chili & vanilia - A szürcsölés művészete: Pho

  • .
  • 2008. május 29.

Trafik

Ha külföldön élő vietnamiakat kérdez az ember, mi hiányzik nekik leginkább, legtöbbjük biztos, hogy a pho-t (ejtsd fhá) említi. Vietnam legjellegzetesebb ételéről van szó: az erős, aromás marhahúslevest rizstésztával, hússal és illatos kiegészítőkkel együtt eszik.
Pho a lelke mindennek, azt szürcsölik reggelire, ebédre és vacsorára. A saigoni utcai standok mellett műanyag sámlin gubbasztó szakácsok kicsi, egyszemélyes platnijain rotyog, a fazék körül számos apró műanyag dobozban bevetésre váró friss zöldfűszerek és ízesítők sorakoznak.

A pho eredetileg észak-vietnami, hanoi specialitás, mára azonban Vietnam nemzeti eledele. A főzni való marhahúst valószínűleg a francia gyarmatosítók hozták szokásba az 1800-as évek végén, előtte a vietnamiak inkább csak sertés- és csirkehúst ettek. A pho eredetével kapcsolatban két teória létezik, az egyik szerint a kínaiak találták fel - erre utalna a gyömbér és a rizstészta -, a másik szerint vietnami szakácsok készítették először, amikor a franciáktól eltanult pot-au-feu-t (francia marhahúsleves) formálták saját ízlésükre az aromás fűszerek és főleg a nuoc mam, azaz a halszósz hozzáadásával. Az eredetileg északi specialitás iránti lelkesedés 1954-ben ragadt át a délre, amikor kettészakadt az ország, és milliónyian menekültek át, és vitték magukkal a pho-t.

Következzék egy gyöngyszem, Mai Pham Pleasures of the Vietnamese Table című könyvének gyorsított receptje.

Pho

Hozzávalók (4 adag)

3 csillagánizs

3 szegfűszeg

1/2 tk. szemes bors

3-4 cm-es friss gyömbér, hosszában félbevágva

1 salottahagyma, vagy fél fej vöröshagyma

1 l húsleves

3 ek. halszósz

1 ek. cukor

10 dkg rizstészta (széles, lapos metélt)

Először előkészítjük a száraz fűszereket: száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a csillagánizst, szegfűszeget és borsot. Megkapatjuk a gyömbért és a hagymát - ez a lépés pluszmunka, de nagyon fontos: legmagasabb lángon teljesen felforrósított serpenyőbe helyezzük vágott felületével lefelé a gyömbért és a hagymát, és feketedésig pirítjuk. Lábasba tesszük a húslevest, a fűszereket, a gyömbért, a hagymát, a halszószt és a cukrot. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 15 percig gyöngyöztetjük, hogy a lé finoman átvegye a fűszerek aromáját. Közvetlenül tálalás előtt főzzük ki a rizstésztát az utasítás szerint. Általában először be kell áztatni, majd néhány percig főzni. A frissen főtt tésztára merjük a tűzforró levest, opcionálisan a tetejére tesszük a felszeletelt főtt húst. Tálaláshoz kiegészítőket készítünk ki: zöldcitromot, halszószt, chilit, zöldfűszereket: koriandert, ázsiai bazsalikomot, vékonyra szeletelt salottát, újhagymát - ezekből mindenki ízlés szerint vesz.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.