chili & vanilia - Alaszkai jeges kaland: sült fagylalt

  • .
  • 2007. július 26.

Trafik

Ismét olyan fogás, ami attól vált igazán nemzetközi klasszikussá, hogy frappáns elnevezést kapott, és az amerikaiak megszerették.
A sült fagylalt Charles Ranhoffer francia származású, de New Yorkban alkotó konyhafőnöknek rebeghet hálaszavakat. Persze azon nem lepődünk meg, hogy a legtöbb forrás szerint a francia konyhaművészetben már jóval korábban előfordult ez a desszert - úgyis mindig minden ételről előbb-utóbb kiderül, hogy ők találták fel -, ha meg nem, akkor bizonyára a kínaiak. A franciáknál omelette á la norvégienne, azaz norvég omlett fedőnéven fut, ám nem a norvégoktól lesték. A történet szerint sokkal inkább egy Párizsba látogató kínai delegáció séfjétől. Aztán itt van még Benjamin Thompson amerikai fizikus-feltaláló és a konyhai tudományok szerelmese is, aki "meglepetésomlettként" (omelette surprise) kápráztatja vele közönségét a bemutatóin, amelyeken a tojásfehérjével folytatott kísérletei eredményeként prezentálja.

A forró-jeges édesség akkor emelkedik ki a tumultusból, amikor Charles Ranhoffer 1867-ben a Sült Alaszka fantázianévvel illeti, és ezt kínálja az amerikaiak által Oroszországtól megvásárolt Alaszka megünneplése alkalmából. Ranhoffer 34 éven át volt a neves New York-i Delmonico étterem séfje, és olyan híres ételek megalkotója, mint a tengerentúli reggelikhez elengedhetetlen, hollandi mártással leöntött posírozott tojás (Eggs Benedict), vagy a Madeirával gazdagított, tejszínes mártásban tálalt homár (Newberg módra).

Az ízeket fantáziánk szerint variálhatjuk; az alábbi recept Pche Melba ihletésű - málnás, őszibarackos kehely mintájára készült, de a fagylalt lehet vanília, citrom vagy csokoládé is; bármelyik remekül illik a málnás habhoz.

Málnás-őszibarackos sült fagylalt

Hozzávalók (4 adag)

4 db 6 cm átmérőjű, 2 cm vékony piskótalap

(ideális esetben házi)

4 gombóc őszibarackfagylalt, teljesen fagyott

állapotban

2 tojásfehérje, szobahőmérsékletű

8 dkg cukor

csipet só

5-6 szem málna (+ a díszítéshez)

A sütőt előmelegítjük 250 ·C-ra vagy a lehető legmagasabb fokozatra. A piskótalapból pogácsaszaggatóval korongokat vágunk, és egy-egy gombóc fagylaltot helyezünk rájuk. Fóliával fedett tálcán mélyhűtőbe tesszük, amíg a sütő melegszik. A tojásfehérjéket elektromos habverővel félig felverjük, ekkor hozzáadjuk a csipet sót és fokozatosan a cukrot. Sűrű, fényes, teljesen szilárd habbá verjük. A habhoz adjuk a pár szem málnát, és röviden beledolgozzuk a géppel, hogy szép, egyenletes rózsaszínű legyen a végeredmény. Kivesszük a mélyhűtőből a fagylaltos, piskótás alapot. Abba az edénybe helyezzük, amelyben tálalni fogjuk a desszertet. (Tapasztalatom szerint otthoni körülmények között célszerűbb abban a tálkában sütni, amelyben asztalra kerül, sütőlapról ugyanis szinte lehetetlen mozgatni). A málnás habot ráhalmozzuk, úgy, hogy a tésztát és a fagyit is teljesen befedje - ez habzsák segítségével a legegyszerűbb. A forró sütőbe tesszük 3-4 percre, hogy némi színt kapjon. Azonnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk