kulthírek

  • .
  • 2007. július 26.

Trafik

kulthírek

DÍJ Életműdíjat kapott Szabó István a vajdasági Palicsi Filmfesztiválon, ahol Szász János, Bogdán Árpád, Bokor Attila, Hajdu Szabolcs, Jancsó Miklós, Kocsis Ágnes, Nemes Gyula és Sas Tamás alkotásait is műsorra tűzték.

SARAMAGO JÓSLATA A 10 milliós Portugália nem vesztené el nyelvi integritását, s minden tekintetben profitálna abból, ha egy napon egyesülne a 40 milliós Spanyolországgal - nyilatkozott a Diario de Noticias című portugál lapnak José Saramago. Az 1998-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettje tíz éve egy spanyol szigeten él, s nemrég vett feleségül egy spanyol újságírónőt. Az unió régi vitakérdésnek számít, mindkét országban számos pártolója és ellenzője akad.

MAGYAR PONT Pétervár, Hanti-Manszijszk és Joskar-Ola után ezúttal Szaranszkban, a Mordoviai Köztársaság fővárosában nyílt hazánkról szóló kulturális, tudományos, turisztikai és gazdasági információk terjesztésére szolgáló Magyar Pont. A Mordoviai Állami Egyetemen található információs központ könyvtárral, internettel és kiállítási lehetőséggel várja az érdeklődőket.

GYÁSZ 49 éves korában, rákbetegségben elhunyt Kelly Johnson, a 70-es és 80-as évek fordulóján népszerű brit női rockzenekar, a Girlschool szólógitárosa. Kezdeti sikereik révén olyan nagymenőkkel turnéztak együtt, mint a Motörhead vagy a Uriah Heep, szexizmusellenes attitűdjük a punkhoz, hangzásviláguk a brit heavy metal új hullámához kapcsolta őket.

ÚJABB BERGGRUEN-ADOMÁNY A februárban, 93 éves korában elhunyt Heinz Berggruen örökösei több mint 50 értékes alkotást adományoznak Berlin városának: Picasso, Matisse, Klee és mások mesterműveit természetesen az ő gyűjteményére alapozott - s az adományozás ellentételezéseként a város által kibővítendő - múzeumban állítják majd ki. A zsidó származású műgyűjtő kollekciója berlini bemutatásának gesztusával jelezte: megbocsátotta a nácizmus alatt elszenvedett üldöztetést.

RIHANNA A CSÚCSON Tíz hete tanyázik a brit kislemezlista élén Rihanna Umbrella című, eredetileg digitális letöltésre kihozott dala: a barbadosi születésű énekesnő tíz éve az első, akinek ilyen hosszú ideig sikerült a lista tetején maradnia.

SZTÁROK A HOMOFÓB REGGAE ELLEN Három évbe tellett, de mostanra legalábbis részleges eredményre vezetett a Stop Murder Music nevű szervezet és a velük együttműködő koncertszervezők munkája: június közepén három jamaicai reggae/dancehall sztár, Beenie Man, Sizzla és Capleton, pár napja pedig a műfaj egyik legnagyobb ásza, Buju Banton is aláírta a Reggae Compassionate Act című nyilatkozatot, mely leszögezi: "Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a zenei közösségben nincs helye gyűlöletnek és előítéletnek, s így nincs helye rasszizmusnak, erőszaknak, szexizmusnak és homofóbiának." Az aláírók kijelentik, hogy a gyűlölet hirdetése helyett a szeretet, tisztelet és megértés filozófiáját tartják a reggae sarokkövének, és nem tesznek olyan nyilatkozatokat, nem adnak elő olyan számokat, amelyek bármely közösség ellen gyűlöletet keltenek és erőszakra buzdítanak.

Korábbi ténykedésük során pontosan ezt tették, s ezzel váltották ki a melegek és leszbikusok jogaiért küzdő szervezetek ellenlépéseit. Ezek üdvözölték a nyilatkozat aláírását, hozzátéve, hogy remélhetőleg nem csupán gazdasági érdekeiket belátva cselekedtek (kicselezvén a koncertjeiket és lemezeik árusítását eddig sújtó vagy fenyegető bojkottfelhívást), hanem őszintén. Jamaicában gyakran ér támadás homoszexuálisokat, s az erőszak elterjedésében éppúgy szerepe lehetett a homofób számoknak (például a Boom Bye Bye-nak Buju Bantontól), mint ahogy népszerűségük miatt a zenészeknek szerepük lehet a helyzet normalizálásában is. A kampány ezután azokra a sztárokra koncentrálva folytatódik, akik még nem csatlakoztak, pedig a repertoárjukon lévő homofób szerzemények miatt nekik is lenne okuk a változtatásra: Elephant Man, TOK, Bounty Killer, Vybz Kartel.

MEGHALT LÁSZLÓ KOVÁCS "12 fős stábbal 12 hét alatt forgattuk le az Easy Ridert. Kamerakocsira nem tellett. Egy kamerával filmeztünk, minimális fénnyel, de minden felvételt gondosan megterveztünk. Egyikünk sem sejtette, hogy forradalmi film lesz belőle" - nyilatkozta a világsikert hozó, Dennis Hopper rendezte, 1969-es produkcióról öt évvel ezelőtt László Kovács, amikor átvette az Amerikai Operatőrök Társasága életműdíját. A néhány napja, 74 éves korában elhunyt filmművész Illés György tanítványaként végzett a főiskolán, s 1956 után diáktársával, Zsigmond Vilmossal és a forradalom eseményeiről közösen, titokban forgatott felvételekkel a batyujában hagyta el az országot. A 60-as évek második felétől olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich (Az utolsó mozielőadás, Mi baj, doki?, Papírhold, Maszk), Bob Rafelson (Öt könnyű darab) vagy Martin Scorsese (New York, New York), több mint 70 filmet fotografált (az említetteken kívül övé a Halálfejesek, a Frances, a Szellemirtók is). Zsigmond Vilmossal közös élettörténetéről James Chressantis forgat dokumentumfilmet: a Laszlo & Vilmos: The Story of Two Refugees Who Changed The Look of American Cinema bemutatóját jövőre tervezik.

WALRAFF A MECSETBEN? A kölni mecsethez tartozó közösségi központban szeretne részleteket felolvasni Salman Rushdie Sátáni versek című könyvéből Günter Wallraff: a világhírű német oknyomozó újságíró - aki 1985-ben török vendégmunkásként hazájában tapasztalt élményeiről publikált leleplező riportkötetet Legalul címmel - muzulmán ismerőseivel már számos alkalommal beszélgetett és vitatkozott a kötetről, s most ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy kultúrák közötti nyilvános párbeszéd induljon a német muszlimokkal. A Deutsche Welle hírügynökség szerint Wallraff nehéz dilemma elé állítja a jelenlegi szedett-vedett épület helyett új mecset építésébe kezdő németországi török-iszlám vezetőket, akik, ha megtagadják a felolvasás engedélyezését, a liberalizmus hiányáról tesznek tanúbizonyságot, ha viszont engedélyezik azt, híveik sokaságát ábrándíthatják ki.

Figyelmébe ajánljuk