 9. és 10. paragrafusokban foglalt) a gyermekvédelmi szolgálatnak a gondozásba vétel mellett arra is jogot adna, hogy a jegyző felkérésére úgy döntsön: annyira nem súlyos a helyzet, hogy a gyermeket kimentse a családból, de a családi pótlék felét a gondviselő ezentúl ne pénzben, hanem természetben kapja.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Változások a családtámogatásban - Ad és elvesz

Egyelőre nem nyúl a kormány a gyedhez - tudta meg lapunk. Az eredeti terv szerint megkurtítja viszont a gyest, ami a szegényeket érinti a legjobban. Az európai trendnek megfelelően a kilencvenes évek óta Magyarországon is folyamatosan csökken a termékenység. Hogyan hat a válság a gyermekvállalásra? Varró Szilvia

Belpol

A válság és a nyomtatott sajtó - Ha jól meghúzzuk, belefér

"Kösz, hogy itt vagytok, jövőre már nem leszünk ennyien" - így köszöntötte az idei farsangi bulin munkatársait az egyik legnagyobb hazai magazinkiadó első embere, és valószínűleg nem csapta be a kollégáit. Ahogyan az egyik reklámügynökség ügyvezetője fogalmazott: a hazai sajtópiac soha többé nem lesz olyan, mint 2008-ig volt.

Belpol

A Bajnai-csomag és az MSZP - Szűk esztendő

Százmilliárdos megszorítások, az adórendszer átszabása, nyugdíjreform, munkahelymegőrző programok - egy teljes kormányzati ciklus munkáját készül elvégezni a tavaszi parlamenti szezon hátralévő heteiben a Bajnai-kabinet. Ám az érdekegyeztetés akadozik, a szakszervezetek morgolódnak, a szocialista erőcsoportok a csomag egyes elemeinek felpuhítására törekszenek, a Fidesz pedig durva kormányellenes kampányba kezdett az EP-választások előtt. M. László Ferenc

Belpol

Leállás és újrakezdés a metróépítkezésen - Hosszú célegyenes

Kéthetes sztrájk után lassan újra munkába állnak a fúrópajzsok. Bár az alagútépítő BAMCO konzorcium fenyegetését állta a BKV tulajdonában lévő DBR Metró Projektigazgatóság, a többletkövetelések tárgyában még nincs eredmény - pedig előbb-utóbb meg kell állapodni a csúszások és a különböző többletmunkák árában. És nemcsak a BAMCO-val, hanem a metróépítésben érdekelt tucatnyi vállalkozóval.

Külpol

Külpol

"Mindegy, ki ölte meg Jézust" - Werner Bergmann, a berlini Technische Universität Antiszemitizmus-kutatási Intézetének professzora

Milyen formákban jelenik meg ma a kontinensen a zsidógyűlölet, hogyan lehet fellépni a gyűlöletbeszéd ellen, és hogyan válik propagandaeszközzé a világháló - erről vitatkoztak az Antiszemitizmus a jelenkori Európában címmel a Közép-európai Egyetemen nemrég rendezett konferencia résztvevői. Az előítélet-kutatással, illetve az antiszemitizmus és a kollektív erőszak elméletével foglalkozó német szociológust arról kérdeztük, mennyire elterjedt az újraegyesült Németországban az antiszemitizmus. B. Simon Krisztián

Zene

Zene

Opera - Csak lazán! - Händel: Xerxes

Kacajos derű, vicc hátán vicc, s hozzá egyértelmű rendezői siker - röviden így összegezhető Händel buffóelemekkel tarkított opera seriájának budapesti bemutatója, melyet felettébb zavarba ejtő módon egyszerre lehetett a barokk operát népszerűsítő, diadalmas haditettként, illetve komoly szakértelemmel kivitelezett, ám talán túlságig is könnyed, erősen hígított szórakoztatóipari termékként észlelni. Kovalik Balázs és munkatársai ugyanis hiphop revüoperettet formáltak az idén évfordulós komponista hosszú-hosszú esztendők óta bemutatásra váró művéből.

Zene

film - Hannah Montana: A film

Sokunkban egy világ omlott össze, mikor kiderült, hogy Britney már nem szűz. Csak akkori fájdalmunk mérhető ahhoz a sokkhoz, ami Hannah Montana rajongóit érné, ha megtudnák, miféle titkot őriz kedvencük.

Zene

Kiállítás - Külső béke - Wa: a mindennapok harmóniája. Kortárs japán design

"A mosolygás érzékelésekor exponáló digitális fényképezőgép": abszurd és rettenetes gondolat, lehetne akár egy konceptművész további kidolgozásra váró ötlete is, de nem az. Még csak nem is egy a távol-keleti technológia számos terméke közül, hanem kifejezett lecsapódása a japán lelkületnek, amely a harmóniára való törekvést például a mások iránti figyelmességgel juttatja kifejezésre. Ezt sugallja legalábbis a kiállítás kísérőszövege, amely nyilvánvalóan a japán kurátorok véleményét tükrözi, hiszen vándorkiállításról van szó, amely - remek alkalom - a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából tartózkodik - Párizs után - Budapesten.

Zene

lemez - NOISETTES: WILD YOUNG HEARTS

lemez - NOISETTES: WILD YOUNG HEARTS Noha afféle rajzasztalon megtervezett programnak tetszik, a valóságban bizonyára többé-kevésbé spontán módon alakult úgy, hogy a rádióbarát zenék terepén éppen a Motown kiadó megalakulásának ötvenedik évfordulója környékére szaporodjanak meg (és vegyék birtokba a slágerlistákat) a nyíltan a hatvanas évek soulklaszszikusaiból merítő előadók. A detroiti kincsesbányát dézsmáló énekesnők (Duffy, Adele, Amy Winehouse) furcsamód egytől egyig brit állampolgárok, de a lényeges persze sokkal inkább az, hogy a kommersz popzenében hosszú évek óta messze az ő feltűnésük a legrokonszenvesebb esemény, még akkor is, ha a kétségkívül magával ragadó slágerszámaikat leszámítva elég langyos lemezeket tudtak csak összekalapálni.

Zene

Kiállítás - Fájdalomcsillapítás - Próbálj tenni valamit, még ha csekélység is!

A Trafó legújabb kiállítása olyan rendes, józan és mérsékelt, hogy ott kellett volna tolongania a radikalizmustól irtózó, individuális boldogságra vágyó tömegnek, ha tájékoztatva volna arról, hogy itt most az ő nyelvén beszélnek. A Try to make a simple gesture, no matter how small szelídebb magyar címváltozata még mindig szenvedélyesebben szól a kiállítás tényleges tartalmánál: a boldogság egyéni és mikroközösségi szintje támogatandó és reális cél, a nagyobb dolgokat pedig úgyis elvitte az ördög. Ilyen helyzetben a művész aktivizmusa arra korlátozódik, hogy fölkutatja a jó ügyeket, és láthatóvá teszi őket, mediátorként lép föl, és többhavi munkával kirángatja a falusiakat a konformizmusból, amelybe másnap visszasüllyednek, vagy saját példájával radikalizálja a Nyugat adományozási szisztémáját. A kurátornak valószínűleg igaza van, amikor olyan művészi példákat keres, amelyek csak lépésnyire vannak a köznapi élettől, amit érdemes jobbá farigcsálni egy kicsit. De akkor mégis honnan ez a melankólia?

Zene

könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRÕ, AKIT TEMETNI VESZÉLYES

könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRő, AKIT TEMETNI VESZÉLYES című kötete amolyan reflexiós-parodisztikus krimi. Egyrészt Agatha Christie világába vezeti az olvasót (már a cím is, melynek eredetije, a Burglar in the Library, azaz a "Betörő a könyvtárszobában" a Body in the Libraryre, vagyis a híres Christie-féle Holttest a könyvtárszobábanra utal), másrészt a cselekmény egész lefolyása Agatha Christie hermetikusan elzárt környezetben játszódó bűnregényeire emlékeztet - szóba is hozzák a regényben az Egérfogót, illetve a Tíz kicsi négert.

Zene

koncert - BONGA

koncert - BONGA A 66 éves angolai énekest könnyű szeretni. Hangja egyszerre fáradtan rekedt és örökifjan erőteljes, szomorkás és felemelő, és a Latin-Amerikát megjárt, majd onnan visszahonosodott afrikai zenei hangulat, amely nem is túl távoli rokona a Zöld-foki-szigeteken honos mornának, szintúgy nagyszerűen párosít szélsőségeket: a sírós vigalmat az érzéki lüktetéssel.

Zene

"Megfiatalodnak megint"

A húszéves Tankcsapda Gödöllőn

Idén húszéves a Tankcsapda. Az immár hosszú-hosszú évek óta páratlanul népszerű debreceni rockzenekar a jubileum alkalmából apró klubokba szervezte tavaszi turnéját - olyanokba nagyjából, mint amilyenekben hamvas kezdőkként zúztak egykoron. A Narancs a gödöllői Trafóban vizsgálta meg, mire megy Lukács László és két társa a tenyérnyi színpaddal és a levegőhiánnyal, a koncert előtt pedig a múltjukhoz való viszonyukról faggattuk a zenészeket.

Zene

Koncert - A mikrofon mellé - A The Sisters Of Mercy Budapesten

A jó ideje már egyszemélyes intézményként fungáló Andrew Eldritchet és munkásságát igen sokan kedvelik - annak dacára, hogy a kilencvenes évek eleje óta semmit nem publikált. Jórészt a nyolcvanas években, a legtermékenyebb alkotói időszakában született dark/goth rock "slágerein" viszont nem fog az idő - hogy a dalokat rendre más és más zenészekkel együtt írta, akiket azután sorra elvert maga mellől, már egy másik történet. Amúgy a publikálási szünet nem jelent egyben alkotói válságot:

Zene

Film - Comics-Maigret - Gilles Béhat: Diamant 13

A kövér, ám omnipotens rendőrtisztviselő figurája nyilván Jules Maigret-vel volt eredetileg azonos. De a mitológiáknak is meglehet az egészséges rangkórságuk, s a világ is eszelősen rohan. Így Maigret, akár mint személy, akár mint áruvédjegy, már elment közülünk - hovatovább az sem lehetetlen, hogy kiköpött úgy távozott, mint a híres francia színész, Gérard Depardieu vizsgált filmünk fináléjából. A kikötő kockakövein páros mérkőzést vívnak az éjszaka fényei a csapadékok csapatai ellen. Sárga lámpák fénye kel birokra a kicsapódó párák csillogásával, a víz felől halszagot sodor a szél, s nem fogják elhinni, a távozó Gérard (csak a hátát látjuk: a film elég széles vásznú) útjába egy akkordeonon (appardon: accordéon) muzsikáló koldus akad, a nagy ember odalök egy papírpénzt (többet, mint ami jár - feltehetően), s végképp elnyelik őt a mik is? Nem lennék meglepve, ha a ködös utak...

Zene

film - X-Men kezdetek: Farkas

Utolsó méréseink szerint mélységes mély a múltnak kútja: például a mutánsok történetében is sokat kell visszafelé haladni, hogy elérjünk a kezdőpontig. Farkas és testvérei történetét három mozifilm taglalta korábban, a Bryan Singer-féle első kettőt ráadásul a képregényfilmek jól sikerült kirakatdarabjai között szokás emlegetni.

Zene

kiállítás - A VÖRÖS-TENGER KETTÉVÁLASZTÁSA

A sokáig rendezetlen sorsú és az évek során folyamatosan pusztuló Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga pár éve újra látogatható. Az 1872-ben, Otto Wagner tervei szerint épült romantikus-orientalizáló stílusú, de az akkoriban modernnek számító karcsú vasoszlopokkal tagolt épület az ortodox-neológ viszályban középutasnak számító "status quo" irányzat központja volt.

Zene

színház - ISTENI VIDÉKEK

Horváth Csaba koreográfus-rendező és színész-táncos csapata, a Fortedanse pár éve a fizikai színház meghonosításával kísérletezik. Lloyd Newson, a DV8 Company alapítója szerint minden fizikai színház, ami nem passzítható bele az irodalmi-dramatikus és a kortárs tánc kategóriákba.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Hahó, Öcsi!

Az önfeláldozó, s egyúttal mellbeteg kokott, valamint a találós kérdésekkel pusztító, jéghideg császárleány történetei után a Májusünnep végére két, ugyancsak felette népszerű, s ez alkalomra sztárokkal kistafírozott operaprodukció maradt: a Rigoletto (Opera, május 8. és 10., hét óra) és a Tosca (május 7.

Trafik

kulthírek

BEDÕ-GYÛJTEMÉNY Értékesítéssel egybekötött kiállításon tekinthető meg a múlt század egyik legkomolyabb magyar magángyűjteménye, Bedő Rudolf (1891-1978) kollekciója a Kieselbach Galériában. A művészek névsora Aba-Nováktól Uitzig terjed, a kiállított képek legértékesebbikének Rippl-Rónai József Karcsú nő vázával című festménye számít. KÖZTES IDÕ Menesi Attila, Nemes Csaba és Katarina Sevic kiállításával újra megnyílt a budapesti Dorottya Galéria, melyet tavaly nyáron zártak be.

Trafik

kertész lesek - PASSPORT

A Flórián üzletközpontról most is a hetvenes évekbeli reklám, a "Flóóórián"-t üvöltő dalárda jut az eszünkbe, pedig az óbudai paneles városrendezés emblematikus építménye igencsak megváltozott az elmúlt harminc évben. Ugyanolyan vegetáló üzlethelyiség-kiadvánnyá züllött, mint például a Corvin, azon sem lepődnénk meg, ha hamarosan a Skála Budapest sorsára jutna, vagyis eltűnne a föld színéről. Persze mi nem vagyunk gyászhuszárok, inkább meglepetésre vadászunk, vadregényes tájon éppúgy, mint most, a római romok ellenére is tökunalmas óbudai falansztert járva.

Trafik

tévésmaci - A sül Bruno Tedesci bárjában vedel

Kantold meg! - ordította Pityu, s intett egyet, mintha valami félbeszakított tisztelgés lett volna. A daru kötélzete a jelre megfeszült, s a kezével előremutató Lenin-szobor lábujjhegyre állt.

Film
Színház
Tudomány

Tudomány

A vörös tonhal pusztulása - Ész nélkül

Ha csak a tányéron vagy mélyhűtött állapotában találkozunk vele, eszünkbe nem jut, hogy a tonhal az óceánok legpompásabb ragadozói közé tartozik. Tucatnyi fajának fő ékessége, a Földközi-tenger szimbólumának is számító "kékúszójú" - húsáról több nyelven vörösnek nevezett - Thunnus Thynnus valóságos hidrodinamikai remekmű. De már nem sokáig.

Tudomány

cyberhírek

1 százalék A piacelemző Net Applications legújabb mérése szerint az operációs rendszerek piacán 2009 áprilisában történt meg először, hogy a nyílt forráskódú Linux részesedése meghaladta az egy százalékot: adataik azt mutatják, hogy az internetezők 1,02 százaléka használt valamilyen Linux-disztribúciót. Fájlcsereper Négyévi pereskedés után megegyezett az amerikai lemezkiadók szövetsége és a New York-i Santangelo család, és utóbbi 7000 dollár kártérítést fizet előbbinek amiatt a nagyjából ezer mp3 fájl miatt, amit Michelle és Robert Santangelo töltött le jogtalanul az internetről. Pirate Bay Miután Svédországban, illetve az EU-ban egyre szigorodnak a szerzői jogi törvények, a legnagyobb fájlcsereoldal új hazát keres magának. Az első célpont Argentína, ahol a helyi svéd nagykövetségtől kértek segítséget a költözéshez (sikertelenül), de Oroszország is felmerült a tervek között. Felmelegedés Jéghegyekké töredezett egy New York méretű jégtábla az Antarktiszon, és összeomlott egy jéghíd is.

Lokál

Lokál

Aktív szomszédok - Zendülés a Napfény utcában

A József Attila-lakótelepen működő Első Problémamegoldó Lakócsoportnak sikerült már felvennie a kesztyűt a közeli szupermarket ellen. Most az önkormányzati képviselőket próbálják felrázni, és keresik a kapcsolatot a Wekerle-telepiekkel. Pünkösdre forgalomcsillapító pikniket ígérnek.

Tranzit

Tranzit

A vasút hagyatéka - Nem indul a bakterház

Országszerte sok száz elhagyatott vasúti ingatlan roskadozik, a környéken élők szégyenkeznek miatta és/vagy mindent visznek, ami mozdítható. Úgy tűnik, a vasút mintha ügyet sem vetne tulajdonára, az önkormányzatok hasznosításra irányuló terveit sokszor szóra sem méltatja. A MÁV szerint a látszat csal.