Tartalom

Narancs XIX. évf. 30. szám (2007-07-26)

A szerk.

A szerk.

Lóciklus

Bemegy két faszinger a szobába, egyik a főnök, másik a helyettese, kijönnek. Az egyik azt mondja, kirúgtam a taplót, evvel nem lehet, hárommilliót lopott most is. A másik meg azt: felmondtam a gyökérnek, egy percig sem tartózkodom vele tovább egy légtérben. Most valami lopást akart rám kenni.

A szerk.

Új villáskulcs

Ostoba beszédek, de van bennük rendszer - mondhatjuk Vilmossal Orbán Viktor fölszólamlásairól. E szövegek fokozatos romlásáról sokan megemlékeztek már. A hétvégi "hagyományos" tusnádfürdői szónoklat sem hozott változást: lapos filozofálgatás (ezúttal a korszellemről), a példaképek kijelölése (most Merkel és Sarkozy), belpolitikai üzenetek, és a falu bölcse szerepéből fakadó mind komikusabb kiszólások.

Publicisztika

Publicisztika

A tortazabáló mamut - Verseny és igazságosság

A "torzítatlan verseny" vagy a jelző nélküli "verseny" legyen az Európai Unió egyik fontos pillére? Ez volt az egyik kérdés, amiről komolyan vitatkoztak az unió vezetői a június 23-án véget ért brüsszeli csúcson. A kérdésben az új francia elnök és szövetségesei arattak győzelmet. Az unióban "csak" verseny lesz - nyilván a francia választók mérhetetlen örömére és hasznára. De hát miért is gondolják ők, hogy a "torzítatlan" verseny fenyegeti a jólétüket? És mit gondolnak a közgazdászok? Mik a verseny korlátai, és célszerű-e, hogy legyenek?

Egotrip

Egotrip

K. történetei (Feketében)

Feketében Kardos György, a Magvető Könyvkiadó igazgatója, korábban a Honvédelmi Minisztérium katonapolitikai osztályának nyomozója Pilinszky János halálakor (1981. május 27.) azt terjesztette, hogy a demokratikus ellenzék zsarolta a költőt: megfenyegették, ha nem ad írást a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) jótékony célú antológiájába, elterjesztik róla, hogy eladta magát a hatalomnak. Ez a trauma okozta a hatvanéves költő hirtelen halálát.

Egotrip

Pálya a magasban (Az NDK utolsó fejese)

Az NDK utolsó fejese Bernd Schneider az utolsó percben egy lövőcsellel elküldi a védőt. Még egyszer megtolja a labdát, azután jobbal utoljára kanyarítja középre. Amikor Michael Ballack is utoljára emelkedik ki a védők gyűrűjéből, utolsó fejese pedig a kapufát találja el, annak döndülése lesz az NDK-futball búcsúszava. Egyperces, néma.

Külpol

Külpol

A demokrácia mint istentagadás (Bernard Rougier iszlámkutató)

A párizsi Sciences Po kutatója négy évet töltött libanoni palesztin menekülttáborokban, tapasztalatait nemrég könyvben foglalta össze (Everyday Jihad, Harvard University Press). Rougier úgy látja, a menekülttáborok az al-Káida-féle ultraradikális iszlamizmus melegágyává váltak. Libanon lesz e mozgalom következő frontja a Nyugat elleni harcban: az országban két hónapja dúló harcok is erről tanúskodnak.

Belpol

Belpol

Orbán Tusnádfürdőn: Árnyékban

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy között félúton, a Szent Anna-tavat magába foglaló vulkanikus kráter alatt működik tizennyolcadik éve a tusnádi nyári egyetem. Ez itt a Székelyföld "mélye", román ember ide csak látogatóba jön (ha mer): ameddig a szem ellát, magyar falvak, fenyőerdők, ásványvízforrások, szamócát és gombát áruló erdei emberek. Kürtőskalácsillat. A tökéletes idill.

Belpol

NATO-lokátor Bánkúton: Egy másik radar

Miközben folyamatos lakossági tiltakozás kíséri a Mecsekbe tervezett lokátor építését, az ország másik pontján, Bánkúton elkészült és rövidesen működésbe áll a háromtagúra tervezett NATO-kompatibilis légtér-ellenőrzési rendszer másik eleme.

Belpol

Népszavazási kérdésözön: Túlkínálat

Referendumdömping várható jövőre, amennyiben a kezdeményezőknek sikerül időben összegyűjteniük a kiíráshoz szükséges aláírás-mennyiséget. Július 18-án az Országos Választási Bizottság (OVB) átengedte a Fidesz és Kálmán László nyelvész kérdéseit is, így jövőre ugyanarról a témáról akár többször is szavazhatunk.

Belpol

Kóka távozik a kormányból: Úgy megy, hogy marad

Három-négy hónappal ezelőtt még minden érintett azt jósolta, hogy az SZDSZ új elnöke rövid távon biztosan nem távozik a kormányból. Mostanra azonban - a már a márciusi kampány végén is a főállású elnökség gondolatával barátkozó - Kóka János rákényszerült, hogy bejelentse lemondását a gazdasági tárca éléről.

Belpol

Az úgy hagyott Magyarország 5. - A Csonkabihar: Megköszönni a morzsákat is

Járhatatlan utak, magas munkanélküliség, elöregedő, pusztuló falvak, lassú elvándorlás - az évtizedek óta vegetáló, Csonkabiharnak nevezett vidék legfőbb jellemzői ezek. Három évvel az uniós csatlakozás után a kör bezárulni látszik: önerő és innováció híján a települések nem tudják lehívni a felzárkóztatási pénzeket, a pályázatokon a régió szerencsésebb kistérségei rendre megelőzik az úgy hagyott Bihart.

Trafik

Trafik

kertész lesek - HALÁSZKERT

Vác sokkal többet érdemelne, mint amit rákentek az idegenforgalmisták. Elég egy rövid séta a Duna-parton, hogy csodálatunkat fejezzük ki, s azonnal feledjük rossz érzésünket, ami a városka más részein belénk hasít.

Trafik

csontzene - Wagner-frizsider

Köztudott, hogy Thomas Mann Doktor Faustus című regényének zeneszerző főhőse halála előtt visszavonja a Kilencedik szimfóniát, mondván, a világban nem lehet Szépség, Jóság, mert a világ azt nem érdemli meg.

Zene

Zene

Rajongó - Julie Tippetts Sárváron (koncert)

2007 nyarán megolvadhatott Julie Driscoll - utóbb: Julie Tippetts - magyar rajongóinak a szíve. Előbb Encore című, 1977-es, Brian Augerrel közös albuma jött ki CD-n, majd ő maga is befutott. Sárváron, a Nádasdy-kastély dísztermében, a Bartók Fesztivál keretében lépett fel a zongorista Keith Tippett-tel, a férjével.

Zene

Öt csillag - A Rolling Stones Budapesten (koncert)

Ahogy a cím is mutatja, a koncert összességében hibátlan volt. Le vagyok nyűgözve. A Stones előtt, amikor még a szintén angol Charlatans együttes dübörgése hallatszott a stadionból, ötszáz forintért vettem két félliteres ásványvizet, majd kettőt léptem, és a kezembe nyomtak egyet ingyen, akkor eldöntöttem, hogy a részt vevő megfigyelés módszerét fogom alkalmazni, mint Malinowski a Trobriand-szigeteken.

Zene

Talán a zsöllyék - Médeia, Zsámbék, Dimcsev (színház)

Lehetséges, hogy Ivo Dimcsev színházi parafenomén fogja kivezetni a szöveghez és lélektani ábrázoláshoz tapadt ósdi színházat abból a kátyúból, amelyben nemcsak hogy leledzik, hanem - úgy tűnik - elégedetten tapicskol? Mondjuk a Zsámbékon bemutatott Médeia című előadás erre, mármint a kivezetésre tett kísérletet. A végeredmény: a színház marad, ahol volt, tapicskol tovább...

Zene

Időkibővítő készülék - Kósa János kiállítása (képzőművészet)

A huszadik századon végigszáguldó izmusok hatására a művészek (és a velük szimbiózisban élő kritikusok, művészettörténészek, "megmondóemberek") az eredetiség- és újdonságértékkel rendelkező stiláris tartományok hajszolása közben sorra eltemették a korábbi stílusokat, a mindent elsöprő avantgárdot, majd magát a művészetet is, hogy aztán újra hódoljanak a lerombolt építmények sírjai felett kibújó hajtások előtt.

Film

Film

Furcsa hídon (Eszenyi Enikő rendező, színésznő)

"Nem szabad félni - az a kulcs. Nem szabad félni, mondom, de tegnap este, mielőtt felléptem a Károlyi-kertben, iszonyúan féltem. Tudtam, hogy mindjárt el kell kezdenem az estemet." Eszenyi Enikővel Szegeden, a Marica grófnő próbája után beszélgettünk.

Könyv

Könyv

A visszahajló idő - Arcképvázlat: W. G. Sebald

Kissé megkésve, de nálunk is elindult Winfried Georg Sebald német író, irodalomtudós életművének befogadása. Az Európa Könyvkiadónál 2006-ban jelent meg a Kivándoroltak Szijj Ferenc fordításában, idén pedig az Austerlitz, Blaschtik Éva átültetésében.

Sport

Sport

Extremsportveko 2007: Benne volt a tévében

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. A helyzet máshol annyiban jobb, hogy nem kezdenek nyomban hülyeséget beszélni, ha szóba kerül a hegymászás vagy a búvárkodás.

Sport

Extremsportveko 2007: Benne volt a tévében

Az extrém sporthoz a magyar sajtó a következő kifejezéseket társítja: adrenalin, baleset, halálugrás. A helyzet máshol annyiban jobb, hogy nem kezdenek nyomban hülyeséget beszélni, ha szóba kerül a hegymászás vagy a búvárkodás.

Tudomány
Lélek

Lélek

"Nyomtam a szvingeket" (Weszely Ernő zenész)

A hónap elején Ray Charles-estet adott a határőrség bigbandjével a Károlyi-kertben, aztán Balatonlellén, a Nosztalgia Fesztiválon zenélt több estén át, július 14-én pedig a francia utcabálon harmonikázott. Eredetileg bárzongorista, de aztán inkább a dzsessz felé tájékozódott.