chili & vanilia - A szürcsölés művészete: Pho

  • .
  • 2008. május 29.

Trafik

Ha külföldön élő vietnamiakat kérdez az ember, mi hiányzik nekik leginkább, legtöbbjük biztos, hogy a pho-t (ejtsd fhá) említi. Vietnam legjellegzetesebb ételéről van szó: az erős, aromás marhahúslevest rizstésztával, hússal és illatos kiegészítőkkel együtt eszik.
Pho a lelke mindennek, azt szürcsölik reggelire, ebédre és vacsorára. A saigoni utcai standok mellett műanyag sámlin gubbasztó szakácsok kicsi, egyszemélyes platnijain rotyog, a fazék körül számos apró műanyag dobozban bevetésre váró friss zöldfűszerek és ízesítők sorakoznak.

A pho eredetileg észak-vietnami, hanoi specialitás, mára azonban Vietnam nemzeti eledele. A főzni való marhahúst valószínűleg a francia gyarmatosítók hozták szokásba az 1800-as évek végén, előtte a vietnamiak inkább csak sertés- és csirkehúst ettek. A pho eredetével kapcsolatban két teória létezik, az egyik szerint a kínaiak találták fel - erre utalna a gyömbér és a rizstészta -, a másik szerint vietnami szakácsok készítették először, amikor a franciáktól eltanult pot-au-feu-t (francia marhahúsleves) formálták saját ízlésükre az aromás fűszerek és főleg a nuoc mam, azaz a halszósz hozzáadásával. Az eredetileg északi specialitás iránti lelkesedés 1954-ben ragadt át a délre, amikor kettészakadt az ország, és milliónyian menekültek át, és vitték magukkal a pho-t.

Következzék egy gyöngyszem, Mai Pham Pleasures of the Vietnamese Table című könyvének gyorsított receptje.

Pho

Hozzávalók (4 adag)

3 csillagánizs

3 szegfűszeg

1/2 tk. szemes bors

3-4 cm-es friss gyömbér, hosszában félbevágva

1 salottahagyma, vagy fél fej vöröshagyma

1 l húsleves

3 ek. halszósz

1 ek. cukor

10 dkg rizstészta (széles, lapos metélt)

Először előkészítjük a száraz fűszereket: száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a csillagánizst, szegfűszeget és borsot. Megkapatjuk a gyömbért és a hagymát - ez a lépés pluszmunka, de nagyon fontos: legmagasabb lángon teljesen felforrósított serpenyőbe helyezzük vágott felületével lefelé a gyömbért és a hagymát, és feketedésig pirítjuk. Lábasba tesszük a húslevest, a fűszereket, a gyömbért, a hagymát, a halszószt és a cukrot. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 15 percig gyöngyöztetjük, hogy a lé finoman átvegye a fűszerek aromáját. Közvetlenül tálalás előtt főzzük ki a rizstésztát az utasítás szerint. Általában először be kell áztatni, majd néhány percig főzni. A frissen főtt tésztára merjük a tűzforró levest, opcionálisan a tetejére tesszük a felszeletelt főtt húst. Tálaláshoz kiegészítőket készítünk ki: zöldcitromot, halszószt, chilit, zöldfűszereket: koriandert, ázsiai bazsalikomot, vékonyra szeletelt salottát, újhagymát - ezekből mindenki ízlés szerint vesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

A belülről bomlasztók

Fideszes alkalmazottak sopánkodnak, hogy ejnye, ejnye, nem vigyáz a Tisza Párt a szimpatizánsai adataira! A mostani adatszivárgási botrányt alaposan felhabosítva tálalja a kormánypárti közeg, a Tisza cáfol, hogy valóban kerültek ki valós adatok, de azokat más módon is beszerezhették fideszes körök.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le a figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.