Tartalom

Narancs XX. évf. 4. szám (2008-01-24)

Publicisztika

Publicisztika

A hóhatár és a szuperkapitalizmus

Úgy tűnik, az éghajlatváltozás hatására a fehér karácsony képe végleg tovatűnik, s a képzelet birodalmába vándorol, a mézeskalács házak és a kolbászból font kerítés mellé. Az eltűnő fehérség eszünkbe juttathatja az észleléselmélet egy érdekes problémáját: a hóhatárváltozás metaforáját. A mindennapi életünkben bekövetkező folyamatos, állandó, lassú változást nehéz érzékelni, többnyire épp úgy nem tűnik fel, mint a bérceken évről évre zsugorodó hótakaró. A morál, a normák és az értékek változásának követése épp emiatt nehéz feladat - még akkor is, ha akad két olyan helyzet, amely segít e folyamatok érzékelésében.

Publicisztika

Személy vagy teher?

Lapzártánk (kedd, január 22.) délutánján jött a jó hír: Aba Botond érkezik megmenteni a MÁV személyszállító cégét, a Startot. Továbbá az eddig nyereséges, ám nemrégiben eladott teherfuvarozó alegység, a MÁV Cargo főnöke is átigazol vezérigazgatónak a Starthoz. Öröm lesz eztán vonatozni. Nagy örömünkben idézzük is föl, mi történt idén a vasúti személyszállításban.

Publicisztika

Éljen a népek barátsága!

A helyi, szerbiai erőkön kívül a dráma szereplői közé tartoznak még: ismeretlen számú uniós diplomata és döntéshozó; aztán az orosz gázipar, Putyin elnök, Hasim Thaci, Kosovo miniszterelnöke, és még sokan mások. Egy rövid epizódban a múlt hét végén fellépett Balujevszkij tábornok is, az orosz hadsereg vezérkari főnöke, aki megelőző atomcsapással fenyegetett meg mindenkit, aki szembejött, de főként azokat, akik merényt forgatnának a hülye fejükben Oroszország, és - figyelem! - szövetségesei területi épsége és szuverenitása ellen.

Egotrip

Egotrip

Párnacsata (Birike malőrje)

Elődeit kegyeletesen tisztelő sajtómunkás amennyiben a honi nemiség történetét kutatja, semmiképp sem hagyhatja említetlenül a legelső magyar erotikus újság, a Pikáns Lapok rövid, ám dicsteljes működését. Ezúttal hát e harmatosan zsenge sajtóorgánumról lesz szó cikkemben, a hetilapról, amely 1883-ban, azaz éppen százhuszonöt esztendeje látott először nyomdafestéket. Méghozzá roppant figyelemreméltó módon, hiszen azt a korszakot Magyarországon szintúgy a viktoriánus álszemérem dominálta, mint az angolszász világban.

Egotrip

K. történetei (Szolnok)

Szolnok 1984 januárjában K. sajtórendészeti vétség ügyében idézést kapott a szolnoki rendőrkapitányságtól. Sem az idézés ténye, sem a tárgya nem lepte meg különösebben. Az előző év tavaszán kétszer is házkutatást tartottak a lakásán, először mázsányi, "sajtórendészeti engedély nélkül sokszorosított" írást szedtek össze a rendőrként bemutatkozó civil ruhás állambiztonságiak, a második alkalommal nem találtak semmit. "Nem kell nekünk krimit nézni a tévében", mondta K. a nyolcéves lányának. "Idejön a krimi élőben." "Nagyon büdös krimi volt" - felelte Fanni. K. legyintett. Nem volt olyan érzékeny az orra, mint a lányáé.

Belpol

Belpol

Időközi választás Budán - Caligula lova

Vasárnap lesz Budapest 15. választókörzetében az időközi országgyűlési választás első fordulója. A parlamenti mandátumarányok bizonnyal változatlanok maradnak; a kérdés csak az, hogy már a hétvégi első kör is érvényes és eredményes lesz-e, vagy csak a február 10-i második.

Belpol

Az Európai Emberi Jogi Bíróság ítélete a szegregált oktatásról - Az ostravai tizennyolcak

"A romák legyőzték a cseh államot" - így tudósított az egyik cseh lap arról a tavaly novemberi strasbourgi ítéletről, amely faji alapú oktatási diszkriminációnak nyilvánította, hogy 1999-ben 18 ostravai gyereket kisegítő iskolába irányítottak. Az Európai Emberi Jogi Bíróság korszakos döntésének Magyarországra nézve is lehetnek következményei.

Belpol

"Terveztek az építészek, és ennyi lett"

Demszky Gábor a 4-es metró áráról

Az elmúlt év folyamán kétszer is módosították a 4-es metró költségvetését (lásd múlt heti írásainkat: Elfolyó áron, illetve Fekete lyukak). A metrótörvényben rögzített 320 milliárdos összeget előbb 485, majd 511 milliárdra emelték. A költségek megfutásáról, a felelősségi szintekről, a finanszírozás módjáról Demszky Gábor főpolgármestert faggattuk.

Belpol

"Ugyanolyan félelmei vannak" - Szilágyi Enikő kutató a közigazgatás teljesítményértékeléséről

Menedzsmentszemlélet, szolgáltató állam, rugalmas közigazgatás, modern teljesítményértékelés - hívószavak, melyekről a kormány köztisztviselői személyügyi reformja kapcsán sokat olvashattunk. A közigazgatásban alkalmazott üzleti módszerek "történelmi" előzményeiről a debreceni egyetem doktoranduszával, a téma egyik kutatójával beszélgettünk.

Belpol

Állami szoftvertenderek - Az oktatás krampusza

Négy évre, huszonötmilliárdos keretösszegből látja el az állam Microsoft (MS) szoftverlicencekkel a közigazgatási és az oktatási szférát. Noha az oktatásra ezúttal a Novellből is jut, ez nem nyugtatja meg a szabad szoftverekért kampányolókat. Szerintük nemcsak az uniós elvárások szólnak az MS monopóliuma ellen.

Belpol

"Ezek a gyerekek senkinek sem hiányoznak" - Herczog Mária szociológus a gyermekvédelem hiányosságairól

Nem tudjuk, mit érez és kik a szülei, de azt tudjuk, hogy gátlástalan, bűntudat és érzelmek nélküli gyerek, akinek semmi sem szent. A Blaha Lujza téri késeléssel elhíresült "Krisztiánt" Romániába küldtük, de rossz hír, hogy Magyarország is tele van hozzá hasonlókkal. Kiskorúakkal, akik bűnt követnek el. Herczog Máriával nem a konkrét esetről, hanem más, fontosabb dolgokról beszélgettünk.

Belpol

A Fradi-üzlet porba hullása - Kevin úrnak elege lett

Fradi-ügyben pillanatnyilag egy a biztos: Rieb György klubelnök változatlanul bizakodó. Nemigen érthető, hogy miért, hiszen a tőkeerős angol pályázó beadványát a nemzeti vagyonkezelő a múlt héten elutasította. A történet a hazai sportfinanszírozás, az állami ingatlangazdálkodás és a hivatali töketlenkedés állatorvosi lova. Mindenki egymásra mutogat, miközben javában szövődnek az újabb és újabb gazdasági és politikai összeesküvés-elméletek.

Külpol

Külpol

Barack Obama esélyei - Kemény menet

Barack Obama a demokrata elnökjelöltségért folyó verseny szombati, nevadai fordulóján alulmaradt ugyan Hillary Clintonnal szemben, de továbbra sem zárható ki egészen, hogy a "változás" és a "remény" jelöltje képviseli majd pártját a novemberi, általános amerikai elnökválasztáson. A negyvenhat éves szenátor előtt küzdelmes napok állnak, a hétvégi eredmények nehéz helyzetbe hozták.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül meghűl

Világkiállításokon fellépő japáni robotok - ember, kutya, macska, fűnyíró, dekázgató futballista - utaznak a vonaton. Alighanem európai turné lehet, mert most hagyták el Ceglédbercel-Cserő állomást vagy Budai út megállóhelyet. Mindegy, mindjárt befut velük a szerelvény Ceglédre, de ott még nem kell leszállniuk.

Trafik

étel, hordó - ALADDIN

Valahogy megint a Felvonulási térre keveredtünk, de most távol esünk a megújult irodaházaktól. A Damjanich utcánál már a bérkaszárnyák sorakoznak, bár abban egyetértünk, hogy ezekben a házakban nem szívesen lettünk volna lakók utcai kilátással negyven-ötven évvel ezelőtt...

Trafik

csontzene - Izgatottan és mérsékelten

Mily egyszerű lelkek is voltak a régiek! Claudio Monteverdi (1567- 1643) például ezt írja a Nyolcadik madrigálkötetének előszavában: "Megállapítottam, hogy a lélek szenvedélyei közt három a legfontosabb, mégpedig a Harag, a Mérséklet és az Alázat vagy Könyörgés, mint ahogy azt a legjobb gondolkodók is állítják, sőt magának az emberi hangnak a természete is bizonyítja, amely magas, mély és középfekvésű, és mint a Zenei Művészet is világosan értelmezi ezekkel a terminusokkal: izgatott, lágy és mérsékelt."

Trafik

kulthírek

SUNDANCE A nagy hollywoodi sztárfelvonulás ellenére a január 27-ig tartó Sundance Filmfesztivál idén is igyekszik megőrizni független szellemét A 3600 produkció közül kiválasztott 120 filmből álló program érdekességei közé tartozik, hogy a fesztivált alapító Robert Redford lánya, Amy Redford ezúttal mutatkozik be rendezőként (The Guitar) Nagy várakozás övezi a Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilmet, melyet Marina Zenovich készített a rendező 1977-es szexbotrányáról Egyik nemzetközi szekcióban sincs magyar alkotás CHEB MAMI ÉS AZ INTERPOL Az Interpol hivatalosan kérte Algériától Cheb Mami kiadatását Franciaországnak: a raisztárt azzal vádolják, hogy 2005 nyarán Algírban, egy barátja házában abortuszra kényszerítette egyik volt partnerét Az embrió azonban életben maradt, s a Franciaországba visszatért fotóriporternő 16 hónappal ezelőtt meg is szülte gyermekét Cheb Mami tagadja a vádat Azt nyilatkozta, Algériában hajlandó bíróság elé állni, a francia igazságszolgáltatásban viszont nem bízik A KULTÚRA VÁROSAI Tokaj, Gyula és Miskolc nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2008 címet: az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatán indult önkormányzatok közül ezek szerint e három helyen fejlesztik, támogatják és mutatják be legkiemelkedőbben kulturális értékeinket MAGYAR MASALA A Mesterek és fiatal tanítványaik című, Bangalore városában látható kiállítással hathetes kulturális programsorozat kezdődött Magyar Masala címmel Indiában, a Delhi Magyar Tudományos és Kulturális Központ fennállásának 30 évfordulója alkalmából Több városban magyar filmeket mutatnak be, koncerteket ad a Szakcsi-Vukán-duó, a Dresch Quartett és a reneszánsz zenét játszó Custos Consort, kiállításokat mutatnak be (Ekhart Júlia fotóit és gyermekrajzokat Mátyás királyról), s megjelenik egy magyar költészeti antológia hindi nyelven, Girdhar Rathi fordításában IKE TURNER ÉS A KOKAIN A hivatalos vizsgálat kimutatta: kokain túladagolás okozta Ike Turner halálát: a gitárost december 12-én találták holtan kaliforniai otthonában 76 éves volt JOSEF LADA-RETROSPEKTÍV Születésének 120, halálának 50 évfordulója alkalmából még tavaly nyílt nagyszabású retrospektív kiállítása Prágában Josef Ladának, akit elsősorbanSvejk rajzfigurájának atyjaként ismer a világ Lada azonban Jaroslav Hasek művén túl mintegy kétszáz felnőtt- és gyerekkönyvet illusztrált, számtalan karikatúrát és hirdetést készített újságoknak, és festett is Az Obecni Dum termeiben február 3-ig nyitva tartó kiállításon megtekinthetők karácsonyi üdvözlőlapokon gyakorta reprodukált falusi tájképei is FILMEN EGY CSEH KULTREGÉNY 1985-ben, Párizsban jelent meg, s hamarosan szamizdatkedvenccé vált Csehszlovákiában Jan Pelc regénye: az 1968-as megszállás utáni "normalizáció" időszakában játszódó ÉA bude hu·r (ÉCsak roszszabb lesz) filmváltozatát az év eleje óta játsszák a cseh mozik Petr Nikolaev 16 milliméteres nyersanyagra készült fekete-fehér filmjét ezt megelőzően a mainstream forgalmazáson kívüli helyszíneken, a történet atmoszférájához illő, füstös sörözőkben vetítették, ami tökéletes propagandának bizonyult A lepattant helyszíneken forgatott film számos szereplője amatőr, így a főszerepet alakító Karel Zídek is: ő Olin, aki a piával sokkal jobb barátságban van, mint a hatóságok képviselőivel DUCHAMP-SZIMP"ZIUM Az Artpool Művészetkutató Központ kiadásában megjelent a Marcel Duchamp születésének 1987-es centenáriuma alkalmából az ELTE esztétika tanszékén tartott szimpózium előadásait, illetve az ugyanekkor rendezett nemzetközi kiállítás anyagát tartalmazó dokumentumkötet Bővebben: artpoolhu A kötet bemutatójával együtt nyílt meg az Artpool P60 Galériában (és ezzel egyidejűleg a New York-i Mistretta Galleriesben) a Ray Johnsonra (1927-1995) emlékező fotókiállítás SIMONE DE BEAUVOIR: 100 Nem tudni, készült-e fotó Jean-Paul Sartre meztelen hátsójáról, de tény, hogy három éve, amikor a francia filozófus-író születésének századik évfordulóját ünnepelték, nem jelent meg róla olyan jellegű fénykép, mint amilyennel most társa, Simone de Beauvoir centenáriumán előrukkolt a komoly hetilapok egyike A Nouvel Observateur a fürdeni készülő Beauvoir hátaktjával nem csupán a címlapra való szenzációt kereste, hanem azt is jelezte, hogy a nemiség kérdéseivel is foglalkozó filozófus-írónő szexuális élete főszerepet kap az évfordulós diskurzusban Tévéműsorok, cikkek, életrajzi kötetek, DVD-k és konferenciák idézik föl műveit és életét, óhatatlanul is kitérvén Sartre és Beauvoir három évtizeden át, Sartre haláláig tartó, "nyitott kapcsolatára", mely a teljes őszinteséget feltételező összetartozás és függetlenség jegyében mindkettejük számára megengedte a külső viszonyokat (Beauvoir partnerei között rendre megemlítik Arthur Koestlert, Nelson Algren amerikai írót és Claude Lanzmann francia rendezőt, akinek filmje, a Soah könyvváltozatának előszavát ő írta) Éppúgy vita tárgya a feminista irodalom alapművei között számon tartott, 1949-es Beauvoir-kötet, A második nem mai relevanciája, mint annak megítélése, hogy nemegyszer ő maga hajtott fel Sartre számára filozófia szakos lányokat, vagy hogy tanítványával folytatott viszonya miatt egy alkalommal felfüggesztették oktatói állásából De a bulvár számára témát adó sztorik mögött azért ott vannak az újraolvasandó könyvek - magyarul is: Képek, káprázatok, Egy jó házból való úrilány emlékei, A megtört asszony, A kor hatalma, Az öregség, Amerikai útinapló, Minden ember halandó, vagy az 1954-es Goncourt-díjas Mandarinok A fürdőszobai képet egyébként Art Shay amerikai fotóriporter készítette 1952-ben, Beauvoir 44 éves korában, a portrét pedig Brassai . .

Zene

Zene

Al dente - Spagettiwestern: Django; Texas, adios; Keoma (DVD)

A "spagetti"-western: fogalom. Persze nem mindig volt ez így - a jelző kezdetben fricskának számított, amit az Amerikában tősgyökeres műfaj elkötelezett hívei megvetésük jeleként ragasztottak a hatvanas-hetvenes évekbeli spanyol-olasz koprodukcióban készült filmek elé. Cinikus, visszájukra fordított vadnyugati történetek ezek, ahol a főhős igazi köpenyegforgató, aki minden szituációt a saját (anyagi) hasznára fordít, és ahol a törvénytelenség könnyedén diadalmaskodik a törvény felett. De hát mi mást is várhatnánk egy olyan európai zsánertől, amit a gazdasági kényszer szült?

Zene

Írógépzene - Joe Wright: Vágy és vezeklés (Film)

Vészjóslóan kattog az írógép, kerekedik a történet: először még csak afféle kamaszos írásmű, de a szerző - serdülő úrilány vidéki kastélyban - hamar rátalál a főtémára. Elég egy óvatlan pillanatban kinéznie az ablakon, és már benne is van élete regényében, melytől, amíg csak él, nem szabadulhat. Az ő szerepe az áruló lesz.

Zene

Színészdal 2. - Kenneth Branagh: Mesterdetektív (Film)

Mi különbözteti meg a színészt a fodrásztól? Nem mindegy? Esetünkben kétségkívül nem, bár a választ így is szívesen megspórolnánk. Hacsak nem a frizurája. Így, vagy valahogy máshogy van ez a szimpátiakeltéshez fűződő viszonyukkal is. Ki bánja, ha a zseniális figaró egy kiállhatatlan tuskó, ha a költeményével lenyomom az öszszes csajt a reklámügynökségen?

Zene

Rút, luxuskivitelben - Umberto Eco (szerk.): A rútságtörténete (könyv)

Mindazokat, akiket nem hagy érintetlenül a kultúra marketingjének logikája - és melyikünk ne kapna belőle mindennap leckét? -, aligha éri váratlanul, hogy A szépség történetének néhány éve megjelent kötetét most A rútság története követi. Így kerek a világ. Az már fogósabb kérdés, hogy mi jön ezután, lesz-e folytatás. Túlfutott-e már világunk ezeken a fogalmakon, s ha igen, hol tartunk, és hogyan tarthatunk lépést a művészettel? De ne szaladjunk ennyire előre.

Zene

"Ez az én feminizmusom" - Séllei Nóra: Mért félünk a farkastól? Feminista irodalomszemlélet itt és most (könyv)

Séllei Nóra könyve személyes vallomás. De egyáltalán nem kell tőle elérzékenyülni, pontos, polemikus és élces könyv. Az itt és most jegyében született, s ezért nem kívánja senkinek sem előírni, hogy a jövőben szeresse a feministákat. A szerző feminista, nem kétséges, a feminista irodalomtudomány egyik hazai képviselője, egy kelet-magyarországi egyetem docense, s ennélfogva jól tudja, mert a bőrén tapasztalta, hogy épp elég problémája akad annak, aki ezt kijelenti magáról, legyen az illető akár férfi, akár nő.

Színház

Színház

"Nem a karriertörténetem része"

Seress Zoltán színész, a Bárka Színház új igazgatója

Öt éve a Bárka Színház társulatának tagja. Január 16-án a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete őt nevezte ki a Bárka igazgatójának.

Könyv

Könyv

Iszony

Jerzy Kosinski: A festett madár

Volt egyszer egy kegyetlen madarász - Lechnek hívták -, aki szerelme hosszú távolléte felett érzett haragját különös módon próbálta csillapítani. Kiválasztotta egyik erős madarát, s jó alaposan a csuklójához kötötte, majd különböző színű festékeket vett elő, s hosszasan bíbelődött a színek kikeverésével. Mikor megtalálta az ideális árnyalatokat, aprólékosan összemázolta a hangosan "jajveszékelő" madarat.

Képzőművészet

Képzőművészet

Laza-lazúr és düh meg bánat

Vágatlan változat - Festészeti pozíciók

Olvasom, hogy Luc Tuymans, a világhírű festő - tudjuk, 15 percre mindenki lehet sikeres, de a belga máler tényleg 25 éve híres - egy időben, pályája valamelyik szegletében kocsmai kidobóemberként kereste meg a festékre valót. En face láttam is a Műcsarnokban, tagadhatatlan, slanksága ellenére is vaskos jelenség. Ha nem állok vele szemtől szembe, akkor azonban, csak festményeit, sápadt, vértelen, minimál figuralizmusát vagy figurális minimalizmusát nézve, akár bele is mertem volna kötni.

Tudomány

Tudomány

Influenza - Burokban született

Immár hivatalosan is influenzajárvány van az országban - ennek kapcsán nem árt szembenézni a ténynyel: habár könnyelmű embertársaink hajlamosak viszonylag gyorsan kiheverhető, veszélytelen betegségnek látni, valójában az influenza produkálta az utóbbi évszázad leghalálosabb járványait.

Lokál

Lokál

Miskolci látványtár - Népviselet és Népszuper

A miskolci Tokaj vendéglátóházban, hatszáz négyzetméteren, hat különböző témájú kiállítás nyílik április közepén. A gyűjtemény - tartalmát és méretét tekintve - Európában egyedülálló. "Abból gondolom, hogy nagy dolog, hogy aki látja, az mind szeretne valahogy beszállni, akár pénzzel, akár szakmailag" - mondja a gyűjtemény tulajdonosa.

Fegyvertartás Magyarországon

Lokál

Meghúzzák a ravaszt

"Egy sörétest legyen szíves!" - mondja osztrák ismerősöm. Ausztriában, egy kisváros fegyverboltjában vagyunk. Várom, hogy az eladó bekérje a srác negyven papírját arról, hogy lőfegyvert vehet, de csak annyit kérdez, mibe csomagolhatja a puskát. Felhívja a figyelmünket, hogy akcióban kapható a golyós puska, de erre valamivel többet kell várnunk.

Lélek

Lélek

Az önromboló legenda - Robert James Fischer (1943-2008)

Amikor 1972. július 11-én a fehérrel játszó Borisz Szpasszkij hosszas egyeztetések után végre megtehette a világbajnoki címért vívott első sakkjátszma első lépését, egy másfél hónapig tartó amerikai-szovjet párviadal kezdődött el, mondhatni, a két világrendszer csapott össze egymással. A kortársak többsége legalábbis így élte át "az évszázad mérkőzését", amely a sakkot mint sportot is a népszerűség soha nem tapasztalt magaslataira emelte.