chili & vanilia - Árpagyöngy, miszerint gersli

  • .
  • 2008. január 24.

Trafik

A törekvés az egészséges, tudatos táplálkozásra számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenből, de legalábbis a bioboltok hátsó polcáról.

A törekvés az egészséges, tudatos táplálkozásra számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenből, de legalábbis a bioboltok hátsó polcáról. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain tűnnek fel, alkalomadtán hazai vendéglőkben is találkozhatunk némelyükkel. A tönköly, köles, hajdina talán még ismerős is, de érdemes megjegyezni a különleges kamut, vagy Dél- és Közép-Amerika ősi növényei közül a quinoa vagy az amaránt nevét is. Mindegyik jellegzetes ízű és érdekes textúrájú, nagy kaland kísérletezni velük. Egyik kedvencem az árpagyöngy, vagyis gersli (en: pearl barley, de: Perlgraupen, fr: orge perlé). A zsidó konyhából ismerhetjük; sóletben vagy levesekben, töltelékekben használják. Más konyhákban is fontos szerephez jut: Tibetben a gersliből őrölt liszt (tsampa) nemzeti eledel, Marokkóban jellegzetes kuszkusz, ill. az ország északi részén szezámos, mandulás sütemény készül belőle. Egyik ősi fajtája, a hato mugi japán szépségkúrák alapanyaga, Lengyelországban pedig gombával főznek vele tartalmas, téli levest, ez a krupnik.

Elsősorban magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, ráadásul még nagyon finom is. Az alábbi receptben szinte ugyanúgy készül, mint egy olasz rizottó, azzal a különbséggel, hogy hosszabb főzési időre, kb. 40 percre van szükség. Még egy trükk: ha gyerekek nehezen vehetők rá, hogy legalább kóstolják meg, csak említsék meg, hogy a római gladiátorok, sőt a vikingek is ezt ették (bár vélhetően nem vermutos rizottó formájában).

Háromhagymás gerslirizottó

Hozzávalók (4 személyre)

20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)

1 csomag (6 szál) újhagyma (vagy ha nincs,

egy szál póré, finomra szeletelve)

1 közepes vöröshagyma (esetleg 2 salotta), finomra

aprítva

2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

5 dkg vaj

1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz

fehérbor)

1 l húsleves

só, bors

A gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc). Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek. Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni. Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon, 25 percig főzzük, néha megkeverjük. Ezután hozzáadjuk a húsleves másik felét, majd fedő alatt további 15 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható lesz. Ízlés szerint a végén adhatunk még hozzá egy kis friss vajat és reszelt parmezánt (mint egy rizottónál), de anélkül is nagyon gazdag ízű. Sült csirke, füstölt libamell, halak vagy grillezett zöldségek, például gomba kiváló körete.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.