chili & vanilia - A szürcsölés művészete: Pho

  • .
  • 2008. május 29.

Trafik

Ha külföldön élő vietnamiakat kérdez az ember, mi hiányzik nekik leginkább, legtöbbjük biztos, hogy a pho-t (ejtsd fhá) említi. Vietnam legjellegzetesebb ételéről van szó: az erős, aromás marhahúslevest rizstésztával, hússal és illatos kiegészítőkkel együtt eszik.
Pho a lelke mindennek, azt szürcsölik reggelire, ebédre és vacsorára. A saigoni utcai standok mellett műanyag sámlin gubbasztó szakácsok kicsi, egyszemélyes platnijain rotyog, a fazék körül számos apró műanyag dobozban bevetésre váró friss zöldfűszerek és ízesítők sorakoznak.

A pho eredetileg észak-vietnami, hanoi specialitás, mára azonban Vietnam nemzeti eledele. A főzni való marhahúst valószínűleg a francia gyarmatosítók hozták szokásba az 1800-as évek végén, előtte a vietnamiak inkább csak sertés- és csirkehúst ettek. A pho eredetével kapcsolatban két teória létezik, az egyik szerint a kínaiak találták fel - erre utalna a gyömbér és a rizstészta -, a másik szerint vietnami szakácsok készítették először, amikor a franciáktól eltanult pot-au-feu-t (francia marhahúsleves) formálták saját ízlésükre az aromás fűszerek és főleg a nuoc mam, azaz a halszósz hozzáadásával. Az eredetileg északi specialitás iránti lelkesedés 1954-ben ragadt át a délre, amikor kettészakadt az ország, és milliónyian menekültek át, és vitték magukkal a pho-t.

Következzék egy gyöngyszem, Mai Pham Pleasures of the Vietnamese Table című könyvének gyorsított receptje.

Pho

Hozzávalók (4 adag)

3 csillagánizs

3 szegfűszeg

1/2 tk. szemes bors

3-4 cm-es friss gyömbér, hosszában félbevágva

1 salottahagyma, vagy fél fej vöröshagyma

1 l húsleves

3 ek. halszósz

1 ek. cukor

10 dkg rizstészta (széles, lapos metélt)

Először előkészítjük a száraz fűszereket: száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a csillagánizst, szegfűszeget és borsot. Megkapatjuk a gyömbért és a hagymát - ez a lépés pluszmunka, de nagyon fontos: legmagasabb lángon teljesen felforrósított serpenyőbe helyezzük vágott felületével lefelé a gyömbért és a hagymát, és feketedésig pirítjuk. Lábasba tesszük a húslevest, a fűszereket, a gyömbért, a hagymát, a halszószt és a cukrot. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 15 percig gyöngyöztetjük, hogy a lé finoman átvegye a fűszerek aromáját. Közvetlenül tálalás előtt főzzük ki a rizstésztát az utasítás szerint. Általában először be kell áztatni, majd néhány percig főzni. A frissen főtt tésztára merjük a tűzforró levest, opcionálisan a tetejére tesszük a felszeletelt főtt húst. Tálaláshoz kiegészítőket készítünk ki: zöldcitromot, halszószt, chilit, zöldfűszereket: koriandert, ázsiai bazsalikomot, vékonyra szeletelt salottát, újhagymát - ezekből mindenki ízlés szerint vesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.

Nem a pénz számít

Mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió az orosz energiahordozókhoz fűződő viszonya tekintetében: május elején az Európai Bizottság bejelentette, hogy legkésőbb 2027 végéig minden uniós tagállamnak le kell válnia az orosz olajról, földgázról és nukleáris fűtőanyagról. Ha ez megvalósul, az energiaellátás megszűnik politikai fegyverként működni az oroszok kezében. A kérdés az, hogy Magyar­ország és Szlovákia hajlandó lesz-e ebben együttműködni – az elmúlt években tanúsított magatartásuk ugyanis ennek éppen az ellenkezőjét sugallja.

„A kínai tudás”

Az európai autóipart most épp Trump vámjai fenyegetik, de a romlása nem ma kezdődött. Hanem mikor? A kínaiak miatt kong a lélekharang? Vagy az Európai Unió zöld szemüveges bürokratái a tettesek? Netán a vásárlók a hibásak, különösen az európaiak, akik nem akarnak drága pénzért benzingőzt szívni az ablakuk alatt? A globális autópiac gyakorlati szakemberét kérdeztük.